Zzp bruto en netto inkomen: hoeveel houd je over?

Je factuur is betaald, tijd om uit te geven! Maar wacht, hoeveel mag je nou eigenlijk voor jezelf houden en hoeveel moet je opzij zetten? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Maar we kunnen je wel een paar tips geven over hoe je nou kunt uitrekenen wat je zzp bruto en netto inkomen ongeveer is.
Laatst geüpdatet
27 december 2023
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 27 december 2023
- Leestijd: 3 minuten

Je factuur is betaald, tijd om uit te geven! Maar wacht, hoeveel mag je nou eigenlijk voor jezelf houden en hoeveel moet je opzij zetten? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Maar we kunnen je wel een paar tips geven over hoe je nou kunt uitrekenen wat je zzp bruto en netto inkomen ongeveer is.

zzp bruto en netto inkomen-1

Zzp bruto en netto inkomen uitgelegd

Als je in loondienst werkt is je bruto en netto inkomen makkelijk te achterhalen. Het staat immers al op je loonstrook en het salaris dat op je rekening wordt gestort is al netto. Wel zo overzichtelijk! Als zzp’er is alles wat er binnenkomt nog bruto. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opzijzetten van voldoende geld voor dingen als belasting, verzekering, kosten, winst en pensioen.

Omzet en winst vaststellen

Het bedrag dat je moet opgeven bij de Belastingdienst heet winst uit onderneming. Hiervoor moet je eerst je omzet vaststellen. Je omzet bestaat uit de totale som van inkomsten die jij in een jaar gegenereerd hebt. Hier trek je alle gemaakte kosten (exclusief btw) vanaf. Het bedrag dat overblijft is je winst uit onderneming.

Over deze winst uit onderneming betaal je belasting. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de hoogte van je winst. Daarnaast betaal je nog de premie Zorgverzekeringswet aan de Belastingdienst.

Benieuwd hoeveel zzp'ers van jouw leeftijd of binnen jouw sector verdienen? We hebben het onderzocht en voor je op een rijtje gezet. 

Aftrekposten verlagen de fiscale winst

Maar de fiscale winst uit onderneming die je hierboven hebt vastgesteld kun je nog verlagen. In veel gevallen heb je namelijk ook nog recht op aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Deze aftrekposten verlagen je winst. Daardoor hoef je dus minder belasting te betalen. Ook kom je vaak in aanmerking voor heffingskortingen zoals arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Deze worden toegepast over je belastbaar inkomen.

Netto inkomen berekenen

Omdat elke situatie anders is, kun je nooit een exacte berekening geven van wat je nu eigenlijk netto verdient. Allerlei factoren spelen mee zoals recht op aftrekposten en de hoogte van je omzet, maar ook je privésituatie speelt mee.

Daardoor kunnen we je niet exact vertellen hoeveel geld je zelf opzij moet zetten. Wel kunnen we je een aantal vuistregels meegeven die over het algemeen voldoende dekking bieden om niet in de problemen met de Belastingdienst te komen.

Btw opzijzetten

Over een factuur reken je in de meeste gevallen btw. De btw die je ontvangt betaal je echter ook weer aan de Belastingdienst via de aangifte omzetbelasting. Btw kun je dus sowieso niet uitgeven en is geen onderdeel van je omzet. Zet het dus meteen apart!

Handig: Bij Knab kun je automatisch btw sparen. Dat betekent dat van elke ontvangen transactie de btw automatisch naar een aparte spaarrekening gaat. Zo kom je nooit tekort als je de btw moet afdragen aan de fiscus. 

Als je kosten maakt voor je bedrijf betaal jij hierover ook weer btw. Deze mag je op jouw beurt weer aftrekken van de omzetbelasting. Het bedrag dat je overhoudt nadat je de omzetbelasting hebt betaald hoort bij je omzet. Deze tel je dus op bij de winst.

Inkomstenbelasting schatten

Blijft je winst onder de € 70.000 per jaar? Dan is het meestal voldoende om ongeveer 30% van elke factuur (exclusief btw) opzij te zetten voor de inkomstenbelasting. Beschouwt de Belastingdienst jou niet als ondernemer? Zet dan rond de 35% opzij. Je hebt dan namelijk geen recht op bepaalde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Maak je meer winst, dan zal een deel van je inkomsten in een hogere belastingschijf vallen en moet je meer belasting betalen. Zet in dat geval ongeveer 40% per factuur opzij voor de inkomstenbelasting.

Calculator voor netto zzp inkomen

Om het nog wat concreter voor je te maken, vind je bij Knab een calculator waar je snel je netto zzp inkomen kunt berekenen.

En wat doe je met je fiscale winst?

Het is verstandig om een gedeelte van het geld dat overblijft opzij te zetten als reserve. Stel dat je wat minder inkomsten hebt, dan is het wel zo fijn om niet meteen op een houtje te hoeven bijten. Zet bijvoorbeeld 10% van elke factuur opzij als reserve. Keer jezelf ook maandelijks een vast salaris uit. Als het dan even minder gaat kun je wat je tekortkomt aanvullen met je reserves.

Zakelijke kosten

Daarnaast zet je dan nog geld opzij voor je zakelijke vaste lasten. Heb je bijvoorbeeld verzekeringen? Welke kosten maak je precies voor je bedrijf? En wat zet je opzij voor je pensioen? Zet al deze kosten voor jezelf op een rij en trek dit af van wat je aan jezelf netto wiluitkeren. Zo houd je de zakelijke en privé vaste lasten duidelijk gescheiden.

Een overzichtelijke zakelijke rekening

Met Knab Zakelijk open je tot wel vijf betaalrekeningen mét betaalpas en zoveel spaarrekeningen als je wil. Handig om potjes te maken voor bijvoorbeeld inkomstenbelasting, winst, pensioen en btw. Met de functie Btw Sparen zet je bovendien de ontvangen btw automatisch apart. Zo behoud je het overzicht en weet je precies wat je wel en niet mag uitgeven.

Ontdek de zakelijke rekening

Let op: De genoemde bedragen en percentages in dit artikel zijn enkel een indicatie. Kijk altijd naar je eigen persoonlijke situatie. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

 


Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:

Knab Zakelijk: Hét bankpakket voor zzp'ers  Check waarom

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers