Zzp bruto en netto inkomen: hoeveel houd je over?

  • Gepubliceerd: 10 juli 2019
  • Laatst geüpdate: 10 juli 2019
  • 3 minuten

Je factuur is betaald, tijd om uit te geven! Maar wacht, hoeveel mag je nou eigenlijk voor jezelf houden en hoeveel moet je opzij zetten? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Maar we kunnen je wel een paar tips geven over hoe je nou kunt uitrekenen wat je zzp bruto en netto inkomen ongeveer is.

zzp bruto en netto inkomen-1

Zzp bruto en netto inkomen uitgelegd

Als je in loondienst werkt is je bruto en netto inkomen makkelijk te achterhalen. Het staat immers al op je loonstrook en het salaris dat op je rekening wordt gestort is al netto. Wel zo overzichtelijk! Als zzp’er is alles wat er binnenkomt nog bruto. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opzij zetten van voldoende geld voor dingen als belasting, verzekering, kosten, winst en pensioen.

Omzet en winst vaststellen

Het bedrag dat je moet opgeven bij de Belastingdienst heet winst uit onderneming. Hiervoor moet je eerst je omzet vaststellen. Je omzet bestaat uit de totale som van inkomsten die jij in een jaar gegenereerd hebt. Hier trek je alle gemaakte kosten (exclusief btw) vanaf. Het bedrag dat overblijft is je winst uit onderneming.

Over deze winst uit onderneming betaal je belasting. Hoeveel dat is, is afhankelijk van de hoogte van je winst. Daarnaast betaal je nog de premie Zorgverzekeringswet aan de Belastingdienst.

Aftrekposten

Maar de fiscale winst uit onderneming die je hierboven hebt vastgesteld kan nog verlaagd worden. In veel gevallen heb je namelijk ook nog recht op aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Ook kom je vaak in aanmerking voor heffingskortingen zoals arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Deze aftrekposten verlagen je winst. Daardoor hoef je dus minder belasting te betalen.

Netto inkomen berekenen

Omdat elke situatie anders is, kun je nooit een exacte berekening geven van wat je nu eigenlijk netto verdient. Allerlei factoren spelen mee zoals recht op aftrekposten en de hoogte van je omzet, maar ook je privé situatie speelt mee.

Daardoor kunnen we je niet exact vertellen hoeveel geld je zelf opzij moet zetten. Wel kunnen we je een aantal vuistregels meegeven die over het algemeen voldoende dekking bieden om niet in de problemen met de Belastingdienst te komen.

Btw

Over een factuur reken je in de meeste gevallen btw. De btw die je ontvangt betaal je echter ook weer aan de Belastingdienst via de aangifte omzetbelasting. Btw kun je dus sowieso niet uitgeven en is geen onderdeel van je omzet. Zet het dus meteen apart!

Als je kosten maakt voor je bedrijf betaal jij hierover ook weer btw. Deze mag je op jouw beurt weer aftrekken van de omzetbelasting. Het bedrag dat je overhoudt nadat je de omzetbelasting hebt betaald hoort bij je omzet. Deze tel je dus op bij de winst.

Inkomstenbelasting schatten

Genereer je minder dan € 50.000 omzet per jaar? Dan is het meestal voldoende om ongeveer 30% van elke factuur (exclusief btw) opzij te zetten voor de inkomstenbelasting. Ben je voor de belastingdienst geen ondernemer? Bijvoorbeeld omdat je ernaast in loondienst werkt? Zet dan rond de 35% opzij. Je hebt dan namelijk geen recht op bepaalde aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Als je meer dan € 50.000 per jaar omzet maakt, zal een groot deel van je inkomsten in een hogere belastingschijf vallen en moet je meer belasting betalen. Zet in dat geval ongeveer 40% per factuur opzij voor de inkomstenbelasting.

En wat doe je met de rest?

Het is verstandig om een gedeelte van het geld dat overblijft opzij te zetten als reserve. Stel dat je wat minder inkomsten hebt, dan is het wel zo fijn om niet meteen op een houtje te hoeven bijten. Zet bijvoorbeeld 10% van elke factuur opzij als reserve. Keer jezelf ook maandelijks een vast salaris uit. Als het dan even minder gaat kun je wat je tekort komt aanvullen met je reserves.

Zakelijke kosten

Daarnaast zet je dan nog geld opzij voor je zakelijke vaste lasten. Heb je bijvoorbeeld verzekeringen? Welke kosten maak je precies voor je bedrijf? En wat zet je opzij voor je pensioen? Zet al deze kosten voor jezelf op een rij en trek dit af van wat je aan jezelf netto wilt uitkeren. Zo houd je de zakelijke en privé vaste lasten duidelijk gescheiden.

Een overzichtelijke zakelijke rekening

Met Knab Zakelijk open je tot wel 5 betaalrekeningen mét betaalpas en zoveel spaarrekeningen als je wilt. Handig om potjes te maken voor bijvoorbeeld inkomstenbelasting, winst, pensioen en btw. Zo behoud je het overzicht en weet je precies wat je wel en niet mag uitgeven.

Let op: de genoemde bedragen en percentages in dit artikel zijn enkel een indicatie. Kijk altijd naar je eigen persoonlijke situatie. Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.Karin Broeksma
Karin werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


De voordeligste zakelijke rekening van Nederland!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland