Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Je bent voor jezelf begonnen en klaar om de harten van je klanten en opdrachtgevers te veroveren. Maar achter de schermen verandert er voor jou een aantal zaken, zoals je aangifte voor de inkomstenbelasting. Of jij een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, wordt bepaald door de Belastingdienst. In dit artikel bespreken we de richtlijnen. Wie bepaalt of ik ook ondernemer voor de inkomstenbelasting ben? De Belastingdienst bepaalt of je wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. In grove lijnen ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting als je onderdeel uitmaakt van het economische verkeer en naar verwachting winst zal maken met je zakelijke activiteiten. Je verkoopt bijvoorbeeld spullen of biedt diensten aan.
Gepubliceerd
13 februari 2019
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 13 februari 2019
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 2 minuten

Je bent voor jezelf begonnen en klaar om de harten van je klanten en opdrachtgevers te veroveren. Maar achter de schermen verandert er voor jou een aantal zaken, zoals je aangifte voor de inkomstenbelasting. Of jij een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, wordt bepaald door de Belastingdienst. In dit artikel bespreken we de richtlijnen.

ondernemende vrouw

Wie bepaalt of ik ook ondernemer voor de inkomstenbelasting ben?

De Belastingdienst bepaalt of je wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. In grove lijnen ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting als je onderdeel uitmaakt van het economische verkeer en naar verwachting winst zal maken met je zakelijke activiteiten. Je verkoopt bijvoorbeeld spullen of biedt diensten aan. 

Activiteiten die plaatsvinden in je hobby- en familiesfeer, tellen niet mee. Je kunt dus zonder fiscale gevolgen ranja verkopen tijdens Koningsdag. Maar voor de meeste zzp’ers zal het anders zijn. Ondanks de richtlijnen van de Belastingdienst geeft dit geen uitsluitsel. Daarom is het altijd goed om bij de Belastingdienst te checken hoe het in jouw situatie zit.

Belastingvoordeel als zzp’er

Als je wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting, kun je onder een aantal voorwaarden gebruikmaken van bepaalde aftrekposten voor zzp’ers en ondernemers. Vaak gelden er nog meer criteria voor specifieke aftrekposten, zoals bijvoorbeeld het urencriterium. Lees je daarom dus goed in wat de gevolgen zijn. Daarnaast komen er extra regels bij kijken als je zowel zzp’er als werknemer in loondienst bent.

De Belastingdienst zwaait de scepter

Uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst of je wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je inkomen wordt voor de aangifte over de inkomstenbelasting verdeeld over 3 bronnen van inkomen:

 • winst uit je onderneming
 • inkomen uit loondienst
 • inkomen uit overige werkzaamheden

Bij het bepalen waar jouw inkomsten onder vallen, slaat de Belastingdienst de wet- en regelgeving erop na. Als jij aangeeft ondernemer te zijn, wordt er door de Belastingdienst gecheckt in hoeverre je zelfstandig werkt. 

wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting: De richtlijnen

Om te bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, beoordeelt de Belastingdienst de volgende zaken:

De kans dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent wordt groter als je: De kans dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent wordt kleiner als je:
 • winst maakt met je onderneming.

 • structureel verlies lijdt of slechts een kleine winst maakt met je onderneming.
 • zelfstandig bepaalt hoe je onderneemt en welke werkzaamheden je wel en niet doet.

 • door anderen laat bepalen hoe je jouw onderneming inricht of bepalen hoe je jouw werkzaamheden moet doen.
 • meerdere opdrachtgevers hebt, waardoor je het continuïteitsrisico beperken.
 •  één opdrachtgever hebt.

 • genoeg kapitaal hebt om een onderneming te starten en deze tijdelijk draaiende te houden.
 • geen kapitaal hebt om een onderneming te starten en tijdelijk draaiende te houden
 • kenbaar maakt dat je een onderneming bent, bijvoorbeeld met reclame, visitekaartjes of een website.
 • niet kenbaar maakt dat je werkzaamheden verricht voor je onderneming.

 • ondernemersrisico loopt. Er bestaat dan een kans dat opdrachtgevers niet betalen. En je bent afhankelijk van de vraag en aanbod van je diensten en producten.
 • geen ondernemersrisico loopt. • aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming.
 • veel tijd besteedt aan je onderneming, maar weinig rendement behaalt.

Ondanks deze richtlijnen ligt de beslissing of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent altijd bij de Belastingdienst.

Let op: ook als je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, kun je nog steeds een ondernemer voor de btw zijn.

Een zakelijke rekening van Knab maakt alles makkelijker

Hoe de Belastingdienst jouw ondernemerschap ook beoordeelt; met een zakelijke rekening van Knab kies je voor hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers. Zo’n zakelijke rekening is niet alleen professioneel, maar ook handig om je geldstromen te scheiden. Daarnaast krijg je veel extra’s, zoals:

 • 500 gratis transacties per jaar
 • open tot wel vijf betaalrekeningen mét betaalpas zonder extra kosten
 • zet btw automatisch opzij op een aparte rekening

Check snel de andere voordelen van Knab Zakelijk!Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers! Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers