Starten als zzp'er in de zakelijke dienstverlening? Vergeet dit niet

Van de bouw tot aan de zorg of de horeca: in vrijwel iedere sector kan je tegenwoordig aan de slag als zzp’er. Toch kiezen veruit de meeste mensen die voor zichzelf beginnen voor de zakelijke dienstverlening. Deze sector biedt veel kansen voor jou als startende ondernemer, maar waar begin je? In dit artikel lees je wat je écht moet weten als je wilt starten als zzp’er in de zakelijke dienstverlening.
Gepubliceerd
9 januari 2019
Laatst geüpdatet
22 juli 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 9 januari 2019
- Laatst geüpdate: 22 juli 2022
- Leestijd: 4 minuten

Van de bouw tot aan de zorg of de horeca: in vrijwel iedere sector kan je tegenwoordig aan de slag als zzp’er. Toch kiezen veruit de meeste mensen die voor zichzelf beginnen voor de zakelijke dienstverlening. Deze sector biedt veel kansen voor jou als startende ondernemer, maar waar begin je? In dit artikel lees je wat je écht moet weten als je wilt starten als zzp’er in de zakelijke dienstverlening.

Hoe moet ik starten als zzp'er ?

Starten als zzp’er doe je zo

Als je voor jezelf begint, zijn er een aantal zaken die je altijd hoort te regelen, ongeacht de branche waarin je gaat werken. Denk aan het kiezen van een bedrijfsnaam, het bepalen van het juiste uurtarief en - misschien wel het belangrijkste - het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Nog geen idee welke stappen je moet doorlopen? In de checklist voor beginnende zzp’ers vind je ze overzichtelijk op een rij.

De zakelijke dienstverlening

De zakelijke dienstverlening is een vrij brede sector, waardoor de bedrijven die eronder vallen erg divers zijn. Het loopt uiteen van bijvoorbeeld accountantskantoren tot reclamebureaus en IT-dienstverlening. Ook qua functie kan je dus veel kanten op. Zie jij het wel zitten om in deze sector aan de slag te gaan? Dan zijn er - naast bovenstaande zaken - ook branchespecifieke dingen waaraan je moet denken.

1. Startkapitaal

Als zzp’er in de zakelijke dienstverlening werk je waarschijnlijk veel op locatie. Je hebt hierdoor vrij weinig nodig om te kunnen beginnen: een zakelijke telefoon, laptop en aanverwante software of apparatuur is vaak voldoende. Betaal dit bij voorkeur van een zakelijke rekening, zodat jouw privé-uitgaven gescheiden blijven van je bedrijfsadministratie. Handig: bij Knab krijg je er gratis een zakelijke creditcard bij.

Ben je van plan om een grotere investering te doen? Dan heb je mogelijk een aanvullende financiering nodig. Je kan hiervoor aankloppen bij de bank, maar er zijn ook andere manieren om aan een bedrijfsfinanciering te komen. Heb je wel eens aan Crowdfunding gedacht?

2. Specialiseer jezelf

De zakelijke dienstverlening telt 256.240 zzp’ers volgens de KvK. Behoorlijk wat, hé? En dan zijn dit ook nog voornamelijk starters met een behoorlijk arbeidsverleden. Bedenk daarom voordat je begint hoe je je kan onderscheiden van de rest, waar je kracht ligt en hoe jij je expertise op maat kunt aanbieden aan klanten. Of je het nu beschrijft in een uitgebreid ondernemingsplan of aan de achterkant van een bierviltje: het belangrijkste is dat je erover hebt nagedacht.

3. Netwerken

Netwerken, netwerken en netwerken. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Zzp’ers in de zakelijke dienstverlening halen hun opdrachten vaak binnen via hun netwerk, dus het is belangrijk dat je genoeg tijd steekt in het opbouwen en onderhouden van je zakelijke contacten. Zeker als beginnend ondernemer. Kan je wel wat tips gebruiken? In dit artikel lees je hoe je je positioneert als een professional op LinkedIn.

4. De juiste verzekeringen

Een bedrijfsongeval veroorzaakt of een verkeerd gegeven advies? Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor de mogelijke financiële gevolgen. Bepaalde risico’s kan je daarom beter afdekken met een verzekering.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
De meeste zzp’ers in de zakelijke dienstverlening geven advies of coaching. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van een beroepsfout, zoals bijvoorbeeld een verkeerd gegeven advies.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is vaak onderdeel van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen materiële- of letselschade die jij of jouw product veroorzaakt.

Rechtsbijstandverzekering
Alhoewel je dit natuurlijk liever niet wilt, kan het zomaar gebeuren dat je in conflict raakt met een klant, opdrachtgever of leverancier. Met de rechtsbijstandsverzekering krijg je in dit geval juridische bijstand. Ook worden eventuele proceskosten vergoed.

Bij sommige rechtsbijstandsverzekeringen heb je daarnaast de mogelijkheid om eventuele klanten die hun facturen niet (op tijd) betalen over te dragen. Zij schakelen dan een incassobureau in.

Overige verzekeringen
Er zijn natuurlijk veel meer verzekeringen die handig zijn om af te sluiten als dienstverlenende zzp’er. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of inventarisverzekering als je een bedrijfspand met inboedel hebt. Altijd handig om je even in te verdiepen!  

Regel je zakelijke verzekeringen bij Knab

Bij Knab kun je ook terecht voor verschillende zakelijke verzekeringen. Je sluit ze eenvoudig af via de Knab App én ontvangt standaard 5% korting op de maandelijkse premie.

Bekijk nu de zakelijke verzekeringen van Knab!



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Sluit je zakelijke verzekeringen af met korting  Ontdek al onze verzekeringen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers