Aangifte omzetbelasting: 10 vragen van zzp’ers
Gepubliceerd
25 september 2018
Laatst geüpdatet
22 februari 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 25 september 2018
- Laatst geüpdate: 22 februari 2022
- Leestijd: 3 minuten
Als zzp’er moet je waarschijnlijk aangifte omzetbelasting doen, ook wel de btw-aangifte. Maar hoe werkt dat eigenlijk? In dit overzicht beantwoorden we de 10 belangrijkste vragen over deze aangifte. Lees alles over omzetbelasting berekenen en de voorwaarden.
Wat is omzetbelasting?
Omzetbelasting is de belasting over de toegevoegde waarde (btw), die de overheid heft op de verkoop van producten of diensten. Deze belasting is indirect. Dit betekent dat je als zzp’er de btw moet optellen bij de verkoopprijs van jouw product of dienst. De afnemer betaalt de btw aan jou, die jij als zzp’er weer moet afdragen aan de Belastingdienst. Als je zelf ook btw betaalt, mag je deze aftrekken van de btw die je overmaakt naar de Belastingdienst.Ben je verplicht om btw-aangifte te doen?
Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de btw, ben je in beginsel verplicht om btw-aangifte te doen. Als je zelfstandig een beroep uitoefent, ben je ondernemer voor de btw.
Dit is iets anders dan ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. De Belastingdienst ziet dit namelijk los van elkaar. Het is dus mogelijk dat de Belastingdienst jou ziet als ondernemer voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting. Of andersom. Dit komt doordat de voorwaarden per belastingvorm verschillen.
Wanneer doe je aangifte voor de omzetbelasting?
De meeste zzp’ers doen ieder kwartaal aangifte voor de omzetbelasting, maar het komt ook voor dat de Belastingdienst aan je vraagt om dit iedere maand of een keer per jaar te doen. In welk specifiek aangiftetijdvak jij valt, heeft te maken met specifieke voorwaarden. Als je de omzetbelasting niet op tijd betaalt, kun je een boete krijgen. De Belastingdienst kan dan ook besluiten dat je iedere maand aangifte moet doen voor de omzetbelasting.
Lees hier precies wanneer btw-aangifte gedaan moet worden.
Welke verplichtingen heb ik voor de omzetbelasting?
Je krijgt als ondernemer voor de btw een btw-nummer van de Belastingdienst. Dit nummer moet je op al je facturen vermelden. Ook ben je verplicht om een overzicht bij te houden met alle verzonden en ontvangen facturen. Een boekhoudprogramma met een koppeling met jouw bankrekening kan je hierbij helpen.Hoe doe je aangifte omzetbelasting?
Als startende ondernemer krijg je bericht van de Belastingdienst. Dit gaat over je eerste aangifte als startende ondernemer. Deze ontvang je per post of in de Berichtenbox van MijnOverheid.nl. Je kunt vervolgens de btw-aangifte digitaal doen via de website van de Belastingdienst. Bij enkele boekhoudpakketten is het mogelijk om de aangifte direct vanuit het boekhoudpakket te doen.Hoeveel moet je betalen bij de aangifte omzetbelasting?
In de aangifte geef je zelf aan hoeveel btw je hebt berekend aan jouw klanten. Vervolgens vul je in welke btw door jouw leveranciers aan jou is berekend. Als je met jouw onderneming meer btw hebt betaald dan dat je hebt gerekend aan jouw klanten, heb je in het betreffende aangiftetijdvak recht op belastingteruggave.
Het kan zijn dat je btw moet afdragen over een factuur die nog niet betaald is. Je hebt verschillende opties om de btw voor te financieren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van factoring. Check zelf welke opties je allemaal hebt.
Welk btw-tarief moet ik rekenen?
Er zijn verschillende btw-tarieven in Nederland. Welk btw-tarief je bij klanten moet rekenen, is afhankelijk van de producten en/of diensten die je levert. De rechtsvorm van je onderneming heeft hier geen invloed op.Welke btw-tarieven zijn er?
De btw-tarieven worden in Nederland verdeeld over vier categorieën. De Belastingdienst eist dat je deze belastingen int over de producten die je verkoopt en diensten die je aanbiedt. Ieder product of dienst valt in zo’n categorie. Het kan ook zo zijn dat je twee producten aanbiedt, die allebei in een andere categorie vallen. Over het algemeen geldt dat je de btw-tarieven gewoon per product rekent. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Deze kun je vinden bij de Belastingdienst.Welk btw-tarief reken je aan een klant?
De belastingdienst hanteert een aantal verschillende tarieven. Welk tarief dat is, hangt af van het soort product of dienst dat je koopt of verkoopt. De precieze voorwaarden hiervoor vind je op de website van Belastingdienst.
Algemene btw-tarief | 21% |
Verlaagde btw-tarief | 9% |
0%-tarief | 0% |
Vrijgesteld tarief | 0% |
Hoe houd je de btw apart?
Je kunt de btw-bedragen die je later weer moet afdragen aan de Belastingdienst, het beste tijdelijk parkeren op een aparte spaarrekening. Zo kom je niet aan het geld dat niet van jou is. Dit moet je namelijk later weer betalen bij de omzetbelasting.Kan ik gebruik maken van de kleineondernemersregeling?
Als je jaaromzet minder is dan € 20.000, kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat je belastingvermindering kunt krijgen. Op 1 januari 2020 is de KOR aangepast. Lees er alles over in dit artikel.
Kun je btw-aangifte corrigeren?
Heb je een typfoutje gemaakt of een factuur vergeten mee te nemen in de aangifte? Geen probleem. Als je te veel of te weinig btw hebt betaald, kun je je aangifte corrigeren. Je kunt dit doen met het zogeheten formulier 'suppletie omzetbelasting' via de website van de Belastingdienst.Btw apart zetten met Knab Zakelijk
Het loont dus om de btw apart te zetten. Zo houd je overzicht. Bij Knab, de bank voor zzp’ers, kan dat gewoon. Voor € 7 per maand krijg vijf zakelijke betaalrekeningen, bijbehorende betaalpassen en goede service. Ontdek het zelf!
Stenfinn Deguelle
Stenfinn werkte in 2018 en 2019 voor Knab. Hij schreef verschillende artikelen over (zakelijke) financiën.