Dit moet je als zzp’er met de voorlopige aanslag

Heb je in 2022 voor het eerst als zzp’er je aangifte inkomstenbelasting gedaan? Dan ontvang je in 2023 voor de eerste keer de voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Hiermee kun je de verschuldigde inkomstenbelasting en je bijdrage zorgverzekeringswet gespreid betalen.
Gepubliceerd
17 februari 2020
Laatst geüpdatet
27 december 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 14 februari 2020
- Laatst geüpdate: 27 december 2022
- Leestijd: 4 minuten

Heb je in 2022 voor het eerst als zzp’er je aangifte inkomstenbelasting gedaan? Dan ontvang je in 2023 voor de eerste keer de voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Hiermee kun je de verschuldigde inkomstenbelasting en je bijdrage zorgverzekeringswet gespreid betalen.

Zzp'er bekijkt de voorlopige aanslag

Wat is een voorlopige aanslag?

De voorlopige aanslag is - zoals de naam al doet vermoeden - een aanslag van de Belastingdienst die nog niet definitief is. Deze aanslag wordt gebaseerd op je aangifte inkomstenbelasting over 2022. De voorlopige aanslag is er zodat je gespreid je inkomstenbelasting kunt betalen.

Wijzig voorlopige aanslag indien nodig

Verwacht jij dit jaar meer of juist minder inkomsten? Dan kun je de voorlopige aanslag aanpassen. Zo voorkom je dat je bij de aangifte inkomstenbelasting over 2023 in één keer een groot bedrag moet bijbetalen, of dat je gedurende het jaar te veel betaalt.

Let op: Niet alleen je inkomsten, maar ook andere financiële zaken kunnen invloed hebben op je voorlopige aanslag. Ga je bijvoorbeeld samenwonen of juist scheiden? Controleer even of er aanpassingen nodig zijn.

Wat moet je nu doen?

Geen aanslag gekregen of weet je nu alsnog niet precies wat je ermee moet? Even kort op een rijtje:

  • Heb je geen voorlopige aangifte inkomstenbelasting gekregen? Vraag ‘m dan aan bij de Belastingdienst. Niet verplicht, wel fijn om inzicht te creëren in je financiën. Dat kan dus ook als je pas vorig jaar voor jezelf bent begonnen.
  • Wel een voorlopige aangifte inkomstenbelasting gekregen? Controleer deze dan direct. Heb je in 2022 voor het eerst als zzp’er je aangifte inkomstenbelasting gedaan? Dan ontvang je dit jaar voor de eerste keer de voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Als het goed is, heb je de btw-aangifte over het vierde kwartaal van 2022 inmiddels gedaan.
  • Bezig met de wijzigingen, maar twijfel je over je inkomen dit jaar? Check dan even hoeveel belasting je extra moet betalen of juist terugkrijgt bij een wijziging in je inkomen. Vul het formulier in om een voorlopige aanslag aan te vragen, maar verstuur ‘m nog niet. Hierop staat namelijk een indicatie van het bedrag dat je terugkrijgt of verschuldigd bent. Ondertekenen en versturen als je zeker weet wat je dit jaar verdient of gaat verdienen kan dan later.
  • Wijzigingen opgestuurd, maar verandert er weer iets? Geen probleem, je kunt de voorlopige aanslag op elk gewenst aanpassen.

Grip op je zakelijke financiën

Als zzp’er grip op je zakelijke financiën? Met een financieel plan via Knab lukt dat. Daarmee zie je precies wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Slechts een van de voordelen die je krijgt bij een zakelijke rekening van Knab.


Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoeveel inkomstenbelasting betaal jij in 2021?  Bereken nu

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers