Btw-aangifte in 2020: hier moet je op letten

Elk kwartaal is het weer raak voor de meeste ondernemers. Tijd om de btw-aangifte op te sturen naar de Belastingdienst! Deze aangifte verdient je volle aandacht, want bij fouten kunnen er stevige boetes vallen. Door je goed in te lezen, kun je dat voorkomen en verlopen jouw aangiftes van btw in 2020 helemaal goed.
Gepubliceerd
8 januari 2020
Laatst geüpdatet
15 april 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 januari 2020
- Laatst geüpdate: 15 april 2022
- Leestijd: 3 minuten

Elk kwartaal is het weer raak voor de meeste ondernemers. Tijd om de btw-aangifte op te sturen naar de Belastingdienst! Deze aangifte verdient je volle aandacht, want bij fouten kunnen er stevige boetes vallen. Door je goed in te lezen, kun je dat voorkomen en verlopen jouw aangiftes van btw in 2020 helemaal goed. 

De eerste btw-aangifte van 2020

Wees op tijd met je btw-aangifte 

Boetes voor het te laat aangeven en afdragen van je btw zijn duur en onnodig. Voorkom ze door nu alvast de deadlines voor het hele jaar in je agenda te zetten. Je bent er namelijk zelf verantwoordelijk voor dat de btw-aangifte op tijd wordt gedaan.

Moet je btw afdragen over een factuur die nog niet betaald is? Check in ons artikel de opties die je hebt om de btw voor te financieren.

Doe ook btw-aangifte in 2020 als je geen omzet hebt gedraaid

De btw-aangifte is mensenwerk dus sluipt er nog wel eens een fout in. Dure fouten, want de Belastingdienst kan flinke boetes uitdelen. Ben je bijvoorbeeld een startende ondernemer en heb je weinig of zelfs geen omzet gedraaid? Dan moet je toch je btw-aangifte doen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. Bovendien gaat de Belastingdienst je omzet schatten. Dat kan zomaar betekenen dat je - onterecht - een paar duizend euro moet afdragen. 

Bekijk de 7 meest gemaakte fouten rondom de btw-aangifte en lees hoe je deze kunt voorkomen. 

Nieuw in 2020: Verschil tussen btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Heb je een eenmanszaak? Dan gebruikte je voorheen hetzelfde btw-nummer richting je klanten en de Belastingdienst. Dat is per 1 januari 2020 veranderd. Alle ondernemers met een eenmanszaak hebben een nieuw btw-identificatienummer (btw-id) gekregen. Dat nummer gebruik je vanaf nu in de communicatie naar je klanten, bijvoorbeeld op je website of je facturen. Je ‘oude’ btw-nummer heet vanaf nu het omzetbelastingnummer. Deze gebruik je alleen nog in correspondentie met de Belastingdienst.  

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) voor vrijstelling van btw

Ben je aangemeld voor de nieuwe kleineondernemersregeling? Dan ben je over 2020 vrijgesteld voor de btw. Alle ondernemers met een (verwachte) jaaromzet onder de € 20.000 kunnen zich aanmelden voor deze nieuwe regeling. Besef wel dat je in januari 2020 nog btw-aangifte moest doen over het laatste kwartaal - of de laatste maand - van 2019. Als je vorig jaar wél btw-plichtig was, moest je in januari dus nog gewoon je btw-aangifte doen. 

Handig: Apart btw-potje met Knab Zakelijk

Ondernemers met Knab Zakelijk kunnen zonder extra kosten een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Handig voor een goed overzicht van je zakelijke financiën. De meeste ondernemers bij Knab hebben een aparte spaarrekening voor de inkomstenbelasting en de btw. Zo kom je nooit aan geld dat je moet afdragen aan de Belastingdienst.

Ontdek de zakelijke rekening



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers