De eerste btw-aangifte van 2020: hier moet je op letten

Voor het einde van deze maand moeten de meeste ondernemers hun btw-aangifte weer opsturen naar de Belastingdienst. De eerste aangifte van 2020 - over het laatste kwartaal van 2019 - vraagt net even wat extra aandacht dan normaal. Door je goed in te lezen, voorkom je stevige boetes. 
Gepubliceerd
8 januari 2020
Laatst geüpdatet
31 januari 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 januari 2020
- Laatst geüpdate: 31 januari 2020
- Leestijd: 3 minuten

Voor het einde van deze maand moeten de meeste ondernemers hun btw-aangifte weer opsturen naar de Belastingdienst. De eerste aangifte van 2020 - over het laatste kwartaal van 2019 - vraagt net even wat extra aandacht dan normaal. Door je goed in te lezen, voorkom je stevige boetes. 

De eerste btw-aangifte van 2020

Doe ook btw-aangifte als je geen omzet hebt gedraaid

De btw-aangifte is mensenwerk dus sluipt er nog wel eens een fout in. Dure fouten, want de Belastingdienst kan flinke boetes uitdelen. Ben je bijvoorbeeld een startende ondernemer en heb je in het laatste kwartaal van 2019 weinig of zelfs geen omzet gedraaid? Dan moet je toch je btw-aangifte doen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. Bovendien gaat de Belastingdienst je omzet schatten. Dat kan zomaar betekenen dat je - onterecht - een paar duizend euro moet afdragen. 

Bekijk de 7 meest gemaakte fouten rondom de btw-aangifte en lees hoe je deze kunt voorkomen. 

Nieuw in 2020: Verschil tussen btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

Heb je een eenmanszaak? Dan gebruikte je tot dit jaar hetzelfde btw-nummer richting je klanten en de Belastingdienst. Dat is per 1 januari 2020 veranderd. Alle ondernemers met een eenmanszaak hebben in de afgelopen maanden een nieuw btw-identificatienummer (btw-id) gekregen. Dat nummer gebruik je vanaf nu in de communicatie naar je klanten, bijvoorbeeld op je website of je facturen. Je ‘oude’ btw-nummer heet vanaf nu het omzetbelastingnummer. Deze gebruik je alleen nog in correspondentie met de Belastingdienst.  

Nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) geldt nog niet voor deze aangifte

Ben je aangemeld voor de nieuwe kleineondernemersregeling? Dan ben je over 2020 vrijgesteld voor de btw. Alle ondernemers met een (verwachte) jaaromzet onder de € 20.000 kunnen zich aanmelden voor deze nieuwe regeling. Besef wel dat je in januari nog btw-aangifte doet over het laatste kwartaal - of de laatste maand - van 2019. Als je vorig jaar wél btw-plichtig was, moet je deze maand dus nog gewoon je btw-aangifte doen. 

Boetes voor het te laat aangeven en afdragen van je btw zijn duur en onnodig. Voorkom ze door nu alvast de deadlines voor het hele jaar in je agenda te zetten. Moet je btw afdragen over een factuur die nog niet betaald is? Check in ons artikel de opties die je hebt om de btw voor te financieren.

Handig: Apart btw-potje met Knab Zakelijk

Ondernemers met Knab Zakelijk kunnen zonder extra kosten een onbeperkt aantal spaarrekeningen openen. Handig voor een goed overzicht van je zakelijke financiën. De meeste ondernemers bij Knab hebben een aparte spaarrekening voor de inkomstenbelasting en de btw. Zo kom je nooit aan geld dat je moet afdragen aan de Belastingdienst.

Meer over Knab ZakelijkCasper Zwart
Casper werkt bij Knab, jouw financieel assistent.


Deel via:

Ook interessant voor jou

De voordeligste rekening voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van de voordeligste zakelijke rekening van Nederland