Wijzig in deze situaties je voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Je kent vast wel zo’n horrorverhaal van iemand die bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting ineens een enorm bedrag moest bijbetalen. Heel vervelend natuurlijk, maar je kunt het eenvoudig voorkomen. Dat doe je ten eerste door een voorlopige aanslag aan te vragen en vervolgens je gegevens actueel te houden.
Gepubliceerd
10 maart 2020
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 9 maart 2020
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 4 minuten

Je kent vast wel zo’n horrorverhaal van iemand die bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting ineens een enorm bedrag moest bijbetalen. Heel vervelend natuurlijk, maar je kunt het eenvoudig voorkomen. Dat doe je ten eerste door een voorlopige aanslag aan te vragen en vervolgens je gegevens actueel te houden. 

Koppel wijzigt voorlopige aanslag

Vooral dat up-to-date houden van de persoonlijke gegevens wordt nog weleens vergeten. Heb je een voorlopige aanslag ontvangen en geef je bepaalde wijzigingen niet of te laat door? Dan kun je voor flinke financiële verrassingen komen te staan. Maar welke wijzigingen moet je allemaal doorgeven en waarom?

Waarom zou ik een voorlopige aanslag aanvragen?

Veel Nederlanders ontvangen jaarlijks een voorlopige aanslag. Deze krijg je vaak nadat je in maart of april de bekende aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan. Daarnaast vragen mensen zelf een voorlopige aanslag aan, omdat ze verwachten veel belasting terug te krijgen of juist te moeten betalen. Met die voorlopige aanslag ontvang of betaal je iedere maand al een beetje van het totale bedrag dat je bij de definitieve aanslag zou krijgen of moeten betalen. 

Informeer in onderstaande situaties de Belastingdienst

Handig dus zo’n voorlopige aanslag, maar bij onderstaande gebeurtenissen in je leven moet je wel zélf de fiscus informeren. Zo voorkom je dat je bij de definitieve aanslag ineens veel geld moet bijbetalen of dat je nu juist te weinig geld terugkrijgt. Heb je een fiscaal partner? Onderneem dan ook actie als een van de onderstaande situaties alleen op hem of haar betrekking heeft.

Let op: Onderstaande situaties gaan alleen over wijzigingen die je moet doorgeven wanneer je een voorlopige aanslag hebt ontvangen. Ontvang je toeslagen van de overheid? Dan zijn er nog meer situaties waarin je wijzigingen door moet geven aan de Belastingdienst. 

Ik koop of verkoop een huis

Een huis kopen of verkopen is al spannend, maar het heeft ook gevolgen voor je belasting. Denk aan hypotheekrenteaftrek, eigenwoningforfait en - als je koopt - de overdrachtsbelasting bij de notaris. Verkoop je een huis? Dan krijg je mogelijk ook nog te maken met de bijleenregeling. Heb je dus al een voorlopige aanslag ontvangen? Dan moet je zeker de gegevens onder het kopje ‘eigen woning’ aanpassen.

Let op: Ontvang je een voorlopige aanslag én heb je een huis gekocht? Check dan ook volgend jaar goed of de gegevens op de aanslag kloppen. Voor de hypotheekrenteaftrek rekent de Belastingdienst namelijk nog met de hypotheekrente die je hebt betaald in het jaar dat je je huis kocht. In dat eerste jaar betaal je meestal minder hypotheekrente, omdat je er niet het hele jaar hebt gewoond. 

M’n gezinssituatie verandert

Ga je samenwonen, scheiden of overlijdt er iemand binnen het gezin? Dan verandert er waarschijnlijk iets aan je fiscaal partnerschap. Dat heeft zeker gevolgen voor de hoogte van eventuele aftrekposten en heffingskortingen.

Verwachten jullie een kind? Dan kan de Belastingdienst zomaar eens een goede vriend van je worden. Niet alleen vanwege de bekende toeslagen (kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget, kinderbijslag), maar misschien heb je ook recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat laatste is een heffingskorting en vraag je aan via je voorlopige aanslag. Snel dat mooie nieuws doorgeven dus! 

M’n inkomen verandert fors

Je inkomen is uiteraard een belangrijke factor bij het bepalen van je inkomstenbelasting. Heb je een voorlopige aanslag ontvangen en ga je in de loop van het jaar ineens veel meer verdienen? Dan is het slim om die wijziging direct door te geven aan de Belastingdienst.

Je inkomen wordt belast volgens een tweeschijvenstelsel. Voor mensen zonder AOW betekent dit dat je in 2024 36,97% belasting betaalt over je belastbaar inkomen tot en met € 75.518. Daarboven betaal je 49,50%.

Ik begin of stop met een onderneming

Als je gaat ondernemen krijg je mogelijk te maken met allerlei aantrekkelijke aftrekposten. Sowieso moet je zelf inkomstenbelasting en de bijdrage Zorgverzekeringswet afdragen. Dat kunnen flinke bedragen zijn. Door de voorlopige aanslag aan te vragen (of te wijzigen als je deze al hebt) voorkom je dat je alles achteraf in een keer moet reserveren. 

Ik ontvang vanaf dit jaar AOW

Bereik je dit jaar de AOW-leeftijd? Dan hoef je vaak niets te doen. Je hoeft alleen je nieuwe inkomen door te geven als je een voorlopige aanslag ontving omdat je aftrekposten - zoals hypotheekrenteaftrek - kreeg. Ontving je alleen de voorlopige aanslag omdat je heffingskortingen kreeg? Dan zet de Belastingdienst die automatisch stop. In dat geval hoef je dus niets te doen. 

Ik ga emigreren

Verhuis je naar het buitenland? Dan moet je daar waarschijnlijk belasting betalen. Om onaangename financiële souvenirtjes uit Nederland te voorkomen, is het verstandig om je voorlopige aanslag zo snel mogelijk stop te zetten. Dat doe je via een speciaal formulier voor buitenlandse belastingplichtigen.  

Tot wanneer kun je de voorlopige aanslag wijzigen?

Als je aangifte inkomstenbelasting moet doen, kun je een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen tot de uiterste datum dat de aangifte inkomstenbelasting binnen moet zijn. Hoef je geen aangifte inkomstenbelasting te doen? Dan heb je tot 1 mei ná het jaar waarover je de voorlopige aanslag wilt wijzigen. 



Casper Zwart
Casper is Adviseur Klanttevredenheid bij Knab en heeft daarnaast veel ervaring als schrijver. Hij doet al jaren regelmatig onderzoek naar de behoeftes en ervaringen van zzp'ers.



Deel via:

Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën