Kinderopvangtoeslag aanvragen? Dit moet je weten

Voor werkende ouders met kinderen is een goede kinderopvang onmisbaar. Het is geen geheim dat de opvang niet goedkoop is en je als ouder dus maandelijks diep in je buidel moet tasten. Gelukkig kun je in Nederland kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Ook tijdens de coronacrisis krijg je die toeslag gewoon uitbetaald.
Gepubliceerd
21 april 2020
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 16 april 2020
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 6 minuten

Voor werkende ouders met kinderen is een goede kinderopvang onmisbaar. Het is geen geheim dat de opvang niet goedkoop is en je als ouder dus maandelijks diep in je buidel moet tasten. Gelukkig kun je in Nederland kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Ook tijdens de coronacrisis krijg je die toeslag gewoon uitbetaald.

Kinderopvangtoeslag voor deze moeder en dochter

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een financiële tegemoetkoming voor ouders die hun kinderen naar een kinderopvang brengen, zoals een kinderdagverblijf, gastouder of peuterspeelzaal. Halverwege 2019 ontvingen ruim 815.000 Nederlandse gezinnen kinderopvangtoeslag.

Kinderopvangtoeslag in het nieuws

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de kinderopvangtoeslag de laatste tijd veel in het nieuws was.

Om fraude aan te pakken heeft de Belastingdienst de afgelopen jaren een strengere werkwijze gehanteerd. Er werden stevige regels opgesteld om kinderopvangtoeslag te kunnen terugvorderen of stopzetten bij gezinnen. Die aanpak bleek niet altijd even succesvol, want verschillende ouders werden onterecht als fraudeur bestempeld.

Gelukkig zag de Belastingdienst dit zelf ook in en is er inmiddels een oplossing voor het probleem: de gedupeerden ontvangen een compensatie. Meer daarover lees je op de website van de Rijksoverheid.

Dit verstaan we in Nederland onder kinderopvang

Er zijn verschillende soorten kinderopvang. In Nederland maken we onderscheid tussen dagopvang, buitenschoolse opvang, tussenschoolse opvang en opvang door familie en vrienden.

⇒ Dagopvang
Gaan jouw kinderen nog niet naar de basisschool? Dan kun je ze naar de dagopvang brengen. Dat is bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, gastouder of peuterspeelzaal. Om recht te hebben op kinderopvangtoeslag, moet de dagopvang geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

⇒ Buitenschoolse opvang (BSO)
Veel kinderen met werkende ouders gaan na schooltijd naar de BSO. Ook hiervoor kan kinderopvangtoeslag worden aangevraagd, mits de BSO geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).

⇒ Tussenschoolse opvang
Als je kinderen tussen de middag niet naar huis kunnen, kunnen ze terecht bij de tussenschoolse opvang. Hoewel je hier wel voor betaalt, kun je daar geen kinderopvangtoeslag voor krijgen.

⇒ Opvang door familie en vrienden
Ook voor opvang door familie en vrienden kun je geen kinderopvangtoeslag aanvragen. Tenzij zij staan ingeschreven als gastouder.

Alle voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

Je komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als je kind naar een geregistreerde dagopvang of BSO gaat, zelfs als je in het buitenland woont of werkt. Buiten dat zijn er nog een aantal andere eisen:

 • Je ontvangt kinderbijslag, pleegouderbijdrage of onderhoudt je kind in belangrijke mate. 
 • Je hebt een schriftelijke overeenkomst met de dagopvang of BSO. Daarin moeten verschillende gegevens staan, zoals het uurtarief van de opvang.
 • Je werkt of studeert. Of je volgt een traject om werk te vinden of een verplichte inburgeringscursus bij een gecertificeerde instelling. Heb je een (toeslag)partner? Dan geldt daarvoor hetzelfde.
 • Jij en je eventuele (toeslag)partner hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning.

  Naast deze voorwaarden zijn er nog verschillende uitzonderingen, wat het soms ingewikkeld maakt. Zo telt vrijwilligerswerk en mantelzorg bijvoorbeeld niet mee als werk. Om er dus helemaal zeker van te zijn, kun je het beste een kijkje nemen op de website van Belastingdienst Toeslagen en een proefberekening maken.

Hoe werkt kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangorganisaties bepalen zelf hun uurtarief. De overheid vergoedt een deel van dit uurtarief tot een maximum uurprijs*. Over de maximum uurprijs kun je als ouder kinderopvangtoeslag aanvragen.

Ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag ontvangen een percentage van de maximum uurprijs. Hoeveel dat precies is, hangt van het inkomen van de ouders. Na aftrek van de kinderopvangtoeslag blijft er altijd een bedrag over. Dat is de rekening die je als ouder uiteindelijk zelf moeten betalen voor de kinderopvang.

*De maximum uurprijs is in 2021 € 8,46 voor de dagopvang, € 7,27 voor de BSO en € 6,49 voor gastouderopvang.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Kinderopvangtoeslag krijg je niet automatisch. Dit moet je zelf aanvragen via Mijn toeslagen. Zorg ervoor dat - vanaf het moment dat je kind naar de opvang gaat - je binnen drie maanden kinderopvangtoeslag aanvraagt, zodat je geen geld misloopt. Volg onderstaande stappen voor een succesvolle aanvraag.

1) Check of je aan de gestelde voorwaarden voldoet, anders heeft een aanvraag indienen geen zin.

2) Verzamel de benodigde gegevens: DigiD, kinderopvangcontract en inkomensgegevens.

3) Log in met je DigiD op Mijn toeslagen.

4) In Mijn toeslagen zie je linksboven een overzicht met alle toeslagen. Naast kinderopvangtoeslag staat ‘aanvragen’. Klik hierop en vul de gevraagde gegevens in. Als je alles correct hebt ingevuld, kun je je aanvraag versturen.

Binnen vijf weken ontvang je bericht van de Belastingdienst. Houd hiervoor je Berichtenbox in de gaten.

Bedragen kinderopvangtoeslag 2021

Hoeveel toeslag je krijgt hangt af van het aantal kinderen, het soort opvang en het inkomen van de ouders. Maak daarom eerst een proefberekening om te zien hoeveel kinderopvangtoeslag je precies ontvangt in 2021.

Uitbetaling kinderopvangtoeslag

In 2021 wordt kinderopvangtoeslag op de volgende data uitbetaald:

 • Woensdag 20 janauri (voor de maand februari)
 • Maandag 22 februari (voor de maand maart)
 • Maandag 22 maart (voor de maand april)
 • Dinsdag 20 april (voor de maand mei)
 • Donderdag 20 mei (voor de maand juni)
 • Dinsdag 22 juni (voor de maand juli)
 • Dinsdag 20 juli (voor de maand augustus)
 • Vrijdag 20 augustus (voor de maand september)
 • Maandag 20 september (voor de maand oktober)
 • Woensdag 20 oktober (voor de maand november)
 • Maandag 22 november (voor de maand december)
 • Maandag 20 december (voor de maand januari 2021))

Kinderopvangtoeslag en het coronavirus

In verband met de uitbraak van het coronavirus is de kinderopvang momenteel gesloten. Heb je de factuur voor de dagopvang of BSO over de periode van 16 maart t/m 6 april al betaald? Dan krijg je dat geld terug van de overheid. Dat geldt ook voor ouders die in deze tijd wel werken, omdat ze een cruciaal beroep hebben.

Je hoeft geen contact op te nemen met de Belastingdienst om te vergoeding te ontvangen. Op basis van je gegevens - zoals het aantal kinderen dat je hebt en het verzamelinkomen - wordt bepaald wie recht heeft op een vergoeding. De Belastingdienst geeft deze gegevens door aan de Sociale Verzekeringsbank, die het bedrag vervolgens aan de ouders uitkeert in juni of juli.

Voor de kinderopvang verandert momenteel dus eigenlijk niets. Je ontvangt nog steeds toeslag over de uren die de kinderopvang in rekening brengt. Zelfs nu je kinderen thuis zitten. Let wel, dit gaat alleen goed als je er voor zorgt dat:
 • je jouw kind niet afmeldt bij de kinderopvangorganisatie, zodat je een plek voor je kind behoudt;
 • je de factuur zoals gewoonlijk volledig betaalt;
 • je jouw gegevens voor de kinderopvangtoeslag niet wijzigt bij de Belastingdienst, zodat je recht blijft houden op deze toeslag.
  Update december 2020: Vanaf 16 december 2020 is de kinderopvang gesloten voor ouders die geen cruciaal beroep hebben. Betaal je eigen bijdrage aan de kinderopvang? Dan ontvang je hiervoor een vergoeding. Na 17 januari 2021 zal hier meer duidelijkheid over komen.
Wil je meer weten over regelingen tijdens de coronacrisis of ben je op zoek naar tips om daarmee om te gaan? Check onze pagina in de Knab Bieb voor meer informatie.


Geschreven door:

Lindy Bekking

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën