Woningwaarde en hypotheek: hoeveel mag je lenen?

  • Gepubliceerd: 8 september 2017
  • Laatst geüpdate: 28 mei 2019
  • 4 minuten

Als je op zoek gaat naar een huis, bereken je waarschijnlijk eerst hoeveel jouw maximale hypotheek is. Dit doe je in eerste instantie op basis van jouw of jullie inkomen. Maar dat is niet het enige waarop het maximale leenbedrag is gebaseerd. Ook de loan to value is een belangrijk punt. Oftewel: de verhouding tussen de woningwaarde en hypotheek.

Let op: in 2019 gelden er nieuwe regels. Die vind je in het artikel over de maximale hypotheek in 2019.

incassobureau inschakelen

Woningwaarde en hypotheek: loan to value

In het verleden financierden mensen veel te veel ten opzichte van de woningwaarde. Tijdens de crisis vanaf 2008 daalden de woningwaardes en stonden heel veel huizen onder water. Daarom heeft de overheid loan to value bedacht: het bedrag dat je maximaal mag lenen ten opzichte van de waarde van jouw potentiële nieuwe woning. In 2017 was dat nog 101%, maar sinds 2018 is dat precies 100%. Dan mag je dus alleen nog maar de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten betaal je steeds meer met eigen geld.

Rekenvoorbeelden

Om dit wat duidelijker te laten zien, heb ik op het bord wat situaties geschetst. Deze zijn allemaal van toepassing op 2017. In alle vier voorbeelden is de koopsom € 245.000 en zijn de bijkomende kosten, oftewel de kosten koper, € 10.000. In totaal heb je € 255.000 nodig.

Taxatiewaarde

Om de waarde van de woning vast te stellen, heb je een taxatierapport nodig. Stel: je taxatiewaarde is € 250.000. Op basis daarvan mag je 101% lenen, dat is € 252.500. Dan heb je € 2.500 eigen geld nodig. Die hogere taxatiewaarde zorgt er dus voor dat je iets meer kunt lenen dan je zou kunnen op basis van de koopsom. Overigens bepaalt niet elke geldverstrekker dit op deze manier, maar de meeste wel. Bespreek dit daarom goed met je adviseur.

Een taxatiewaarde kan ook vervelend uitpakken. Stel: je hebt weer hetzelfde nodig, maar je taxatiewaarde is € 240.000. Dat is veel lager, waardoor je maximale hypotheek ook lager is: € 242.400. Je hebt ineens veel meer eigen geld nodig, namelijk € 12.600. Houd daar rekening mee als je aan het overbieden bent.

Verbouwen

Dan kun je ook nog verbouwen. Ik neem even dezelfde koopsom en kosten koper, maar ook een verbouwing erbij. Stel je voor dat je voor € 15.000 wil verbouwen in je nieuwe woning. Bijvoorbeeld omdat de keuken niet helemaal jouw smaak is. Niet elke verbouwing is waardeverhogend.

Stel: je hebt € 270.000 nodig voor de koopsom, kosten koper en de verbouwing. Maar de taxatiewaarde is € 255.000, de verbouwing is dus niet 100% waardeverhogend. Dat betekent dat je maximale hypotheek 101% van de taxatiewaarde is: € 257.555. Je moet dan € 12.450 zelf betalen.

Energiebesparende maatregelen

Is een deel van de verbouwing bedoeld voor energiebesparende maatregelen? Dan mag je bij de meeste geldverstrekkers iets meer lenen. Dit wordt geregeld vanuit de overheid, om energiezuinig wonen te stimuleren. Stel: je hebt weer € 270.000 in totaal nodig en je taxatiewaarde is wederom € 255.000, maar nu bestaat die verbouwing voor € 5.000 uit energiebesparende maatregelen. Dan mag je dat bedrag bij je maximale hypotheek optellen, dit kan tot 106% van de woningwaarde. Je mag dan € 262.550 lenen en hebt nog maar € 7.450 aan eigen geld nodig.

Nul-op-de-meterwoning

Dan is er ook nog de nul-op-de-meterwoning. Heb je die op het oog? Dan kun je nog meer extra lenen op basis van de waarde van de woning. Hoe dat precies in z’n werk gaat, kun je het beste even bespreken met je hypotheekadviseur.

Wil je nou weten hoe jouw maximale hypotheek eruit ziet? Bereken het, online, in drie simpele stappen.Mark Mensink
Mark is hypotheekadviseur bij Knab. In de video’s van Knab University geeft hij uitgebreid antwoord op alle vragen over huis en hypotheek.


Hoe hoog is jouw maximale hypotheek?  Bereken snel

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek