Huis energiezuiniger maken: meer lenen voor verbouwing

Heb jij een nieuw huis op het oog dat nog niet zo energiezuinig is? Dat wordt óf elke maand een fikse energierekening óf investeren in je huis energiezuiniger maken. Maar is het de investering wel waard om een huis te kopen waaraan je een energiebesparende verbouwing moet doen? En zo ja: hoe ga je dat dan eigenlijk betalen?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
15 september 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 15 september 2023
- Leestijd: 3 minuten

Heb jij een nieuw huis op het oog dat nog niet zo energiezuinig is? Dat wordt óf elke maand een fikse energierekening óf investeren in je huis energiezuiniger maken. Maar is het de investering wel waard om een huis te kopen waaraan je een energiebesparende verbouwing moet doen? En zo ja: hoe ga je dat dan eigenlijk betalen?

Energiezuinig huis

Je huis verduurzamen: de financiering

Onder energiebesparende maatregelen in je huis vallen alle blijvende verbouwingen of verbeteringen waardoor je energieverbruik omlaag gaat. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van de muren, vloer of het dak of het kopen van een HR-ketel of zonneboiler. Dit soort aanpassingen zijn niet gratis, maar gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden voor.

Je hypotheekverstrekker mag jou bijvoorbeeld meer geld uitlenen als je kunt aantonen dat je dit gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Daarnaast bestaan er ook verschillende subsidies en leningen. 

Meefinancieren in je hypotheek

Sinds 2018 mag je hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde zijn. Als je kunt aantonen dat je wilt investeren in je huis energiezuiniger maken, mag de hypotheekverstrekker jou hiervoor meer geld uitlenen. Je hypotheek mag dan 106% van de nieuwe woningwaarde bedragen. De nieuwe woningwaarde is hoeveel je huis volgens de taxateur na de verbouwing waard is. Goed om te weten: deze stijgt niet per definitie € 9.000 als je voor € 9.000 verbouwt.

Natuurlijk moet jouw persoonlijke financiële situatie wel sterk genoeg zijn om deze hogere hypotheek te kunnen dragen. Let op: niet alle hypotheekverstrekkers lenen meer geld uit voor energiebesparende maatregelen. Bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur. 

Rekenvoorbeeld
Stel: je koopt een huis van € 180.000. Hiervoor krijg je een hypotheek van € 180.000. Ga je investeren in energiebesparende maatregelen van je nieuwe woning en wordt je huis na de verbouwing € 185.000 waard? Dan wordt je maximale hypotheek 106% x € 185.000 = € 196.100.

Houd er wel rekening mee dat je ook nog de andere bijkomende kosten moet betalen zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor het afsluiten van je hypotheek. Hier zul je eigen geld voor nodig hebben. 

Verduurzamen met een subsidie of lening

Behalve je hypotheek, zijn er ook andere opties waarmee je de energiebesparende maatregelen voor je nieuwe woning kunt betalen. Misschien heb je wel recht op subsidie voor je investering; check dit op Energiesubsidiewijzer. Verder zijn er verschillende leningen speciaal voor energiebesparende verbeteringen aan je huis. We lichten deze hier kort toe:

1. Financieren met Nationale Hypotheek Garantie
Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je daarmee ook een energiebesparende verbetering aan je huis financieren. Lees in ons e-book meer over NHG.

2. Energiebespaarlening
Met de Energiebespaarlening kun je maximaal € 25.000 lenen voor een aantal vastgestelde energiebesparende maatregelen in je huis, zoals isolatie, dubbel glas of een HR ketel.

3. Regionale Duurzaamheidslening
Met de Regionale Duurzaamheidslening kun je maximaal € 25.000 lenen van je gemeente, als deze tenminste deelneemt aan deze regeling. Check dit op Energiesubsidiewijzer.nl. Kijk voor meer info over de Regionale Duurzaamheidslening op Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

4. GreenLoans
GreenLoans biedt twee leningen speciaal voor het energiezuiniger maken van je woning. Met de GreenLoans Lening kun je zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, HR-ketel of een windturbine bekostigen. De EcoLening is bedoeld voor de financiering van vloer-, gevel- en dakisolatie, spouwmuurisolatie, een warmteterugwinsysteem, een HR-ketel, gelijkstroompompen en ventilatieroosters. Check GreenLoans.nl als je meer wilt weten over deze financieringsmogelijkheden.

Verduurzamen de moeite waard?

Het doel van je huis verduurzamen is duidelijk: je maandelijkse stookkosten worden een stuk lager. Daarnaast helpt het duurzamer maken van je huis ook het milieu een handje. En behalve dat kan de waarde van je huis ook nog stijgen, al weet je altijd pas op het moment dat jij het weer verkoopt of je de investering terug kunt verdienen.

Gratis is zo’n verbouwing of verbetering van je woning natuurlijk niet. En je wilt natuurlijk wel dat je elke maand meer bespaart op je energierekening dan dat je – bovenop je gewone hypotheeklast - extra aflost aan deze lening.

Laat je adviseren door een expert

Twijfel je nog of jij je huis energiezuiniger wilt maken of niet? Ga er dan even goed voor zitten om door te rekenen wat je bespaart, maar ook wat je elke maand meer moet betalen. En bespreek dit vooral ook met je hypotheekadviseur! 

Meer weten over het aanvragen van een hypotheek? Download dan ons gratis e-book 'Eerste hypotheek afsluiten'. Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek