Huis energiezuiniger maken: meer lenen voor verbouwing

  • 3 minuten
  • 14 augustus 2018

Na lang zoeken, veel bezichtigen en flink onderhandelen, heb je eindelijk jouw droomhuis gevonden. Een oud, sfeervol huis helemaal naar jouw smaak. En nog betaalbaar ook! Maar als je je verder verdiept in de praktische zaken en het energielabel opvraagt, schrik je toch wel dat je nieuwe huis het energielabel F heeft. 

Dat wordt óf elke maand een fikse energierekening óf meteen investeren in je huis energiezuiniger maken. Maar is het de investering wel waard om een huis te kopen waaraan je een energiebesparende verbouwing moet doen? En zo ja: hoe ga je dat dan eigenlijk betalen? 

Energiezuinig huis

Huis energiezuiniger maken: verschillende financieringsmogelijkheden

Onder energiebesparende maatregelen in je huis vallen alle blijvende verbouwingen of verbeteringen waardoor je energieverbruik omlaag gaat. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van de muren, vloer of het dak of het kopen van een HR-ketel of zonneboiler. Dit soort aanpassingen is niet gratis, maar gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden voor.

Ten eerste mag je hypotheekverstrekker jou meer geld uitlenen als je kunt aantonen dat je dit gebruikt voor energiebesparende maatregelen, maar er zijn ook andere subsidies en leningen mogelijk.

Meefinancieren in je hypotheek

In 2018 mag je maximale hypotheek maar 100% van de woningwaarde zijn, waarvan je de koopsom betaalt en een deel van de bijkomende kosten. Als je kunt aantonen dat je wilt investeren in je huis energiezuiniger maken, mag de hypotheekverstrekker jou hiervoor meer geld uitlenen. Je hypotheek mag 106% van de nieuwe woningwaarde bedragen. De nieuwe woningwaarde is hoeveel je huis volgens de taxateur na de verbouwing waard is, deze stijgt niet per definitie ook € 9.000 als je voor € 9.000 verbouwt. Lees in het gratis e-book Taxatie meer over wat een taxatie inhoudt.

Natuurlijk moet jouw persoonlijke financiële situatie wel sterk genoeg zijn om deze hogere hypotheek te kunnen dragen. Let op: niet alle hypotheekverstrekkers lenen meer geld uit voor energiebesparende maatregelen. Bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur. Plan hier direct een gratis belafspraak met Knab.

Rekenvoorbeeld
Stel: je koopt een huis van € 180.000. In 2018 mag je 100% van de woningwaarde lenen, dus € 180.000. Ga je investeren in energiebesparende maatregelen van je nieuwe woning en wordt je huis na de verbouwing € 185.000 waard? Dan wordt je maximale hypotheek € 196.100 (= 106% van € 185.000).

Houd er wel rekening mee dat je ook nog de andere bijkomende kosten moet betalen zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor het afsluiten van je hypotheek. Hier zul je eigen geld voor nodig hebben. 

Subsidies en andere financieringsmogelijkheden

Behalve je hypotheek, zijn er ook andere opties waarmee je de energiebesparende maatregelen voor je nieuwe woning kunt betalen. Misschien heb je wel recht op subsidie voor je investering; check dit op Energiesubsidiewijzer. Verder zijn er verschillende leningen speciaal voor energiebesparende verbeteringen aan je huis. We lichten deze hier kort toe:

1. Financieren met Nationale Hypotheek Garantie
Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je daarmee ook een energiebesparende verbetering aan je huis financieren. Lees in ons e-book meer over NHG.

2. Energiebespaarlening
Met de Energiebespaarlening kun je maximaal € 25.000 lenen voor 17 vastgestelde energiebesparende maatregelen in je huis, zoals isolatie, dubbel glas of een HR ketel. Vraag deze lening aan op ikinvesteerslim.nl.

3. Regionale Duurzaamheidslening
Met de Regionale Duurzaamheidslening kun je maximaal € 25.000 lenen van je gemeente, als deze tenminste deelneemt aan deze regeling. Check dit op Energiesubsidiewijzer.nl. Kijk voor meer info over de Regionale Duurzaamheidslening op Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

4. GreenLoans
GreenLoans biedt twee leningen speciaal voor het energiezuiniger maken van je woning. Met de GreenLoans Lening kun je zonnepanelen, een zonneboiler, warmtepomp, HR-ketel of een windturbine bekostigen. De EcoLening is bedoeld voor de financiering van vloer-, gevel- en dakisolatie, spouwmuurisolatie, een warmteterugwinsysteem, een HR-ketel, gelijkstroompompen en ventilatieroosters. Check GreenLoans.nl als je meer wilt weten over deze financieringsmogelijkheden.

Jouw huis energiezuiniger maken: is het de moeite waard?

Het doel van het energiezuiniger maken van je woning is duidelijk: je maandelijkse stookkosten worden een stuk lager. En behalve dat kan de waarde van je huis ook nog stijgen, al weet je altijd pas op het moment dat jij het weer verkoopt of je de investering terug kunt verdienen. Gratis is zo’n verbouwing of verbetering van je woning natuurlijk niet. En je wilt natuurlijk wel dat je elke maand meer bespaart op je energierekening dan dat je –bovenop je gewone hypotheeklast- extra aflost aan deze lening.

Laat je adviseren door een expert

Twijfel je nog of jij je huis energiezuiniger wilt maken of niet? Ga er dan even goed voor zitten om door te rekenen wat je bespaart, maar ook wat je elke maand meer moet betalen. En bespreek dit vooral ook met je hypotheekadviseur! Bij Knab is een inventarisatiegesprek met een onafhankelijke adviseurs vrijblijvend.


Marit Rooijakkers
Marit heeft voor ons geschreven over hypotheekzaken.


Snel zekerheid over jouw hypotheek nodig?  Gratis inventarisatiegesprek