Renteaanbod: de top 5 aandachtspunten
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
4 oktober 2017
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 4 oktober 2017
- Leestijd: 2 minuten
Ben jij bezig met het regelen van je hypotheek? Of je dat nou via Knab Hypotheken doet, via een andere adviseur of misschien wel helemaal zelf: uiteindelijk krijg je te maken met een renteaanbod. Je ontvangt hem van de geldverstrekker, vult hem in, zet je handtekening en stuurt het formulier retour. Maar er gaat nog wel eens wat mis tijdens dit proces. Om dit in jouw geval te voorkomen, hebben we de top 5 aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.
-
Speed1x
-
Quality360p
Thanks for reporting a problem. We'll attach technical data about this session to help us figure out the issue. Which of these best describes the problem?
Any other details or context?
Het renteaanbod
Misschien ga jij al voor de tweede keer een huis kopen en denk je nu: “huh, renteaanbod?” Dat kan kloppen. Het bestaat namelijk als gevolg van de nieuwe Europese hypotheekregels die sinds maart 2016 gelden in Nederland. Dit formulier is te vergelijken met de voorlopige hypotheekofferte van vroeger, een niet bindend voorbeeld van hoe jouw hypotheek eruit kan komen te zien. Het is de bedoeling dat jij deze binnen twee weken tekent en terugstuurt naar de geldverstrekker. Dan pas gaat deze jouw aanvraag beoordelen.
1. Alles invullen
Wat belangrijk is om te checken voor je het aanbod terugstuurt, is of je alles wel echt helemaal hebt ingevuld. Het moet namelijk volledig ingevuld worden, anders wordt jouw aanvraag niet goedgekeurd. Vraag je samen met je partner de hypotheek aan? Dan is het belangrijk dat jullie ook samen alle bladzijden paraferen.
2. Alles terugsturen
Let ook op dat je het gehele renteaanbod terugstuurt naar de geldverstrekker. Dus ook de pagina’s waarop je niets hoeft in te vullen. Het ESIS-formulier en de algemene voorwaarden hoef je niet terug te sturen.3. De SEPA-machtiging
Op de SEPA-machtiging geef je aan van welk IBAN-rekeningnummer de hypotheeklasten mogen worden afgeschreven. Vergeet hierbij niet het percentage in te vullen. Dit is 100% als je alle lasten van één rekening wilt laten afschrijven. Wil je bijvoorbeeld de helft van dit rekeningnummer laten afschrijven en de andere helft van een ander rekeningnummer? Dan vul je op beide pagina’s 50% in.4. Verpandingsakte overlijdensrisicoverzekering
Als er een verpandingsakte van de overlijdensrisicoverzekering in het aanbod is opgenomen, moet het polisnummer van deze verzekering worden ingevuld. Let op! Dit is niet hetzelfde als het aanvraagnummer. Daarnaast moet je aangeven bij welke maatschappij jij de verzekering wilt afsluiten.5. Verlengingsvoorstel
In het renteaanbod is ook een verlengingsvoorstel opgenomen. Dit hoef je alleen in te vullen als jij je hypotheek wilt verlengen. Is dit niet het geval? Dan vul je ‘niet van toepassing’ in.
Er worden ook veel fouten gemaakt bij het invullen van de werkgeversverklaring. Sterker nog, 90% van de aangeleverde werkgeversverklaringen wordt de eerste keer afgekeurd. Daarom hebben we ook daarover een video gemaakt, zodat jij op de hoogte bent van de belangrijkste aandachtspunten. Download ook de gratis Checklist Werkgeversverklaring.
Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.