Kosten koper bij overdracht huis: wat betaal je bij de notaris?

Na lang wachten is het zover: je gaat naar de notaris voor de overdracht van je nieuwe huis. Hier teken je de hypotheekakte en de leverings- of transportakte van je nieuwe huis. En dan ben jij officieel de eigenaar. Jeej! Oh ja, de rekening van de notaris moet je alvast betalen, vóór de overdracht plaatsvindt. Maar kosten koper houdt meer in dan alleen de notariskosten. Lees in dit blog welke kosten koper je op de nota van de notaris kunt verwachten.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 december 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 31 december 2020
- Leestijd: 3 minuten

Na lang wachten is het zover: je gaat naar de notaris voor de overdracht van je nieuwe huis. Hier teken je de hypotheekakte en de leverings- of transportakte van je nieuwe huis. En dan ben jij officieel de eigenaar. Jeej! Oh ja, de rekening van de notaris moet je alvast betalen, vóór de overdracht plaatsvindt. Maar kosten koper houdt meer in dan alleen de notariskosten. Lees in dit blog welke kosten koper je op de nota van de notaris kunt verwachten.

Kosten koper

Kosten koper betalen bij de notaris

Als je een huis koopt en je tekent het voorlopig koopcontract, ben je nog niet meteen eigenaar. Dat word je pas bij de overdracht van de woning, die plaatsvindt bij de notaris. Ga jij naar de notaris? Dit is wat je gaat doen: de hypotheekakte tekenen en de leverings- of transportakte van je nieuwe huis. Aan de notaris betaal je ook een deel van de kosten koper.

Deze kosten bestaan niet alleen uit de notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte, ook de afrekening met de hypotheekadviseur. Maar vaak kom je op de afrekening van de notaris nog meer kosten tegen die hij met je verrekent. Welke precies? Dat leggen we hier uit.

Te verrekenen koopsom

De meeste notariële afrekeningen vallen met de deur in huis. Bovenaan staat als “te betalen” de gehele koopsom van het huis. Dit is de prijs die jij bent overeengekomen met de verkoper, dus dit ben jij deze persoon schuldig.

Verrekening zakelijke lasten

Dit zijn bepaalde kosten die de verkoper van het huis al vooruit heeft betaald aan de gemeente of het waterschap voor het hele kalenderjaar. Maar als hij niet meer het hele jaar woningeigenaar is, moet jij als nieuwe eigenaar deze kosten naar rato aan hem vergoeden. Dat wil zeggen dat deze worden verrekend vanaf de datum dat jij eigenaar wordt. Onder deze zakelijke lasten vallen bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting (OZB), een deel van de waterschapslasten en rioolrecht.

Stel: deze lasten zijn € 600 per jaar en jij wordt eigenaar op 1 juni, dan worden de 7 maanden dat jij eigenaar bent verrekend. Op de nota van de notaris staat dan een post verrekening zakelijke lasten van € 350. De notaris berekent deze kosten je betaalt ze tijdens de eigendomsoverdracht. 

Overdrachtsbelasting

Wie in Nederland een bestaande woning koopt, betaalt overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de koopsom van het huis. Er geldt echter een grote uitzondering. Starters op de woningmarkt - mensen tussen de 18 en 35 die hun eerste huis kopen - zijn sinds 2021 vrijgesteld van deze belasting.

Je hoeft zelf geen aangifte te doen van de overdrachtsbelasting; dat regelt de notaris voor je. Hij zorgt er ook voor dat dit bedrag bij de Belastingdienst terecht komt. Je betaalt de overdrachtsbelasting dus tijdens de overdracht aan de notaris. 

Te ontvangen hypotheek

Dit is het leukste onderdeel van de rekening. Hoewel, leuk?! Zo'n grote financiële verplichting aangaan is misschien best even slikken voor je. Maar deze post is hoe dan ook de enige op de nota die je niet hoeft te betalen, maar “te ontvangen” is: de hypotheek. Onder deze post staat het totale geldbedrag dat jij leent bij je hypotheekverstrekker.

Ga jij je huis verbouwen en heb je hier ook geld voor geleend? Als dit in een bouwdepot komt, houdt de hypotheekverstrekker dit bedrag apart. Er staan in dat geval ook welk deel van je lening in het bouwdepot terecht komt.

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Dan moet je hiervoor afsluitkosten betalen. Deze vind je ook terug op de afrekening van de notaris onder de post “Te ontvangen hypotheek”, dus eigenlijk worden die in mindering gebracht op het totale geleende bedrag.

Kosten levering

Onder de “kosten levering” vallen de uurtjes van de notaris voor het opmaken van de leveringsakte van het huis en jouw inschrijving als eigenaar bij het Kadaster. Als het goed is, staat hier ook het btw-bedrag over deze notariskosten.

Kosten hypotheek

Bij de post “kosten hypotheek” staan de notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte en het inschrijven van de hypotheek bij het Kadaster. Met ook hierbij weer de btw die in rekening gebracht moet worden. 

Eventuele kosten derden

Heb jij jouw hypotheek geregeld met hulp van een hypotheekadviseur? Dan staan zijn kosten vermeld bij de post "Kosten derden". Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld, verrekent die zijn fee ook via de notaris. Die vind je terug onder deze kostenpost. Hetzelfde geldt voor de kosten voor een bankgarantie.

Heb je een appartement gekocht en krijg je te maken met een Vereniging van Eigenaren? Mogelijk wordt jouw maandelijkse bijdrage aan de VvE voor de maand waarin jij verhuist, hier ook verrekend. 

Kosten van de notaris zelf

De notaris kost zelf ook geld. Deze kosten verschillen echter per notaris. Het loont dus om notarissen te vergelijken. Voor het opmaken van de hypotheekakte vraagt een notaris meestal minimaal € 500 maar dit kan ook oplopen tot € 1.000 of meer. Voor de leveringsakte rekent de notaris ongeveer hetzelfde bedrag. Dus je bent al gauw € 1.000 tot € 2.000 hieraan kwijt. Lees hier meer over notariskosten.

Eventuele overige kosten

Als de notaris nog extra tijd heeft besteed aan het in orde maken van de overdracht van jouw woning, vind je deze kosten terug onder deze post. Bijvoorbeeld, als je een appartement hebt gekocht en de notaris extra tijd heeft besteed aan het appartementsrecht, of aan de inzage van aanvullende registers.

Wil jij alle informatie in één handig overzicht hebben? Dat komt goed uit, want wij hebben een checklist over bijkomende kosten voor je gemaakt. Inclusief rekenvoorbeelden voor verschillende situaties. Weet jij tenminste helemaal op welke kosten je moet rekenen. Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.Deel via:
Check alle bijkomende kosten voor een huis  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek