Voorlopig koopcontract: 5 valkuilen & oplossingen

Jouw bod op die mooie woning is geaccepteerd en je hebt het voorlopig koopcontract getekend. Top, dat huis is binnen! Of toch niet? Er kan helaas nog een hoop misgaan voor, tijdens en na het tekenen van dat voorlopige contract. Hoe los je die problemen op? Of beter nog: hoe voorkom je ze? Dat vertellen we je natuurlijk graag.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
23 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 23 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten

Jouw bod op die mooie woning is geaccepteerd en je hebt het voorlopig koopcontract getekend. Top, dat huis is binnen! Of toch niet? Er kan helaas nog een hoop misgaan voor, tijdens en na het tekenen van dat voorlopige contract. Hoe los je die problemen op? Of beter nog: hoe voorkom je ze? Dat vertellen we je natuurlijk graag.

voorlopig koopcontract ontbinden

Voorlopig koopcontract ontbinden

De term ‘voorlopig’ is misschien wat misleidend, want zo'n voorlopige koopovereenkomst is wel degelijk bindend. Wil je er toch vanaf zien en staat de reden hiervoor niet in je ontbindende voorwaarden? Dan betaal je 10% van de koopsom aan de verkoper. Dit is de betaalde waarborgsom of bankgarantie die gesteld is. Zonde van het geld!  

De oplossing
Na het tekenen heb je drie dagen bedenktijd waarin je zonder opgave van een reden van de koop kunt afzien. Let op: minstens twee dagen moeten werkdagen zijn! Gebruik deze tijd om nog eens heel goed te bedenken of je dit huis echt wilt.

Verborgen gebreken gevonden

Die woning zag er tijdens de bezichtiging misschien tiptop uit, maar het kan best zijn dat het dak lek is of de fundering rot. Extreme gevallen, maar het komt voor. Wat doe je als nadat je getekend hebt, blijkt dat je voor duizenden euro’s aanpassingen moet doen aan jouw nieuwe droomhuis?

De oplossing
Laat een bouwkundige keuring doen en vermeld in je ontbindende voorwaarden dat je de woning alleen koopt als de uitslag van de keuring goed is. Je kunt ook de kosten tot een bepaald bedrag te vermelden. Dan kun je bijvoorbeeld van de koop afzien als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er voor meer dan € 3.000 opgeknapt moet worden aan het huis. 

Hypotheek regelen lukt niet

Of het nou komt doordat je extra financiële verplichtingen blijkt te hebben, je huidige woning onverwacht niet verkocht raakt of jouw werkgever toch geen intentieverklaring wil afgeven. Wat de reden ook is: het kan zijn dat je hypotheek niet rond komt. In dat geval kun je de woning niet betalen.

De oplossing
Dit is één van de belangrijkste ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud van financiering. Zorg ervoor dat je deze al opneemt in je bod. Heb je dit niet gedaan? Laat hem dan alsnog opnemen in het voorlopig koopcontract. Mocht je de hypotheek dan toch niet kunnen regelen, dan kun je van de verkoop afzien zonder die 10% te moeten betalen.

De gegevens kloppen niet

Jouw naam staat verkeerd gespeld, het adres van de woning klopt niet of er mist een nulletje in de koopsom. Stomme foutjes, maar ze zorgen er wel voor dat het door jou getekende contract niet rechtsgeldig is. En dat is natuurlijk niet handig.

De oplossing
Check alles zelf goed, maar laat ook een extern persoon de tekst lezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een jurist, jouw hypotheekadviseur of een expert in je vriendenkring. Hij of zij kan dan ook controleren of alles wel aan de wettelijke eisen voldoet. Oja, en check gelijk of alle roerende zaken die je overneemt wel vermeld staan. 

Mondelinge afspraak wordt niet nagekomen

Hoe goed jouw contact met de verkopers en de verkopend makelaar ook is, maak afspraken niet alleen mondeling. Mondelinge afspraken zijn namelijk niet rechtsgeldig. Daarnaast is het lastig om je gelijk te bewijzen als er niks op papier staat.

De oplossing
Laat alles wat je afspreekt vastleggen. Van jouw ontbindende voorwaarden tot het overnemen van de gordijnen in de slaapkamer. Zo voorkom je onnodige discussies en vervelende situaties.

Voorlopig koopcontract voorbeeld

Ben je een beetje bang geworden na het lezen van bovenstaande valkuilen? Nergens voor nodig, je weet nu immers precies waar je op moet letten. Om nog een stukje zekerder in je schoenen te staan, is het misschien wel handig om vast zo’n contract te zien. Je kunt via Knab een voorbeeld van het voorlopig koopcontract downloaden, dat is helemaal gratis. 

Meer weten?

Heb je de afspraak met de makelaar of - als je in Amsterdam koopt - notaris al staan en ga je binnenkort dus tekenen? Spannend! Download gratis dit e-book Voorlopig koopcontract tekenen en je weet precies:

  • hoe die wettelijke bedenktijd werkt;
  • welke ontbindende voorwaarden belangrijk zijn;
  • hoe je het koopcontract kunt ontbinden. 


Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:
Weet jij alles over het voorlopig koopcontract?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek