NHG-grens: wanneer kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt jou als huizenkoper veel voordelen. Lagere maandlasten door een lagere rente bijvoorbeeld. In 2024 zijn de regels om voor NHG in aanmerking te komen weer veranderd. Wanneer kom je nu in aanmerking voor een hypotheek met NHG?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt jou als huizenkoper veel voordelen. Lagere maandlasten door een lagere rente bijvoorbeeld. In 2024 zijn de regels om voor NHG in aanmerking te komen weer veranderd. Wanneer kom je nu in aanmerking voor een hypotheek met NHG?

NHG-327627-edited.jpg

NHG-grens in 2024

Om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te kunnen krijgen, mag de aankoopprijs van je woning in 2024 niet hoger zijn dan € 435.000. Tenzij je energiebesparende maatregelen meefinanciert - dan mag je hypotheekbedrag 106% daarvan bedragen. Komt de koopsom van de woning die jij op het oog hebt boven deze NHG-grens uit, dan kom je niet in aanmerking voor NHG.

Niet meer dan 100% van woningwaarde lenen

Je mag sinds 2018 maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Dat is ook nu nog zo. Tenzij je energiebesparende maatregelen meefinanciert - dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen. De waarde van je woning is het bedrag waarvoor jij het huis koopt óf de woningwaarde uit taxatierapport.

Let op: NHG gaat voor haar berekeningen uit van de laagste van die twee woningwaardes.

Eigen geld noodzakelijk

Vanwege de grens van 100%, zul je merken dat je eigen geld nodig hebt om in aanmerking te komen voor een hypotheek. De kosten voor de aankoop van je woning liggen namelijk een stuk hoger zijn dan wat je kunt lenen. Dit komt door de bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), notariskosten, taxatiekosten en natuurlijk advieskosten. Mooi meegenomen: sinds 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft. Dat scheelt veel geld. 

Voor NHG komt daar nog eens 0,6% (2024) van de hypotheeksom aan kosten bij. Dus stel dat je een hypotheek ter hoogte van € 400.000 wilt afsluiten met NHG, dan kost dat je € 2.400. Dit noemen we de 'borgtochtprovisie' en moet je met je eigen geld betalen.

De woningwaarde kan lager uitvallen

Het is belangrijk dat je voor de juiste prijs koopt. Soms valt de woningwaarde in het taxatierapport lager uit dan het bedrag waarvoor jij de woning hebt gekocht. NHG houdt de laagste waarde aan bij haar berekening. 

Heb je, na het lezen van dit blog, nog vragen over de NHG-grens en de andere normen? Download ons e-book over Nationale Hypotheek Garantie met alle belangrijke informatie.Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek