Hypotheek: wat kun je meefinancieren?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten
Een huis kost meer dan de vraagprijs doet vermoeden. Je krijgt te maken met aankoopkosten, financieringskosten en allerlei extra uitgaven voor het huis zelf. Wie een bestaande woning koopt, is misschien extra geld kwijt aan verbouwingen. Als je een nieuwbouwhuis koopt, moet je de keuken soms zelf aanschaffen. En dan heb je ook nog een bankstel nodig om op te zitten en een bed om in te slapen.
Als je een hypotheek afsluit om een huis te kopen, dan lijkt het aantrekkelijk om al deze extra kosten mee te financieren. Maar kan dat ook?
Banken zijn voorzichtig bij hypotheek
Bij het verstrekken van hypotheken hanteren banken tegenwoordig strenge regels. Je maximale hypotheek wordt niet alleen bepaald aan de hand van je inkomen, ook de marktwaarde van het huis is belangrijk. De woning is namelijk het onderpand van de hypotheek. Mocht jij de hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen, dan kan de bank beslag laten leggen op je huis.
De maximale hypotheek
Als je inkomen toereikend is, kun je meestal nog wel een beetje meer lenen dan de marktwaarde van het huis. Maar de maximale hypotheek is sinds 2018 vastgesteld op 100% van de woningwaarde. Voor een nieuwbouwwoning kun je maximaal 100% lenen van de koop- of aanneemsom, de bouwrente en meerwerk.
Kosten verbouwing soms meefinancieren in hypotheek
Als je een bestaande woning koopt, zul je in veel gevallen willen verbouwen. Als je een klushuis koopt, moet je zelfs rekening houden met aanzienlijke verbouwingskosten. Je kunt de verbouwingskosten in sommige gevallen meefinancieren in je hypotheek. Eventueel kun je de woning na de verbouwing laten taxeren om de nieuwe marktwaarde te bepalen en extra financiering te verkrijgen. Zijn de geplande verbouwingskosten niet al te hoog? Dan kun je hiervoor ook een gewone lening afsluiten.
Meerwerk
Bij het kopen van een nieuwbouwhuis willen de meeste mensen zelf bepalen wat voor keuken of badkamer ze nemen. Dit meerwerk kun je meefinancieren in de hypotheek, zolang de kredietverstrekker tenminste akkoord gaat. Door meerwerk wordt je woning meer waard. Andere voorbeelden van meerwerk die je eventueel kunt meefinancieren zijn een serre of een dakkapel. Wel moet je een duidelijke raming van de kosten maken.
Wat mag je declareren uit het bouwdepot?
Als je een hypotheek afsluit met een bouwdepot kun je daaruit de facturen betalen voor de uren en materialen die gebruikt zijn voor de bouw of verbouw van je huis. Het gaat hierbij wel echt om werkzaamheden en materiaal die voor je huis - je opstal - gebruikt zijn. Bijvoorbeeld vastgeplakt PVC, de keuken of schilderwerk. Je zult eigen geld moeten inbrengen voor spullen als de koelkast, gordijnen of gereedschap.
Vraag het aan een hypotheekadviseur
Het is je inmiddels duidelijk dat een woning meer kost dan alleen de koopsom. We hebben in deze gratis checklist Bijkomende kosten overzichtelijk op een rijtje gezet met welke bijkomende kosten je te maken krijgt.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.