Het bouwdepot: hoe maak je er gebruik van?

Als je een bestaande woning koopt, is de kans groot dat je er nog iets aan wilt veranderen. Stel je een woning voor met een oranjebruine keuken uit de jaren ‘70. Dat kan toch echt niet meer. Maar hoe financier je zo'n verbouwing? Een bouwdepot, waarin een deel van je hypotheek opzij wordt gezet, biedt uitkomst. Hoe werkt dat precies?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
27 december 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 27 december 2019
- Leestijd: 3 minuten

Als je een bestaande woning koopt, is de kans groot dat je er nog iets aan wilt veranderen. Stel je een woning voor met een oranjebruine keuken uit de jaren ‘70. Dat kan toch echt niet meer. Maar hoe financier je zo'n verbouwing? Een bouwdepot, waarin een deel van je hypotheek opzij wordt gezet, biedt uitkomst. Hoe werkt dat precies?

Bouwdepot

Waarvoor gebruik je het bouwdepot?

Als je een woning gaat verbouwen, kun je dit uit de hypotheek financieren. Bij de aanvraag van je hypotheek bepaal je, samen met een hypotheekadviseur, hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouw of renovatie van de woning. Je geldverstrekker stort het benodigde bedrag vervolgens op een aparte rekening: het bouwdepot. Met het geld uit dit depot betaal je vervolgens de kosten van de verbouw. Voor een bestaande woning kun je het geld gebruiken voor (achterstallig) onderhoud renovaties en verbouwingen.

Een bestaande woning verbouwen

Om een verbouwing of renovatie te kunnen financieren uit je hypotheek en gebruik te kunnen maken van zo'n depot, moet de verbouwing de kwaliteit van de woning verbeteren en zorgen voor een waardevermeerdering. Denk aan het aanpakken van achterstallig onderhoud of het uitbreiden (bijvoorbeeld vergroten door een uitbouw) van de woning.

Daarnaast moeten de verbeteringen ‘vastzitten’ aan het huis, ze kunnen niet zonder beschadigingen worden weggehaald. Gordijnen kun je dus niet betalen uit je depot, een nieuwe tegelvloer wel.

Hoeveel mag je meefinancieren in je hypotheek?

Hoeveel je bij een bestaande woning precies mag meefinancieren in je hypotheek, hangt af van de soort verbouwing. Een verbouwing die zorgt voor meer ruimte, zoals een dakkapel of uitbouw, is in de regel waardevast. Dat betekent dat je de verbouwing vaak volledig mag meefinancieren in de hypotheek.

Smaakgevoelige verbouwingen, zoals een nieuwe keuken of een badkamer, zijn minder waardevast en zorgen in de regel voor een kleinere waardevermeerdering. Zo’n verbouwing kun je bijvoorbeeld maar voor 65% meefinancieren in de hypotheek.

De waarde van de woning na de verbouwing wordt als uitgangspunt genomen om te bepalen hoeveel je precies kunt meefinancieren. Een taxateur stelt de woningwaarde voor en na de verbouwing vast.

Hoe zit het met de rente?

Je krijgt een rentevergoeding over het bedrag dat je nog niet hebt opgenomen uit je depot. Deze vergoeding is gelijk aan of 1% lager dan de rente die je betaalt over je hypotheek en wordt gesaldeerd met het bedrag dat je aan rente kwijt bent over je depot. De voorwaarden hiervoor kunnen per geldverstrekker verschillen.

Daarnaast betaal je hypotheekrente over het volledige hypotheekbedrag (inclusief het bedrag dat gereserveerd is voor het depot). Zodra de verbouw vordert en je daarvoor geld opneemt uit je depot, ontvang je de volgende maand minder rente en betaal je dus steeds meer zelf. Het verschil tussen de rente die je over het bedrag in het depot ontvangt en de hypotheekrente die je betaalt, is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Declareren uit het bouwdepot

Hoe maak je aanspraak op het geld uit het depot? Dat doe je door bij je geldverstrekker een declaratieformulier op te vragen, dat je weer terugstuurt (via e-mail of per post) met de door jou voor akkoord ondertekende, kopieën van de betreffende rekeningen. Bewaar alle bonnetjes, nota’s en facturen dus goed, ook voor de belasting! Je hebt soms de keuze of je het bedrag aan jezelf laat uitbetalen – dat kan als je hebt voorgeschoten - of rechtsreeks aan de leverancier. De bedragen worden meestal binnen 5 werkdagen uitbetaald.

Goed om te weten

Sta je op het punt om een nieuwbouwwoning te kopen of een bestaande woning te kopen waar nog het een en ander aan moet gebeuren? Dan is het goed om ook het volgende te weten:

  • Per geldverstrekker verschilt het minimale bedrag voor het opzetten van een depot. Dit bedrag kan variëren van € 2.500 tot € 15.000.
  • Als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), mag de prijs van de woning in 2020 niet hoger zijn dan de NHG-kostengrens van € 310.000.
  • Vaak kun je tot maximaal 2 jaar na het afsluiten van je hypotheek gebruik maken van je depot. 
  • Zit er na deze periode nog geld in het depot? Dan wordt dit bedrag afgelost op de hypotheek.
  • Een depot kan binnen die periode van 2 jaar worden opgeheven als: de verbouwing is afgerond, je langer dan 4 maanden geen gebruik maakt van het depot, het depot leeg is, je een bepaald minimumbedrag hebt bereikt, je verbouwingsplannen veranderen of als je het depot zelf opzegt.

Schakel een taxateur in

Benieuwd hoe een taxateur te werk gaat bij het bepalen van de waarde van de woning, voor en na de verbouwing? Je leest het in dit gratis e-book over de Taxatie!Kione Smits
Dit artikel is geschreven door Kione en wordt je aangeboden door Knab. Het platform waar je online al je financiële zaken kunt regelen; van hypotheek tot aan beleggingen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alles over het kopen van nieuwbouw, inclusief de hypotheek  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek