Betalen uit een bouwdepot: wat wel en wat niet?

Met een beetje geluk vind je een woning waar je meteen in kunt, zonder te hoeven verbouwen. Maar nog groter is de kans dat de huidige keuken, de badkamer of de vloer net niet jouw smaak is. Of dat je liever iets anders wil dan de standaardmaterialen van een nieuwbouwproject. Zo’n verbouwing kun je meefinancieren in je hypotheek. Wat kun je precies wel en wat kun je niet betalen uit een bouwdepot?
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
7 april 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 7 april 2023
- Leestijd: 3 minuten

Met een beetje geluk vind je een woning waar je meteen in kunt, zonder te hoeven verbouwen. Maar nog groter is de kans dat de huidige keuken, de badkamer of de vloer net niet jouw smaak is. Of dat je liever iets anders wil dan de standaardmaterialen van een nieuwbouwproject. Zo’n verbouwing kun je meefinancieren in je hypotheek. Wat kun je precies wel en wat kun je niet betalen uit een bouwdepot?

Betalen uit een bouwdepot of toch niet?

Betalen uit een bouwdepot: wat is het?

Als je een woning gaat (ver)bouwen, kun je dat (deels) financieren met je hypotheek. Je bepaalt samen met je hypotheekadviseur hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouw of renovatie van een bestaande woning of de bouw van je nieuwbouwwoning. Vervolgens stort je geldverstrekker dit bedrag op een aparte rekening: het bouwdepot. Van daaruit worden de facturen voor de bouw of verbouw betaald.

Tip: Het kan slim zijn om je verbouwing mee te financieren in je hypotheek in plaats van zelf te financieren. Je weet namelijk nooit precies hoeveel het je gaat kosten. Als je spaargeld hebt, kun je daarmee de hypotheek ook later nog verlagen door af te lossen. 

Wat mag ik betalen uit een bouwdepot bij een bestaande woning?

Bij bestaande bouw mag je het geld uit het bouwdepot gebruiken voor:

  • Verbouwingen of renovaties die ervoor zorgen dat de kwaliteit van je woning verbetert en de waarde van je woning stijgt. Bijvoorbeeld een uitbouw van je woning, een nieuwe badkamer, een nieuwe wc, een nieuwe keuken, de aanleg van een tuin of het wegwerken van achterstallig onderhoud. Dit geldt ook voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen. 
  • Verbeteringen die vastzitten aan de woning. Dat wil zeggen dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder schade aan te richten. Denk aan een nieuwe vaste trap of dakraam.

En wat niet?

Alles wat niet vastzit aan je woning mag je niet betalen uit een bouwdepot. Dit zijn spullen die je makkelijk mee kunt nemen bij een verhuizing, zoals meubels en gordijnen. Je kunt deze roerende zaken dus ook niet meefinancieren in de hypotheek.

Waar moet je op letten?

Je kunt niet elke verbouwing voor de volle 100% meefinancieren in de hypotheek. Dat hangt namelijk af van de mate waarin de verbouwing waardevermeerderend is voor de woning. Een uitbouw zorgt voor meer ruimte en mag je vaak voor tussen de 70% en 95% meefinancieren.

Bij een 'smaakgevoeligere verbouwing' - zoals de verbouwing van een keuken of een badkamer - ligt dat percentage lager. Een tuin ligt weliswaar in het verlengde van je woning, maar in welke mate het de waarde van je woning verhoogt, dat bepaalt de bank. Hou er dus rekening mee dat je (ook) spaargeld moet gebruiken om de verbouwing te financieren. 

Als jouw huis meer waard wordt...
Door je huis te verbouwen, wordt deze mogelijk meer waard. Bereken met onze handige tool of jij daardoor de risicoklasse van je hypotheek kan laten verlagen, waardoor je hypotheekrente - en dus je maandelijkse lasten - mogelijk omlaag kunnen.

En voor een nieuwbouwwoning?

Koop je nieuwbouw, dan is het verhaal iets ingewikkelder. Op het moment dat je koopt, sluit je de hypotheek af voor zowel de grond als de bouw van de woning. Tijdens de overdracht bij de notaris betaal je eerst de grond. Het resterende deel van de hypotheek wordt opzijgezet in een bouwdepot, ook wel nieuwbouwdepot genoemd. Vanuit een nieuwbouwdepot betaal je vervolgens de bouw van je woning in termijnen. Je kunt dus het volgende betalen vanuit dit bouwdepot:

  • De grond waarop de woning wordt gebouwd.
  • De bouwfases die volgen, ook wel bouwtermijnen genoemd. Tijdens de bouw betaal je vanuit het depot rekeningen van de aannemer.
  • Het meerwerk aan de woning (lees hieronder meer), de aanleg van een tuin, erfafscheiding en bestrating kun je (deels) meefinancieren in de hypotheek en dus betalen vanuit het bouwdepot.

Tip: Weten hoe het zit met het bouwdepot en de rente? Lees meer over renteverlies tijdens en renteverlies voor de bouw, in Bouwdepot nieuwbouw: hoe zit het met de kosten?

Wat mag je hier niet uit betalen?

Ook voor een nieuwbouwwoning geldt dat je de zaken die je makkelijk kunt meeverhuizen niet kunt financieren vanuit het nieuwbouwdepot. Alleen de dingen die vastzitten aan je huis, kun je uit het bouwdepot betalen. Verf mag bijvoorbeeld wel, behang juist weer niet.

Let op: Meerwerk en minderwerk

Bij nieuwbouw kun je afwijken van het standaard bouwplan, bijvoorbeeld omdat je een luxere keuken wil. Dat heet meerwerk. Je betaalt hier extra voor, maar je kunt de kosten meefinancieren in je hypotheek en betalen vanuit het bouwdepot.

Elke geldverstrekker hanteert vaste richtlijnen voor het percentage dat je kunt meefinancieren in je hypotheek. Reken bij meerwerk op zo’n 50%. Wil je juist bepaalde zaken uit het bouwplan schrappen? Dan heb je te maken met minderwerk. Voor alles wat je laat schrappen, ontvang je een vergoeding. In het artikel 'Meerwerk meefinancieren: wat zijn de regels' lees je er meer over. 

Betalen uit een bouwdepot doe je zo

Om facturen te kunnen betalen vanuit je bouwdepot, ontvang je een declaratieformulier van je geldverstrekker. Dit formulier stuur je per post of via e-mail weer terug, samen met de door jou ondertekende kopieën van de betreffende rekeningen. Je kunt het bedrag rechtstreeks aan de leverancier laten uitkeren. Betaal je de rekening(en) eerst zelf? Dan maakt de geldverstrekker het geld direct naar jou over.

Tip: Bewaar alle rekeningen, facturen en bonnetjes goed! De Belastingdienst kan je namelijk vragen om aan te tonen dat je het geld uit je bouwdepot ook echt voor de verbouwing hebt gebruikt.

Alles over nieuwbouw

Van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Download dan gratis het e-book Nieuwbouw kopen, met informatie over contracten, financiering en wat je moet doen als het niet zo loopt als je van tevoren dacht. Zo weet je waar je aan begint! 



Kione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.



Deel via:
Een huis kopen met een schenking? Zo werkt dat  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek