Garant staan ouders bij je eerste hypotheek

Wil je een huis kopen, maar is jouw inkomen niet hoog genoeg om je droomwoning te kunnen financieren? Je kunt bijvoorbeeld je ouders om hulp vragen. En hoewel ze niet meer garant kunnen staan, bestaan er wel andere manieren waarop ze je kunnen helpen.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
21 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 21 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

Wil je een huis kopen, maar is jouw inkomen niet hoog genoeg om je droomwoning te kunnen financieren? Je kunt bijvoorbeeld je ouders om hulp vragen. En hoewel ze niet meer garant kunnen staan, bestaan er wel andere manieren waarop ze je kunnen helpen. 

Ouders garant huis kopen

Ouders die garant staan voor de hypotheek

Tot een paar jaar geleden kon je een hypotheek afsluiten waarbij je ouders garant voor je stonden. Dit hield in dat de geldverstrekker de hypotheekrente en de eventuele aflossing op je ouders kon verhalen, als jij niet meer in staat zou zijn om de maandelijkse lasten op te hoesten.

In dat geval liep de geldverstrekker minder risico en was het voor jou dus makkelijker om een hypotheek te krijgen. Sinds 2013 is er echter vrijwel geen hypotheekverstrekker meer die deze optie biedt. Je kunt dus beter verder kijken naar andere opties. 

Belastingvrij schenken voor een woning

Sinds 1 januari 2023 is het mogelijk voor ouders om tot € 28.947 belastingvrij te schenken indien dit wordt gebruikt voor de aankoop van een woning. Dit bedrag lag vóór 2023 een stuk hoger, maar het kabinet schaft de 'jubelton' in stapjes af. Vanaf 2024 bestaat deze vrijstelling helemaal niet meer. 

Lening afsluiten bij je ouders

Als je ouders dit geld niet willen schenken, is het ook mogelijk om een lening af te sluiten bij je ouders. Net als bij een 'gewone' hypotheek is het mogelijk om de rente af te trekken van de belasting. Het is zelfs mogelijk om naast de lening bij je ouders ook een hypotheek af te sluiten.

In dat geval is het wel verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Hypotheekverstrekkers stellen namelijk eisen aan de lening die je bij je ouders afsluit. Vraag een hypotheekadviseur welke eisen een hypotheekverstrekker heeft voordat je deze afsluit.

Je eerste woning kopen met een Starterslening

Als je ouders niet de ruimte hebben om je een schenking of een lening te geven, is het in sommige gemeenten ook mogelijk om een starterslening af te sluiten. In dat geval leent de gemeente je een deel van je hypotheek waardoor je net iets meer kunt lenen.

Meer informatie over de Starterslening

Laat je goed informeren over de mogelijkheden die er zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je meer weten over de Starterslening? Dat kan, met ons handige e-book 'Starterslening'. Daarin lees je:

  • wat een Starterslening is;
  • wat een Starterslening kost;
  • welke voorwaarden er gelden. 

Zo bepaal je in een handomdraai of een Starterslening de oplossing is voor jou.


Lees ook deze artikelenKione Smits
Kione schreef tot 2015 artikelen voor Knab. Voornamelijk over alles wat te maken heeft met hypotheken.


Deel via:
Hoe werkt een huis kopen met de Starterslening?  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek