Fiscaal vriendelijk schenken aan je kinderen, hoe doe je dat?

Vermogen opbouwen doe je niet altijd puur voor jezelf. Soms wil je iets opzij zetten voor je jongste dochter die volgend jaar gaat studeren. Of je helpt je oudste zoon bij de aankoop van zijn eerste huis. Misschien wil je wel sparen voor na je overlijden en je kinderen een erfenis meegeven. Maar over een deel van die erfenis moeten de kinderen tot 20% erfbelasting betalen. Kan dat voordeliger?
Gepubliceerd
25 augustus 2017
Laatst geüpdatet
29 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 30 januari 2017
- Laatst geüpdate: 29 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Vermogen opbouwen doe je niet altijd puur voor jezelf. Soms wil je iets opzij zetten voor je jongste dochter die volgend jaar gaat studeren. Of je helpt je oudste zoon bij de aankoop van zijn eerste huis. Misschien wil je wel sparen voor na je overlijden en je kinderen een erfenis meegeven. Maar over een deel van die erfenis moeten de kinderen tot 20% erfbelasting betalen. Kan dat voordeliger?

Fiscaal-vriendelijk-schenken

Fiscaal vriendelijk schenken: erfbelasting

Laat je je kind een erfenis na, dan moet diegene daar belasting over betalen. Boven een bepaald bedrag tenminste: tot € 25.187 geldt in 2024 een vrijstelling. Maar over wat daarboven zit, moet je kind 10% belasting betalen. Boven de  € 152.368 is dit zelfs 20%.

Maar je kunt natuurlijk ook tijdens het leven al geld schenken aan je kinderen. Je hoeft daarmee niet te wachten tot je je laatste adem hebt uitgeblazen. Schenken bij leven gaat eenvoudig via jaarlijkse schenkingen. Ook mag je eenmalig een extra, groter bedrag schenken aan de kinderen. Zo geef je met warme hand, kun je zelf zien wat je kinderen met je schenking doen en houden zij meer geld over.

Simpel fiscaal vriendelijk schenken: overmaken

Wil je kind een auto kopen, op kamers gaan of een grote reis maken? Dan is dat voor ouders vaak reden om financieel een handje te helpen. Dat kan heel simpel: gewoon door een geldbedrag over te maken. Maar let op: Gaat het om een bedrag boven €6.633? Dan moet je kind 10% schenkbelasting betalen (vanaf € 152.368 is dit 20%).

Dit bedrag geldt per kalenderjaar. Schenk je dus in 2024 maximaal € 6.663, dan mag je dat in 2025 weer doen - zonder dat je schenkbelasting moet betalen. Wil je geld geven aan iemand die niet je kind is? Dan gelden andere bedragen. 

Relatie ontvanger Schenkbelasting: 0% 10% 20%
Kind tot € 6.633 € 6.633 - € 152.368  Meer dan € 152.368
Kind 18-40 jaar (eenmalig) tot € 31.813 € 31.813 - € 152.368 Meer dan € 152.368
Kind 18 -40 jaar (eenmalig, gebruikt geld voor studie) tot € 66.268 € 66.268 - € 152.368 Meer dan € 152.368
  Schenkbelasting 0% 30% 40%
Anderen tot € 2.658 € 2.658 - € 152.368 Meer dan € 152.368

Eenmalig belastingvrij schenken

Naast de jaarlijkse giften mag je kinderen tussen de 18 en 40 jaar één keer een groter belastingvrij bedrag overmaken van € 28.947. Je moet dit wel even aangeven op je belastingaangifte. Handig als je de kinderen wilt helpen bij grote uitgaven, zoals een verbouwing of een trouwerij.

Voor 2023 kon je nog een extra hoog bedrag schenken, als de ontvanger het geld besteedde aan zijn of haar huis. Die zogenaamde jubelton is afgeschaft. 

180-dagen-regeling

Schenken voor je dood kan dus voordeliger zijn. Maar let op: Kom je binnen 180 dagen na het doen van de schenking te overlijden, dan moeten de kinderen soms toch nog erfbelasting betalen. Dit geldt ook als je onverwacht komt te overlijden.

De zogenoemde 180-dagen-regeling is in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen erfbelasting willen ontwijken door te schenken terwijl ze weten dat ze snel zullen overlijden. Krijgt je kind te maken krijgen met de 180-dagen-regeling? Dan wordt de al betaalde schenkbelasting verrekend.

Papieren schenking

Je vermogen is niet altijd direct beschikbaar voor een schenking. Misschien zit jouw geld in je huis of in je eigen onderneming. In dit geval kan een papieren schenking uitkomst bieden. Je betaalt het geld dan niet daadwerkelijk uit, maar je kind krijgt een vordering op jou ter grootte van het geschonken bedrag. Oftewel: je kind is dan formeel jouw schuldeiser. Die vordering, je ‘schuld’ dus, is pas na je overlijden opeisbaar.

Over deze ‘schuld’ betaal je als ouder een wettelijke rente van 6%. Deze rente gaat jaarlijks belastingvrij naar je kind. Zo geef je je kind nu alvast een deel van je nalatenschap. De papieren schenking moet aan twee voorwaarden voldoen: je moet kunnen aantonen dat je jaarlijks rente betaalt over de vordering aan je kind én je moet de papieren schenking laten vastleggen bij de notaris.

Andere manieren van schenken

Naast een schenking aan je kinderen, kun je ook een bedrag schenken aan een goed doel. Dat is fiscaal aantrekkelijk, want giften zijn aftrekbaar van de belasting. In dit artikel lees je meer over het belastingvoordeel van zo'n schenking.

Iets voor jou?

Ben jij benieuwd of nu al schenken aan je kinderen iets voor jou is? Bijvoorbeeld middels de papieren schenking? Bekijk onze voorbeeldberekeningen en je ziet meteen op welke manier jij het meest voordelig kan schenken.Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Zoveel spaarrekeningen openen als je wil  Start met Knab

Iedereen kan beleggen bij Knab