Appartement kopen: waar op letten tijdens de zoektocht?

Al een tijdje heb je genoeg van jouw kleine huurflatje. Het is te krap en eigenlijk is de buurt ook niet meer zo gezellig. Daarom ga je op zoek naar een eigen appartement. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Je wilt natuurlijk niet dat je een verkeerde keuze maakt. Als je straks eenmaal een bezichtiging hebt, zijn er een paar dingen die je zeker moet checken. Welke dat zijn? Dat lees je in ‘Appartement kopen: waar op letten tijdens de zoektocht’.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
9 mei 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 mei 2019
- Leestijd: 3 minuten

Al een tijdje heb je genoeg van jouw kleine huurflatje. Het is te krap en eigenlijk is de buurt ook niet meer zo gezellig. Daarom ga je op zoek naar een eigen appartement. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Je wilt natuurlijk niet dat je een verkeerde keuze maakt. Als je straks eenmaal een bezichtiging hebt, zijn er een paar dingen die je zeker moet checken. Welke dat zijn? Dat lees je in ‘Appartement kopen: waar op letten tijdens de zoektocht’.

Appartement kopen

Appartement kopen: waar op letten als je hiervoor kiest 

Het is als eerste belangrijk om te beseffen dat je bij het kopen van een appartement lid wordt van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Je bent medeverantwoordelijk voor de gedeelde ruimtes als je een deel van een gebouw koopt. Om te zorgen dat het hele apparatementencomplex in goede staat blijft, is zo’n VvE verplicht. Elke bewoner moet dus lid worden.

Hoe werkt een VvE in het kort?

Een VvE maakt beslissingen over het onderhoud, het beheer en de financiële zaken. In een vergadering stemmen de leden over deze besluiten. En elk lid draagt bij aan gezamenlijke kosten. Denk hierbij aan (groot) onderhoud, energiekosten en verzekeringen. Een VvE legt vast hoe vergaderingen verlopen en hoeveel stemmen nodig zijn om besluiten te kunnen nemen. De precieze regels zijn terug te vinden in het splitsingsreglement. Dit document kun je als koper gewoon inzien. Zo krijg je een goed beeld van de gang van zaken.

Waar moet je precies op letten?

Goed. Je weet nu wat een VvE is en wat ze doen. Maar welke dingen moet jij echt checken tijdens jouw zoektocht? In dit blog lees je een aantal belangrijke zaken.

Controleer de staat van onderhoud

Als je gaat bezichtigen moet je de staat van onderhoud controleren van jouw eigen appartement én van het complex. Je hebt als koper onderzoeksplicht, dus je moet goed kijken of je gebreken kunt ontdekken. De verkoper heeft mededelingsplicht, dus stel gerust alle vragen die je hebt. Als je serieus overweegt om een bepaald appartement te kopen, kun je een bouwkundige keuring laten doen. Zo weet je zeker waar je aan toe bent.

Check het reservefonds

Een VvE stort geld in een reservefonds voor groot onderhoud. Door te sparen voorkom je dat je als eigenaar van een appartement onverwacht met hoge kosten te maken krijgt. Het is wettelijk verplicht om zo’n fonds te hebben. Toch is het verstandig om te controleren of deze echt bestaat en hoeveel geld erin zit.

Onderhoudsplan
Met het reservefonds spaar je als VvE voor onderhoud in de toekomst. Heb je interesse in een appartement dat na 2005 is gebouwd? Dan is een meerjaren onderhoudsplan zelfs verplicht. Een onderhoudsplan geeft een goed beeld van het kostenplaatje. Zorg er daarom voor dat je deze bekijkt.

Aanschrijving gemeente
Stel dat een VvE niet actief bezig is met het onderhoud. Dan kan de gemeente zich ermee gaan bemoeien. Achterstallig onderhoud is namelijk niet alleen slecht voor de waarde van het appartementencomplex, maar ook nadelig voor de buurt zelf. Daarom kan de gemeente onderhoud verplichten. Dit doen ze met een aanschrijving. Wat gebeurt er als je dit als VvE negeert? Dan onderneemt de gemeente zelf actie om het onderhoud uit te voeren en stuurt de factuur op.

Vraag na wat de servicekosten zijn

Je betaalt servicekosten als bijdrage voor alle gedeelde kosten, zoals het onderhoud. Elke VvE bepaalt zelf wat dit maandelijkse bedrag is. Meestal wordt hiervoor het onderhoudsplan gebruikt. Iedere eigenaar moet deze kosten betalen. Doe je dit niet? Dan kun je een aanmaning of zelfs een bezoek van een incassobureau krijgen.

Check openstaande schulden van vorige bewoner

Het is belangrijk om te controleren of de vorige bewoner van het appartement dat je wilt kopen wel alle servicekosten heeft betaald. Stel dat dit niet het geval is, dan is het mogelijk dat jij hiervoor moet opdraaien.

Meldplicht notaris
Een notaris is verplicht om te checken of er nog openstaande servicekosten zijn. Alleen dan mag hij jou het appartement leveren. Als er inderdaad nog schulden zijn worden deze verrekend met de koopprijs.

Bekijk de verdeling van stemmen binnen de VvE

Iedere eigenaar heeft een bepaald aandeel stemmen in de VvE. Deze gebruik je tijdens de vergadering bij het nemen van besluiten. Meestal zijn 80% van de stemmen nodig om een meerderheid te vormen. Welk percentage dit precies is legt een VvE vast, dus deze informatie kun je als koper inzien.

Is er een instantie in de VvE?
Stel dat je een appartement tegenkomt waarbij een woningcorporatie een aandeel heeft in de VvE. Als zo’n corporatie een meerderheid vormt, kunnen zij bewoners wegstemmen. Dit is iets wat je natuurlijk graag van tevoren weet.

Je weet nu al iets meer over de dingen die belangrijk zijn tijdens de zoektocht naar jouw droomappartement. Download ons gratis e-book 'Appartement kopen' voor nog meer informatie over het kopen van een appartement.Annika Bolhuis
Dit artikel is geschreven door Annika en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij ál jouw financiële zaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zo werkt het kopen van een appartement  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek