Appartement kopen: denk aan de servicekosten

Ga je een appartement kopen, dan krijg je te maken met servicekosten. Deze kosten komen boven op de hypotheeklasten van het huis. Waarom betaal je nu precies servicekosten? Wordt van dit geld alleen het trappenhuis gedweild of dragen de kosten ook bij aan het onderhoud van het complex? En ook niet onbelangrijk: hebben servicekosten invloed op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten?
Laatst geüpdatet
20 mei 2020
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 20 mei 2020
- Leestijd: 3 minuten

Ga je een appartement kopen, dan krijg je te maken met servicekosten. Deze kosten komen boven op de hypotheeklasten van het huis. Waarom betaal je nu precies servicekosten? Wordt van dit geld alleen het trappenhuis gedweild of dragen de kosten ook bij aan het onderhoud van het complex? En ook niet onbelangrijk: hebben servicekosten invloed op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten?

Appartement kopen

Wat zijn servicekosten als je een appartement gaat kopen?

Servicekosten zijn de kosten die je betaalt voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes van een appartementencomplex. Wie een appartement koopt, wordt namelijk lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het desbetreffende complex. De VvE behartigt de gezamenlijke belangen van de woning-eigenaren en zorgt voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Alle leden zijn verplicht om servicekosten af te dragen aan de VvE.

Met een eengezinswoning heb je dus niet te maken met servicekosten. 

Waar betaal je voor?

Wat er precies in de servicekosten is opgenomen verschilt per VvE. Hiervoor bestaan geen wettelijke richtlijnen. Je betaalt mee aan de gemeenschappelijke uitgaven voor het complex. Bijvoorbeeld de schoonmaakkosten van het trappenhuis; onderhoud en reparaties aan de lift; en de verlichting en verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes.

Verder betaal je door middel van de servicekosten mee aan collectieve verzekeringen, waaronder de opstalverzekering voor het complex. Wanneer het bestuur van de VvE is uitbesteed aan een VvE-beheerder betaal je hier eveneens kosten voor. Soms zijn er aparte servicekosten voor parkeerplaatsen.

Reservefonds voor onderhoud

Iedere VvE is wettelijk verplicht om een reservefonds voor grootschalig onderhoud op te bouwen. Met het geld in dit fonds kan onderhoud gepleegd worden aan de gemeenschappelijke onderdelen van het appartementencomplex, bijvoorbeeld aan de riolering of het dak. De VvE kan de kosten voor dit reservefonds meeberekenen met de servicekosten of apart belasten.

Hoeveel moet je bijdragen?

In de splitsingsakte staat opgenomen hoeveel iedere appartement-eigenaar moet bijdragen aan de servicekosten. Soms betaalt iedereen een gelijk deel en in andere gevallen is de bijdrage afhankelijk van de oppervlakte van het appartement. Wanneer je op het punt staat om een appartement te kopen kun je deze splitsingsakte inzien om te kijken hoeveel je precies moet bijdragen.

Hoe hoog zijn de servicekosten van een appartement?

Dit kan sterk verschillen per appartement. Soms gaat het om enkele tientjes aan servicekosten per maand, maar dit kan ook zomaar oplopen tot ver boven de honderd euro. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de VvE wordt de hoogte van de servicekosten vastgelegd.

De hoogte van deze kosten is onder meer afhankelijk van de voorzieningen in het gebouw (wel of geen lift, wel of geen gemeenschappelijke tuin) en de leeftijd en staat van onderhoud van het complex. Het uitbesteden van VvE-beheer brengt uiteraard ook extra kosten met zich mee.

De servicekosten zijn te hoog, wat nu?

Het bedrag dat je aan servicekosten betaalt, kan flink oplopen. Maar 'te hoog' is relatief. Het is zaak om eerst te bekijken waar je precies voor betaalt. Soms zijn bijvoorbeeld verwarmingskosten van je appartement ook onderdeel van de servicekosten, dan kan het bedrag dat je betaalt onder aan de streep wel meevallen.

Het kan voorkomen dat de maandelijkse servicekosten daadwerkelijk te hoog zijn vastgesteld door de VvE. Bespreek dit dan op een Algemene Leden Vergadering (ALV) van de VvE. Het kan natuurlijk zo zijn dat de begroting moet worden aangepast. Uiteindelijk kan de begroting tijdens een ALV worden goed- of afgekeurd.

Lees de splitsingsakte en check wat voor jouw rekening is

Als je op het punt staat om een appartement te kopen is het belangrijk om rekening te houden met de servicekosten. Lees de splitsingsakte door om te achterhalen waarvoor je straks allemaal moet betalen en welk deel voor jouw rekening is. Check of de huidige bewoner geen achterstallige betalingen van servicekosten heeft openstaan. De kans bestaat dat deze kosten anders voor jou rekening komen.

Controleer de staat van de VvE

Let ook op het reservefonds voor onderhoud: wordt dit meegerekend met de servicekosten? Sowieso is het belangrijk om de staat van de VvE te checken: is er bijvoorbeeld voldoende reserve opgebouwd voor onverwachte reparaties en toekomstige onderhoudswerkzaamheden? En is er meerjarig onderhoudsplan opgesteld? Bespreek de situatie van de VvE ook gerust met je hypotheekadviseur.

Appartement kopen? Hier krijg je mee te maken.

Benieuwd waarmee je nog meer rekening moet houden als je een appartement koopt? Download gratis dit e-book 'Appartement Kopen' en je leest:

  • de voor- en nadelen van een appartement kopen;
  • wat een Vereniging van Eigenaren doet;
  • met welke documenten je te maken krijgt bij de koop van een appartement.


Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:
Zo werkt het kopen van een appartement  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek