Huis bezichtigen: 5 tips om niets over het hoofd te zien

  • 3 minuten
  • 2 januari 2019

Sinds een paar weken ben jij vastberaden op zoek naar een koophuis. Elke dag check je websites als Funda om het huizenaanbod goed in de gaten te houden. Het duurt dan ook niet lang voordat je huizen vindt die je wilt bezichtigen. Een huis bezichtigen doe je echter niet zo vaak, dus je kan daar vast wat tips bij gebruiken. Met dit artikel helpen we je op weg om te bezichtigen als een pro.

Huis bezichtigen

Tip 1. Huis bezichtigen: Met je hart én hoofd  

Als je een woning binnenstapt, heb je er vaak meteen een bepaald gevoel bij. Sta even bewust stil bij je eerste indruk, deze is belangrijk. Voelt het op het eerste gezicht goed aan? Probeer je overigens niet te laten beïnvloeden door de inrichting van het huis. Leuke meubels zijn niet belangrijk voor jou als koper, al zijn ze wel sfeerbepalend.

Na het verwerken van de eerste indruk, is het zaak om dieper in de woning te duiken. Kijk goed rond en laat je daarbij niet te veel leiden door de verkopend makelaar. Sla geen enkele ruimte over en let op details. Zijn er ramen of deuren die klemmen? Spot je een scheur in een van de muren? Of is alles juist in goede staat? Noteer dit voor jezelf. Let overigens goed op de apparaten, zoals de cv-ketel en keukenapparatuur. In wat voor staat is alles? 

Tip 2. Vraag de verkoper het hemd van het lijf

Wist je dat de verkoper mededelingsplicht heeft? Vraag daarom alles wat je wilt weten, want de verkoper moet op al jouw vragen eerlijk antwoord geven. Waarom verhuist de verkoper eigenlijk? Hoelang heeft hij of zij er gewoond? Door goed gerichte vragen te stellen weet je meteen al aardig hoe de vork in de steel zit.

Denk trouwens niet alleen aan vragen over de verkoper, maar juist ook aan vragen over de staat van het huis. Heb jij bijvoorbeeld vochtplekken gespot op het plafond? Vraag dan aan de verkoper of de makelaar waar deze vandaan komen. Is er een lekkage geweest en zo ja, wanneer? Wij hebben 10 vragen voor bezichtigen opgesteld.

Heb je na de bezichtiging nog vragen? Neem dan gerust contact op met de verkoopmakelaar. Deze helpt je gegarandeerd graag verder.

Tip 3. Bekijk de woning ook van buiten aandachtig

Als je de woning van binnen hebt gezien, is het tijd om de buitenkant van het huis te bekijken. Heeft de woning een verfbeurt nodig of staat alles strak in de lak? Wat is je eerste indruk van het dak? Check ook wat kleinere details: of de kozijnen bijvoorbeeld al aan vervanging toe zijn. Vergeet natuurlijk ook niet de eventuele tuin of het balkon te inspecteren. Heb je er bijvoorbeeld zon en zo ja, wanneer?

Tip 4. Check de buurt en omgeving

Natuurlijk is de woning zelf het belangrijkste om goed te bekijken tijdens de bezichtiging. Maar vergeet je niet de directe omgeving van het huis te bezichtigen? In wat voor buurt staat het huis eigenlijk? En welke voorzieningen zijn er in de omgeving? Wellicht vind je het heel prettig als er een supermarkt om de hoek zit. Heb je of wil je graag kinderen? Dan zul je wel willen weten wat voor opvang en scholen er in de buurt zitten.

Tip 5. Vergeet je smartphone niet (en een meetlint)

Tijdens de bezichtiging zijn een aantal dingen onmisbaar. Ten eerste je telefoon, want daarmee kun je notities maken tijdens de bezichtiging. Natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om pen en papier mee te nemen. Met je smartphone heb je echter ook direct een camera in de pocket. En het is een aanrader om zelf foto's te maken. Natuurlijk staan er al prachtige foto's op Funda, maar je eigen foto's zijn er wat minder op gericht om het huis in de meest ideale toestand te laten zien. Tot slot kan het heel slim zijn om een meetlint mee te nemen. 

Huis bezichtigen als een pro met onze checklist

Wil jij, voordat je daadwerkelijk aan het bezichtigen slaat, je nog even verdiepen in de ins en outs van bezichtigen? Download dan dit gratis e-book 'Bezichtigen'. Daarin vind je direct een handige checklist huis bezichtigen, waarmee je in een oogopslag ziet waar je op moet letten tijdens de bezichtiging. En als je eenmaal weer thuis bent, heb je ook nog eens zwart op wit wat jou opgevallen is in en aan de woning. Hoef jij achteraf niet te twijfelen!


Jade Karthaus
Jade werkt bij Knab, dé plek waar je online je geldzaken slim regelt. Van je hypotheek tot aan je financiële planning.


Lees alle tips & tricks over de bezichtiging  Download het e-book

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek