Extra aflossen op je hypotheek of niet?
Gepubliceerd
5 december 2019
Laatst geüpdatet
23 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 december 2019
- Laatst geüpdate: 23 december 2022
- Leestijd: 2 minuten
Overweeg jij extra af te lossen op je hypotheek? Kan aantrekkelijk zijn, want je maandlasten gaan er onder andere mee naar beneden. Echter brengt het ook nadelen met zich mee. Je geld komt bijvoorbeeld 'in de stenen' te zitten en je kan er niet zomaar meer bij. Om je te helpen bij je keuze, geven we je een paar handige tips.
Extra aflossen? Zorg dat je een buffer overhoudt
Extra aflossen op je hypotheek is interessant, maar doe dit alleen met geld dat je echt kan missen en dus 'over' hebt. Op die manier heb je op een later moment nog geld over voor andere grote uitgaven. Houd hierbij ook rekening met toekomstige uitgaven zoals een studie voor je kinderen of een nieuwe keuken. Is er alsnog voldoende ruimte? Overweeg dan om extra af te lossen.
Extra aflossen op je (bank)spaarhypotheek
Heb je een (bank)spaarhypotheek? Dan is je situatie wat ingewikkelder en is het verstandig om je voornemen neer te leggen bij een hypotheekadviseur. Bij deze hypotheekvorm is extra aflossen namelijk bijna nooit een verstandige keus.
Als je wilt besparen op je maandlasten, kun je beter kijken naar andere mogelijkheden dan aflossen op je spaarhypotheek. Denk hierbij aan een extra storting in je polis of bankspaarrekening. Aflossingsvrije hypotheek en toch aflossen
Bij een aflossingsvrije hypotheek is het voor veel mensen een prettig idee om toch (een deel van) de schuld af te lossen. Is jouw hypotheek afgesloten na 1 januari 2001? Dan heb je na 30 jaar geen hypotheekrenteaftrek meer. Dat betekent dat, als je niet aflost, je woonlasten tegen die tijd omhoog kunnen gaan. Voor veel mensen is dat onpraktisch, omdat de kans groot is dat je tegen die tijd stopt met werken.
Af en toe een groter bedrag extra aflossen is een manier om je schuld te verminderen. Een andere manier is je aflossingsvrije hypotheek tijdens de duur voor een deel - of helemaal - om te zetten naar een andere hypotheekvorm, waarbij je wel aflost. Je hebt hierbij de keuze tussen een lineaire of annuïtaire hypotheek.
Handige tips voor als je extra wilt aflossen
- Door extra aflossen kom je mogelijk in een lagere risicoklasse terecht, waardoor je hypotheekrente mogelijk verlaagt wordt. Vraag dit na bij je geldverstrekker: de ene bank doet dat automatisch en bij de andere moet je erom vragen. Heb je een hypotheek met NHG? Dan geldt dit niet voor jou omdat je dan al in de laagste risicoklasse zit.
- Los je een groter bedrag af? Let dan op je voorlopige teruggave van de belastingdienst. Pas die aan, je renteaftrek wordt nu immers ook lager.
- Vraag bij je bank na hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen.
De ene situatie is de andere niet
Om te bepalen wat de beste keuze kan zijn voor jouw situatie, is het verstandig om met een expert om de tafel te gaan zitten. Deze beantwoordt je vragen, denkt mee en geeft onafhankelijk advies. Maak daarom een gratis oriënterende afspraak met een financieel coach in jouw buurt. Dan kun je direct je mogelijkheden bespreken.
Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.