Extra aflossen op je hypotheek of niet?

Overweeg jij extra af te lossen op je hypotheek? Kan aantrekkelijk zijn, want je maandlasten gaan er onder andere mee naar beneden. Echter brengt het ook nadelen met zich mee. Je geld komt bijvoorbeeld 'in de stenen' te zitten en je kan er niet zomaar meer bij. Om je te helpen bij je keuze, geven we je een paar handige tips.
Gepubliceerd
5 december 2019
Laatst geüpdatet
6 januari 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 5 december 2019
- Laatst geüpdate: 6 januari 2020
- Leestijd: 2 minuten

Overweeg jij extra af te lossen op je hypotheek? Kan aantrekkelijk zijn, want je maandlasten gaan er onder andere mee naar beneden. Echter brengt het ook nadelen met zich mee. Je geld komt bijvoorbeeld 'in de stenen' te zitten en je kan er niet zomaar meer bij. Om je te helpen bij je keuze, geven we je een paar handige tips.

Extra aflossen op hypotheek

Houd geld achter de hand

Extra aflossen is een prettig idee, maar let er op dat je een buffer voor grotere uitgaven achter de hand houdt. Los alleen af met geld dat je echt ‘over’ hebt. Hou hierbij ook rekening met toekomstige uitgaven zoals een studie voor je kinderen of een nieuwe keuken. Bepaal hoeveel financiële buffer je nodig hebt. Is er voldoende ruimte? Overweeg dan om extra af te lossen.

Let extra op bij een (bank)spaarhypotheek

Heb je een (bank)spaarhypotheek? Spreek jouw situatie dan goed door met een hypotheekadviseur. Bij deze hypotheekvorm is extra aflossen namelijk bijna nooit een goede keus.

Een adviseur kent eventuele andere mogelijkheden om je maandelijkse woonlasten omlaag te brengen, zoals een extra storting in je polis of bankspaarrekening. Knab werkt voor vragen over je hypotheek samen met financieel coaches van Finzie die je van onafhankelijk advies voorzien

Aflossingsvrije hypotheek en toch aflossen

Bij een aflossingsvrije hypotheek is het voor veel mensen een prettig idee om toch (een deel van) de schuld af te lossen. Is jouw hypotheek afgesloten na 1 januari 2001? Dan heb je na 30 jaar geen hypotheekrenteaftrek meer. Dat betekent dat als je niet aflost, je woonlasten tegen die tijd omhoog kunnen gaan. Voor veel mensen is dat extra onhandig, omdat dan vaak de tijd is aangebroken om te stoppen met werken en van hun geld te genieten.

Af en toe een groter bedrag extra aflossen is een manier om je schuld te verminderen. Een andere manier is je aflossingsvrije hypotheek tijdens de duur voor een deel of helemaal om te zetten naar een andere hypotheekvorm waarbij je wel aflost. Je hebt hierbij de keuze tussen een lineaire of annuïtaire hypotheek.

Handige tips voor als je extra wilt aflossen

  • Door extra aflossen kom je mogelijk in een lagere risicoklasse terecht en daar hoort een lagere rente bij. Vraag dit na bij je bank: de ene bank doet dat automatisch en bij de andere moet je erom vragen. Heb je een hypotheek met NHG? Dan geldt dit niet voor jou omdat je dan al in de laagste risicoklasse zit.
  • Los je een groter bedrag af? Let dan op je voorlopige teruggave van de belastingdienst. Pas die aan, je renteaftrek wordt nu immers ook lager.
  • Vraag bij je bank na hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen.

De ene situatie is de andere niet

Jouw financiële wensen zijn uniek. Om te weten wat het beste is in jouw situatie en het financiële plaatje voor je te zien kan het slim zijn om even de tijd te nemen en met een financieel coach om tafel te gaan zitten. Deze beantwoordt je vragen, denkt mee en geeft onafhankelijk advies. Maak daarom een gratis oriënterende afspraak met een financieel coach in jouw buurt. Dan kun je direct je mogelijkheden bespreken.Pauline de Groot
Pauline de Groot is econoom en copywriter en werkt voor Finzie. Ze helpt jou graag bij het overzichtelijk maken van je geldzaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Gratis oriëntatiegesprek

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek