Koopzegels sparen: wat levert het op?

Je hoort iedereen het zeggen: sparen bij de bank wordt over het algemeen steeds minder rendabel, want de spaarrentes zijn lager dan ooit. Maar, geld sparen is natuurlijk wel heel belangrijk en slim! Dus worden we steeds creatiever en bedenken we allerlei opties om geld te investeren. Maar vergeet ook de koopzegel niet: een steeds populairdere manier van automatisch sparen.
Gepubliceerd
27 oktober 2017
Laatst geüpdatet
31 oktober 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 26 oktober 2017
- Laatst geüpdate: 31 oktober 2022
- Leestijd: 3 minuten

Je hoort iedereen het zeggen: sparen bij de bank wordt over het algemeen steeds minder rendabel, want de spaarrentes zijn lager dan ooit. Maar, geld sparen is natuurlijk wel heel belangrijk en slim! Dus worden we steeds creatiever en bedenken we allerlei opties om geld te investeren. Maar vergeet ook de koopzegel niet: een steeds populairdere manier van automatisch sparen.  

koopzegels -396573-edited.jpg

Koopzegels sparen heeft een hoog rendement

Het klinkt misschien ouderwets, sparen met spaarzegels. Misschien zeg je er al jaren ‘nee’ tegen omdat je eigenlijk niet precies weet wat het inhoudt. Dat geldt voor veel mensen. Maar zegels sparen kan wel degelijk lonend zijn. Bij sommige supermarkten kun je een rendement van maar liefst 6% krijgen! Dat is natuurlijk helemaal niet verkeerd, en een stuk beter dan de gemiddelde spaarrente bij de bank vandaag de dag. Ook wordt het je steeds gemakkelijker gemaakt. Zo heeft de Albert Heijn de koopzegels digitaal gemaakt. Geen aparte zegelboekjes meer nodig, dus!

Hoe werkt het precies?

Bij iedere euro aan boodschappen kun je een koopzegel kopen. Deze zegel kost dan bijvoorbeeld € 0,05 (bijvoorbeeld Coop) of € 0,10 (bijvoorbeeld Albert Heijn). Stel, jij gaat koopzegels sparen bij een supermarkt waar een zegel € 0,10 kost. Zodra je een vol - al dan niet digitaal - zegelboekje hebt, kun je het boekje weer inleveren bij de supermarkt. Er zit dan een rendement van € 3 op, want hoewel je € 49 hebt geïnvesteerd, krijg je voor een vol boekje € 52 terug. Dat is nog eens fijn!

Rekenvoorbeeld: sparen met koopzegels

Stel, een gemiddeld gezin geeft wekelijks ongeveer € 95 aan boodschappen uit. Elke week kan er dus 95 x € 0,10 = € 9,50 aan koopzegels gekocht worden. Per jaar wordt er € 494 (€ 9,50 x 52 weken) geïnvesteerd in koopzegeltjes. Dit zijn 4.940 zegeltjes en ruim 10 volle boekjes. Voor de investering krijgen ze € 524 terug. Dit is een rendement van € 30, oftewel 6%. Niet slecht.

Voordeel voor de supermarkt

Best handig, dat zegeltjes sparen, maar het blijft natuurlijk wel een marketingactie van de supermarkt. Het kost de winkelier misschien in eerste instantie geld, maar daardoor kan hij wel het koopgedrag van de consument beïnvloeden. Want een trouwe spaarder blijft de supermarkt trouw, en volle kaarten kun je alleen inleveren bij de betreffende winkelier. Daardoor ben je automatisch gebonden aan de winkel die je de zegels uitgeeft. Heel slim dus, zo’n loyaliteitsprogramma.

Een goed idee dus?

Sparen door middel van koopzegels is een simpele manier om een extraatje achter de hand te houden, bijvoorbeeld om je kinderen extra zakgeld te kunnen geven of in de vakantie te stoppen. Handig, maar niet de ultieme oplossing om de lage spaarrentes op te vangen. Het gaat natuurlijk ook maar om een beperkt bedrag. Je spaart zo snel als dat je geld uitgeeft bij de supermarkt. Meer sparen is dan dus gekoppeld aan meer uitgeven. Wees je daarvan bewust.

Je zou ook eens aan beleggen kunnen denken als je op zoek bent naar een alternatief voor sparen. Lees hier meer over de opbrengst van beleggen.

Sparen bij Knab

Koopzegels sparen is een slimme maar ook kleinschalige manier om een leuk extra bedrag achter de hand te houden. Maar het is geen ultieme oplossing om vermogen op te bouwen. Wist je dat je bij Knab op meerdere manieren kunt sparen? Zo is deposito sparen wellicht wat voor je. Je zet je geld dan langer opzij in ruil voor hogere rente.

Voor een vaste prijs per maand heb je een compleet bankpakket bij Knab. Inclusief zoveel spaarrekeningen als je wilt, vijf betaalrekeningen en een gratis creditcard. Ook iets voor jou? Neem gauw een kijkje!


Lees ook deze artikelenSusan Blanken
Susan schreef in 2017 verschillende artikelen voor Knab. Voornamelijk over beleggen, hypotheken en pensioenen.


Deel via:
Altijd een goede spaarrente krijgen?  Lees meer

Iedereen kan beleggen bij Knab