Beginnen met beleggen? 5 obstakels + 5 beleggingstips voor beginners

Het is meer dan normaal dat je twijfelt wanneer je overweegt om te beginnen met beleggen. Het kan namelijk best spannend zijn om een deel van je spaargeld naar de beurs te brengen. Maar beleggen hoeft lang niet zo’n ‘big deal’ te zijn als veel mensen denken. In dit artikel bespreken we 5 veelgehoorde obstakels en geven we tips die kunnen helpen om je twijfels weg te nemen.
Gepubliceerd
25 april 2019
Laatst geüpdatet
14 februari 2023
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 25 april 2019
- Laatst geüpdate: 14 februari 2023
- Leestijd: 4 minuten

Het is meer dan normaal dat je twijfelt wanneer je overweegt om te beginnen met beleggen. Het kan namelijk best spannend zijn om een deel van je spaargeld naar de beurs te brengen. Maar beleggen hoeft lang niet zo’n ‘big deal’ te zijn als veel mensen denken. In dit artikel bespreken we 5 veelgehoorde obstakels en geven we tips die kunnen helpen om je twijfels weg te nemen.

Maak de sprong en begin met beleggen

Obstakel 1: Ik weet te weinig om te beginnen met beleggen

Er was een tijd waarin beleggen vooral was weggelegd voor schreeuwende handelaren op de beursvloer. Je moest een expert zijn om alle ins en outs te kennen en te weten waarin je moest investeren. Het idee dat beleggen alleen geschikt is voor mensen die er alles vanaf weten komt hier deels vandaan.

Maar wanneer je je geld laat beleggen door een expert hoef jij deze kennis niet zelf te hebben. Jij profiteert juist van de kennis en ervaring van een professionele vermogensbeheerder.

Tip 1: Leer de basics van beleggen kennen

Wanneer je voor het eerst begint met beleggen is het goed om jezelf bekend te maken met wat basisbegrippen en je goed bewust te zijn van de risico’s en kosten. Wanneer je namelijk een beleggingsrekening opent, wordt er bijvoorbeeld gevraagd naar jouw kennis en ervaring met beleggen. Zo wordt onder andere bepaald welk risiconiveau bij jou past.

Obstakel 2: Ik heb te weinig geld om te beginnen met beleggen

Beleggen is al lang niet meer alleen voor de rijken. Met de komst van online beleggingsrekeningen is de beurs voor iedereen toegankelijk geworden. En door de relatief lage kosten van online beleggen kun je in principe vanaf ieder bedrag instappen.

Tip 2: Begin met een klein bedrag

Veel mensen die beginnen met beleggen vinden het fijn om dat met een klein bedrag te doen. Zo kun je relatief onbezorgd kennismaken en kijken of beleggen iets voor jou is. Ook wanneer je al flink wat spaargeld hebt, is het helemaal niet nodig (en niet wenselijk) om dit allemaal in te zetten. Begin gewoon een keer met een bedrag waar jij je comfortabel bij voelt en bouw het langzaam op.

Het is hoe dan ook belangrijk dat je nooit meer geld belegt dan je in elk scenario kunt missen. Het is niet verstandig om te beleggen met geld dat je op de korte termijn nodig hebt (of kunt hebben). Hou altijd een financiële buffer achter de hand om onvoorziene uitgaven op te kunnen vangen.

Obstakel 3: Ik heb geen tijd om te beleggen

Een veelgehoord misverstand over beleggen is dat het ontzettend veel tijd kost om de beurs bij te houden. Oké, als je daghandelaar wilt worden, zul je de beurs constant in de gaten moeten houden. Maar als je je geld laat beleggen door een expert kost het je eigenlijk helemaal geen tijd.

Tip 3: Laat je geld beleggen door een expert

Uiteraard zijn er mensen die graag zelf beleggen en met plezier de beurs volgen. Besteed jij je tijd liever aan andere dingen? Overweeg dan om je geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Je betaalt dan een beheervergoeding, maar je profiteert ook van de kennis en ervaring van een expert op het gebied van beleggen.

Obstakel 4: Ik ben bang om m’n geld kwijt te raken

Dit is een reële angst. Beleggen is nu eenmaal risicovoller dan sparen en als het tegenzit kún je (een deel van) je inleg kwijtraken. Wanneer je belegt, zul je altijd een zekere mate van risico moeten accepteren. Daarbij geldt: bij een hoger risicoprofiel, is het verwachte rendement hoger.

Tip 4: Ken de risico’s en beleg alleen met geld dat je kunt missen

Het kan helpen om je bekend te maken met de belangrijkste beleggingsrisico’s. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat er mis kan gaan en kun je beter bepalen hoeveel risico jij bereid bent om te lopen. Het is ook belangrijk om te weten dat je veel kunt doen om bepaalde risico’s te beperken.

Obstakel 5: Ik weet niet wanneer ik moet instappen

Laag instappen en hoog verkopen - het is een veelgehoord streefdoel onder beginnende beleggers. Het probleem is echter dat de beurs zich moeilijk laat voorspellen, zelfs door professionele beleggers. Het heeft dan ook niet zoveel zin om te wachten op het juiste instapmoment.

Tip 5: Spreid je inleg door periodiek te beleggen

De periode dat je belegt is belangrijker dan het instapmoment. Over het algemeen zal je rendement hoger zijn naarmate je geld langer belegd is. Vandaar dat je beleggen het beste kunt zien als iets voor de lange termijn. Voorkom zoveel mogelijk tussentijds uitstappen en weer instappen.

Je kunt er ook voor kiezen om periodiek te beleggen. Je legt dan bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag in. Hiermee spreid je je inleg over een langere periode, waardoor je ook kunt profiteren van eventuele koersdalingen.

Beleggen bij Knab

Bij Knab laat je je geld beleggen door experts. Je hebt er zelf amper omkijken naar. Meer weten?

Ontdek beleggen bij Knab

 

Privé beleggen als zzp’er?

Wist je dat je bij Knab als zzp'er met je privévermogen kan beleggen binnen je zakelijk bankpakket?

Ontdek het gemak

Goed om te weten
Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan schommelen. Je kan (een deel van) je inleg kwijtraken. Beleg dan ook alleen met geld dat je een langere tijd niet nodig hebt. Alle informatie hierboven is informatief en is niet bedoeld als individueel advies.



Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Dick Tichelaar

Product Manager Sparen & Beleggen



Deel via:
Laat je geld beleggen door experts van Knab.  Ontdek het gemak