Je huis verduurzamen: zo pak je het aan
Gepubliceerd
18 februari 2020
Laatst geüpdatet
22 december 2022
Leestijd
4 minuten
- Gepubliceerd: 12 februari 2020
- Laatst geüpdate: 22 december 2022
- Leestijd: 4 minuten
Zeker als je woning al wat ouder is, kan het aantrekkelijk zijn om je huis te verduurzamen. Daarmee kun je besparen op je energiekosten en je helpt direct het milieu een handje. Maar waar begin je bij je huis verduurzamen en hoe pak je het aan?
Waarom zou je je huis verduurzamen
Het verduurzamen van je huis brengt verschillende voordelen met zich mee. Niet alleen is het beter voor je portemonnee, het is uiteraard ook goed voor het milieu. Je verbruikt tenslotte minder fossiele brandstoffen. Daarnaast maakt het je in sommige gevallen minder afhankelijk van externe partijen, omdat je bijvoorbeeld voor je eigen energie zorgt. Ook maakt het je woning comfortabeler. Je hebt bijvoorbeeld niet meer constant tocht in je huis.
Ook een voordeel: je woning krijgt tegenwoordig een energielabel. Mocht je jouw huis willen verkopen, dan is een woning met een A-label aantrekkelijker dan eentje met bijvoorbeeld een G-label. Goed om in je achterhoofd te houden.
Het begint bij de kleine dingen
Je huis verduurzamen begint bij jezelf. Door het nemen van allerlei kleine maatregelen, kun je al besparen op je energiekosten. Dit kan ook nuttig zijn als je een huurwoning hebt, maar wel wilt verduurzamen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- op het sluipverbruik van je elektrische apparaten letten, dus stekkers eruit halen na gebruik en de televisie niet op standby;
- de thermostaat een graadje lager zetten;
- niet te heet wassen;
- geen warm eten in je koelkast of vriezer zetten;
- in één keer een thermoskan koffie zetten i.p.v. losse kopjes;
- je lampen wisselen voor led lampen.
Duurzame investeringen leveren meer op
De kleine aanpassingen zijn leuk, maar als je echt wilt verduurzamen, kun je het beter iets groter aanpakken. Met de volgende duurzame investeringen kun je flink wat geld besparen.
Je woning compleet isoleren
Alle hierna genoemde maatregelen hebben weinig zin als de woning niet goed geïsoleerd is. Stel je warmt je huis op een duurzame manier op, maar al deze warmte vervliegt vervolgens direct weer. Dan helpt het je amper besparen. Isoleer dus altijd eerst goed je woning, voordat je jouw huis verder verduurzaamt. Bijvoorbeeld met dubbele beglazing of het isoleren van je spouwmuur en dak.
Zonnepanelen
Je ziet ze steeds meer op de daken liggen: zonnepanelen. Deze panelen helpen je vooral besparen op je elektriciteitsgebruik. Zonnepanelen vangen licht op en zetten dit om in stroom, zonder dat er CO2 bij vrij komt. Deze stroom gebruik je vervolgens zelf.
Op dit moment kun je als huiseigenaar gebruikmaken van de salderingsregeling. Dit betekent dat als jouw panelen meer stroom opleveren dan jij nodig hebt, de stroom terug wordt geleverd aan het net van jouw energieleverancier. Ook dit helpt je besparen op je energiekosten.
Zonneboiler
Met een zonneboiler bespaar je op je gasrekening. Deze boiler zet namelijk zonne-energie om in warmte. Je krijgt hierbij zonnecollectoren op het dak, waardoor vloeistof stroomt. Deze vloeistof wordt verwarmd door de zon en vervolgens naar de boiler gepompt. Hier geeft de vloeistof warmte af aan het water. Zo krijg je dus warm water dankzij de zon!
Een gewone zonneboiler is in principe enkel geschikt om water te verwarmen. Je hebt echter ook zonneboilercombi’s waarmee je je hele huis verwarmt. Ook de moeite waard dus.
Warmtepomp
De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater via een warmtewisselaar. Er zijn verschillende soorten pompen, maar als je compleet van je CV-ketel af wilt, kun je het beste de volledig elektrische variant nemen.
Elektrische vloerverwarming
Vloerverwarming is een handige manier om vrij snel grotere oppervlaktes in huis te verwarmen. Je kan dit verduurzamen door vloerverwarming die werkt op elektriciteit aan te leggen. Uiteraard mits je de vloer goed isoleert. Hier zijn overigens wel hoge elektriciteitskosten aan verbonden, dus het kan verstandig zijn om dit te combineren met zonnepanelen.
Zo financier je het verduurzamen van je huis
Heel leuk en aardig al die maatregelen, maar ze toevoegen aan je huis is natuurlijk niet gratis. Dat kan misschien een drempel zijn. Zonde, want er is een grotere kans dat wat je bespaart meer oplevert dan het geld dat je in eerste instantie uitgeeft. Om de eerste drempel een beetje weg te nemen zijn er verschillende manieren om de financiële last voor jou te verkleinen.
Financieren via je hypotheek
In principe mag de hypotheek maximaal 100% van de woningwaarde bedragen. Ben je van plan om je woning te verduurzamen? Dan mag je maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Uiteraard moet deze extra 6% uitsluitend gebruikt worden voor verduurzamende maatregelen.
Een lening afsluiten
Als je niet op korte termijn een nieuwe hypotheek afsluit, kan een lening een optie zijn. Gemeenten proberen hun steentje bij te dragen bij het energiezuiniger maken van woningen. Daarom kun je bij veel gemeenten een duurzaamheidslening afsluiten, tegen gunstige voorwaarden. Wil je weten of jouw gemeente hieraan meedoet? Dit vind je op Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.
Ook kun je een lening afsluiten via het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze lening is specifiek voor het verduurzamen van bestaande huizen. Uiteraard gelden hier ook voorwaarden voor.
Subsidie aanvragen
Zie je een lening niet zitten? Het is soms mogelijk om een subsidie aan te vragen als je jouw woning wilt verduurzamen. Deze kun je zowel bij de overheid, provincie als je gemeente aanvragen. Je hebt bijvoorbeeld de btw teruggave op zonnepanelen of de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).
Als je wilt weten welke mogelijkheden jij hebt in jouw omgeving, kun je een kijkje nemen op de Energie Subsidiewijzer.
Judith Hof
Judith werkte tussen 2016 en 2020 bij Knab. Ze begon als Service Expert en vanaf 2018 was ze een van onze content marketeers. .