Hoe werkt beleggen? De basics duidelijk uitgelegd
Gepubliceerd
22 januari 2018
Laatst geüpdatet
18 oktober 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 19 januari 2018
- Laatst geüpdate: 18 oktober 2023
- Leestijd: 3 minuten
Heb je spaargeld op je rekening staan en zie je dit niet echt groeien vanwege de huidige spaarrente? Een steeds populairder alternatief is beleggen. Voordat je hieraan begint, is het goed om er iets meer over te leren. Dus ben je op zoek naar info over beleggen voor beginners? In dit artikel en de bijbehorende video leer je over de basics van beleggen.
Wat is beleggen?
Laten we beginnen met de vraag: wat is beleggen? Heel simpel gezegd is het een vorm van investeren. Met beleggen zet je je geld aan het werk met als doel dit te laten groeien. Dit kan door het kopen van bijvoorbeeld aandelen waarvan je denkt dat ze straks meer waard worden, zodat je ze later met winst kan verkopen.
Hoe werkt beleggen?
Wanneer je belegt, doe je een investering in de hoop dat dit geld oplevert. De meest populaire manier om te beleggen is via de beurs. Vroeger moest je fysiek naar de beurs toe om te gaan handelen, nu doe je dat eenvoudig online.
Wanneer je gaat beleggen, kan je ervoor kiezen om actief zelf te beleggen. Je beslist dan zelf welke aandelen je koopt en wanneer je ze weer verkoopt. Maar je kunt er ook voor kiezen om het beleggen over te laten aan een expert. Dat kan interessant zijn wanneer je weinig ervaring hebt met beleggen, of geen tijd hebt om zelf de beurs te volgen.
Lees meer over het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen.
Waarin kan je beleggen?
Dit kan in veel verschillende dingen. Natuurlijk is cryptocurrency tegenwoordig veel in het nieuws, en ook investeren via crowdfunding is populair. Binnen de beleggingswereld zijn meerdere categorieën waarin je kunt beleggen. Hieronder lichten we de belangrijkste voor je uit.
Beleggen in aandelen
Dit is waar de meesten aan denken wanneer het gaat over beleggen: investeren in aandelen. Maar wat zijn aandelen precies? Aandelen spreken bij veel mensen tot de verbeelding: je koopt een ‘stukje’ van een bedrijf en bent dan mede-eigenaar. Dit betekent dat je meedeelt in de winst van het bedrijf. Als het bedrijf een deel van de winst aan jou wil uitkeren, doen ze dat in de vorm van dividend. Daarnaast kan de koers - en dus de waarde - van je aandeel stijgen, waardoor je winst maakt op je belegging als je je aandeel verkoopt.
Lees meer over beleggen in aandelen.
Beleggen in obligaties
Een stuk minder bekend maar wel degelijk erg interessant is het beleggen in obligaties. Een obligatie is een soort lening. Zowel overheden als bedrijven kunnen via obligaties geld lenen van beleggers. Jij ontvangt hier rente voor. Die rente wordt in beleggingstaal de coupon genoemd.
Omdat je in principe aan het eind van de looptijd, tenzij het bedrijf failliet is gegaan, de waarde van de obligatie terugkrijgt, is beleggen in obligaties minder risicovol dan beleggen in aandelen. Maar dit betekent ook dat, in het algemeen, het rendement bij beleggen in obligaties wat lager is.
Lees meer over beleggen in obligaties.
Beleggen in vastgoed
Je kunt ook beleggen in stenen. Natuurlijk kun je zelf een huis kopen als investering, maar dan heb je veel geld nodig of een hypotheek. Een andere optie is om in vastgoed te investeren via de beurs. Je koopt dan geen fysiek vastgoed, maar een aandeel in vastgoedfondsen die zelf vastgoed bezitten. Zo kun je ook kleinere bedragen investeren en zit je niet vast aan een huis.
Lees meer over beleggen in vastgoed.
Beleggen in grondstoffen
Bij beleggen denk je misschien niet meteen aan grondstoffen, maar de grondstoffen goud, zilver en olie zijn populaire beleggingen. Wanneer je belegt in grondstoffen bezit je die grondstoffen niet fysiek, maar je hebt beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan de prijs van deze grondstoffen.
Lees meer over beleggen in grondstoffen.
Hoe weet je waar je in moet beleggen?
Er is helaas niet één beleggingsproduct dat altijd en voor iedereen de slimste keuze is. Hoeveel risico je kan en wil nemen, hangt af van je persoonlijke situatie. Als je begint met beleggen bij Knab, stellen we een zogenaamd risicoprofiel vast aan de hand van een vragenlijst. Op basis van dat risicoprofiel stellen we een beleggingsportefeuille voor je op.
Risico en rendement van beleggen
Het verschil tussen de kosten van de aankoop en de opbrengst bij de verkoop noemen we het rendement. Elke belegger is natuurlijk uit op zoveel mogelijk rendement.
In de praktijk betekent het dat je meer risico loopt wanneer je een hoger rendement probeert te behalen. Risico en rendement gaan namelijk hand in hand. Wil je minder risico lopen, dan moet je vaak genoegen nemen met minder rendement.
Lees meer over de risico's van beleggen en hoe je deze het beste kunt beperken.
Hoe kun je het beste leren beleggen?
De beste manier om te leren beleggen, is door het op een laagdrempelige manier uit te proberen. Zo kun je kijken of het iets voor jou is, zonder dat je gelijk al je spaargeld hoeft in te leggen. Bij Knab beleg je al vanaf € 100.
Een andere goede manier om te leren beleggen, is door te leren van andermans fouten. Een van de veelgemaakte fouten bij beleggen is al je geld in één aandeel stoppen. Hanteer daarom de volgende vuistregel: als jij je risico’s wil beperken, zal je moeten spreiden. Ook je instapmoment als belegger kun je spreiden, door bijvoorbeeld maandelijks geld in te leggen.
Lees alles over beginnen met beleggen in dit handige stappenplan.
Beleggen voor beginners bij Knab
Ben je enthousiast geworden nu je iets meer weet van beleggen? Bij Knab wordt je geld belegd door onze experts. Dit maakt het ideaal voor beginnende beleggers die nog niet zoveel ervaring hebben. Wij houden de beurs voor je in de gaten en nemen de beleggingsbeslissingen. Je kunt al beleggen vanaf € 100.
Dit artikel is niet bedoeld als een persoonlijk advies om te gaan beleggen. Aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. Je beleggingen kunnen meer waard worden, maar ook minder.
Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.