Dit moet je weten over negatieve spaarrentes

Sparen levert aanzienlijk minder op dan pakweg tien jaar geleden. In tijden waarin de eerste banken voorzichtig negatieve spaarrentes invoeren, kan het zijn dat je je zorgen maakt over je spaargeld. Je wilt namelijk niet dat je spaargeld langzaam minder waard wordt. Maar waarom rekenen sommige banken eigenlijk negatieve spaarrentes? En hoe zit het met je spaargeld bij Knab?
Gepubliceerd
16 juni 2020
Laatst geüpdatet
22 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 maart 2020
- Laatst geüpdate: 22 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Sparen levert aanzienlijk minder op dan pakweg tien jaar geleden. In tijden waarin de eerste banken voorzichtig negatieve spaarrentes invoeren, kan het zijn dat je je zorgen maakt over je spaargeld. Je wilt namelijk niet dat je spaargeld langzaam minder waard wordt. Maar waarom rekenen sommige banken eigenlijk negatieve spaarrentes? En hoe zit het met je spaargeld bij Knab?

Vrouw met zorgen over negatieve spaarrentes

De spaarrentes liggen historisch laag

De afgelopen jaren hebben banken hun spaarrentes trapsgewijs verlaagd. Waar je begin deze eeuw nog echt wel een paar procent rente kreeg op een doorsnee spaarrekening, liggen de spaarrentes op dit moment vlakbij het nulpunt. Sparen levert daardoor aanzienlijk minder op dan ooit het geval was en in sommige gevallen kost het zelfs geld. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waarom liggen de spaarrentes zo laag?

Dat heeft te maken met het huidige beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Tijdens de afgelopen crisis besloten centrale banken - waaronder de ECB - om de rentes kunstmatig laag te houden. Dit om bedrijven en consumenten te stimuleren geld uit te geven en investeringen te doen en minder te sparen. Dit moet de economie een impuls geven en de inflatie doen stijgen.

Door het beleid van de ECB is er veel geld in omloop op de financiële markten: het aanbod van geld is groter dan de vraag. Hierdoor kunnen banken veel minder rente vragen wanneer ze leningen verstrekken. Dat merk je bijvoorbeeld aan de lage hypotheekrentes. Ook leveren de investeringen die banken doen minder geld op dan voorheen.

En wanneer banken zelf geld stallen bij de ECB of De Nederlandse Bank (DNB) (bijvoorbeeld spaargeld van klanten), moeten ze hierover geld betalen. De ECB en DNB hanteren momenteel een rentepercentage van -0,5%*. Banken hebben dus veel minder renteopbrengsten, waardoor ze aan jou als spaarder tevens minder rente kunnen uitkeren.
*Bron: ECB, datum: 20-03-2020

Welke banken rekenen nu al negatieve rentes?

De meeste spaarrentes liggen op of nog net boven de 0%, waardoor je je misschien afvraagt of sparen je binnenkort geld gaat kosten. Sommige banken rekenen nu al negatieve rentes voor spaargeld boven een bepaald saldo. Tot nu toe geldt dit voor ABN AMRO, ING, Rabobank en Triodos. De negatieve rente geldt vooralsnog alleen voor klanten met grote spaartegoeden. 

Negatieve spaarrente bij Knab?

Ook Knab ontkomt niet aan het rekenen van negatieve rentes. Vanaf 1 augustus 2020 gelden er negatieve rentes voor zakelijke klanten met een saldo boven € 1.000.000. Of we dit saldolimiet in de toekomst verlagen en of we ook negatieve rentes zullen rekenen voor particuliere klanten, hangt echter af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan economische ontwikkelingen en de ontwikkeling van marktrentes.

Voor zakelijke klanten
Onze zakelijke spaarrentes liggen al dicht bij 0% en in sommige gevallen op 0%. Vanaf 1 augustus 2020 gaan we dus negatieve rente rekenen voor saldo boven € 1.000.000. Mochten we in de toekomst het saldolimiet verlagen, laten we dat ruim van tevoren aan onze klanten weten.

Voor particuliere klanten
Bij Knab krijg je als particuliere spaarder op dit moment nog steeds positieve spaarrentes en we doen ons best om dat zo te houden. We vinden het namelijk belangrijk dat onze klanten blijven sparen voor onvoorziene uitgaven en geld opzijzetten voor later. 

Ons uitgangspunt is dat we de rente over spaargeld tot € 25.000 zo lang mogelijk positief houden. Voor spaargeld tot € 100.000 geldt dat we - zo lang mogelijk - geen negatieve rente willen rekenen. Ook hier kunnen we echter niet uitsluiten dat we in de toekomst - vanaf een bepaald bedrag - negatieve rente gaan rekenen.

Mensen blijven vooralsnog stevig doorsparen

Ondanks de lage spaarrentes blijft sparen toch onverminderd populair, dat blijkt uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB). Sterker nog, het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens is in de afgelopen tien jaar juist verder gestegen. Nederlanders blijven dus doorsparen, ondanks de dalende spaarrentes en het mogelijke vooruitzicht op negatieve spaarrentes.

Houd rekening met inflatie

“Het is goed om jezelf af te vragen wat de huidige lage spaarrentes betekenen voor je financiële toekomst”, zo stelt Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab. Hoewel de spaarrentes voor de meeste spaarsaldo's nog niet negatief zijn, waarschuwt Oskar voor de inflatie. Die lag in 2019 namelijk gemiddeld op 2,63%. “We zien al een aantal jaar dat de inflatie hoger is dan het gemiddelde rendement op je spaargeld. Met andere woorden: je spaargeld wordt minder waard. Daarmee loop je bijvoorbeeld het gevaar dat je niet genoeg pensioen opbouwt voor later.”

Een alternatief kan zijn om een deel van je spaargeld te beleggen. Daar zitten risico's aan verbonden, maar het biedt ook de kans op een hoger rendement. Benieuwd of beleggen iets voor jou is? Lees meer over beleggen.

Gaan de spaarrentes ooit weer stijgen?

Dat is op dit moment lastig om te voorspellen. Zolang de centrale banken negatieve rentes rekenen, zullen de spaarrentes laag blijven, of voor bepaalde bedragen verder negatief worden. Of we ooit weer teruggaan naar de spaarrentes van een paar procent, weet niemand. Tot die tijd benadrukken we graag dat iedere maand een vast bedrag opzijzetten nog altijd de beste manier is om vermogen op te bouwen. Je kunt er ook voor kiezen om meer opzij te zetten dan je nu doet. Dit stel je eenvoudig in via de Knab App.

Goed om te weten

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Knab staat vrij om op ieder moment de spaarrente te verhogen dan wel verlagen.


Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alternatieven voor sparen?  Check je opties

Iedereen kan beleggen bij Knab