Dit moet je weten over negatieve spaarrentes

Sparen levert aanzienlijk minder op dan pakweg tien jaar geleden. In tijden waarin de eerste banken voorzichtig negatieve spaarrentes invoeren, kan het zijn dat je je zorgen maakt over je spaargeld. Je wilt namelijk niet dat je spaargeld langzaam minder waard wordt. Maar waarom rekenen de meeste banken eigenlijk negatieve spaarrentes? En hoe zit het met je spaargeld bij Knab?
Gepubliceerd
16 juni 2020
Laatst geüpdatet
17 januari 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 maart 2020
- Laatst geüpdate: 17 januari 2022
- Leestijd: 3 minuten

Sparen levert aanzienlijk minder op dan pakweg tien jaar geleden. In tijden waarin de eerste banken voorzichtig negatieve spaarrentes invoeren, kan het zijn dat je je zorgen maakt over je spaargeld. Je wilt namelijk niet dat je spaargeld langzaam minder waard wordt. Maar waarom rekenen de meeste banken eigenlijk negatieve spaarrentes? En hoe zit het met je spaargeld bij Knab?

Vrouw met zorgen over negatieve spaarrentes

De spaarrentes liggen historisch laag

De afgelopen jaren hebben banken hun spaarrentes trapsgewijs verlaagd. Waar je begin deze eeuw nog echt wel een paar procent rente kreeg op een doorsnee spaarrekening, liggen de spaarrentes op dit moment vlakbij het nulpunt. Sparen levert daardoor aanzienlijk minder op dan ooit het geval was en in sommige gevallen kost het zelfs geld. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waarom liggen de spaarrentes zo laag?

Dat heeft te maken met het huidige beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Tijdens de afgelopen crisis besloten centrale banken - waaronder de ECB - om de rentes kunstmatig laag te houden. Dit om bedrijven en consumenten te stimuleren geld uit te geven en investeringen te doen en minder te sparen. Dit moet de economie een impuls geven en de inflatie doen stijgen.

Door het beleid van de ECB is er veel geld in omloop op de financiële markten: het aanbod van geld is groter dan de vraag. Hierdoor kunnen banken veel minder rente vragen wanneer ze leningen verstrekken. Dat merk je bijvoorbeeld aan de lage hypotheekrentes. Ook leveren de investeringen die banken doen minder geld op dan voorheen.

En wanneer banken zelf geld stallen bij de ECB of De Nederlandse Bank (DNB) (bijvoorbeeld spaargeld van klanten), moeten ze hierover geld betalen. De ECB en DNB hanteren momenteel een rentepercentage van -0,5%*. Banken hebben dus veel minder renteopbrengsten, waardoor ze aan jou als spaarder tevens minder rente kunnen uitkeren.

Collega Sezgin legt het in onderstaande video nog eens uit. Dit artikel gaat verder onder de video. 

 

De meeste banken rekenen al negatieve rentes

De meeste spaarrentes liggen op of nog net boven de 0%, waardoor je je misschien afvraagt of sparen je binnenkort geld gaat kosten. De meeste banken rekenen nu al negatieve rentes voor spaargeld boven een bepaald saldo. De negatieve rente geldt vooralsnog alleen voor hogere spaarsaldo's. 

Negatieve spaarrente bij Knab?

Ook Knab ontkomt niet aan het rekenen van negatieve rentes. Sinds 1 augustus 2020 gelden er - voor bepaalde saldo's - negatieve rente. 

Voor particuliere klanten
Sinds 1 juli 2021 is de rente van Knab Flexibel Sparen 0%. Over het saldo boven de € 100.000 betaal je bij Knab nu 0,50% rente. We hebben onze rente zo lang mogelijk positief gehouden. Door de aanhoudende lage (en negatieve) rentes in de markt, moesten ook wij nu helaas voor de grootste spaarders negatieve rente rekenen.

Voor zakelijke klanten
Onze zakelijke spaarrentes liggen op 0%. Sinds 1 juli 2021 geldt er negatieve rente voor saldo's boven € 100.000.

Gaan de rentes nog verder omlaag?

Of we dit saldolimiet in de toekomst verder verlagen hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan economische ontwikkelingen en de ontwikkeling van marktrentes. Onze verwachting is dat de trend van negatieve rentes voorlopig zal doorzetten. Mochten we in de toekomst de saldolimieten voor negatieve rentes verder verlagen, laten we dat van tevoren aan onze klanten weten.

Mensen blijven vooralsnog stevig doorsparen

Ondanks de lage spaarrentes blijft sparen toch onverminderd populair, dat blijkt uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB). Sterker nog, het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens is in de afgelopen tien jaar juist verder gestegen. Nederlanders blijven dus doorsparen, ondanks de dalende spaarrentes en de huidige negatieve spaarrentes.

Houd rekening met inflatie

“Het is goed om jezelf af te vragen wat de huidige lage spaarrentes betekenen voor je financiële toekomst”, zo stelt Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab. Hoewel de spaarrentes voor de meeste spaarsaldo's nog niet negatief zijn, waarschuwt Oskar voor de inflatie. Die lag in 2019 namelijk gemiddeld op 2,63%. “We zien al een aantal jaar dat de inflatie hoger is dan het gemiddelde rendement op je spaargeld. Met andere woorden: je spaargeld wordt minder waard. Daarmee loop je bijvoorbeeld het gevaar dat je niet genoeg pensioen opbouwt voor later.”

Alternatief voor sparen

Een alternatief kan zijn om een deel van je spaargeld te beleggen. Daar zitten risico's aan verbonden, maar het biedt ook de kans op een hoger rendement. Benieuwd of beleggen iets voor jou is? Lees meer over beleggen.

Gaan de spaarrentes ooit weer stijgen?

Dat is op dit moment lastig om te voorspellen. Zolang de centrale banken negatieve rentes rekenen voor het stallen van geld, zullen de spaarrentes niet stijgen. Of we ooit weer teruggaan naar de spaarrentes van een paar procent, weet niemand. Tot die tijd benadrukken we graag dat iedere maand een vast bedrag opzijzetten nog altijd de beste manier is om te sparen. Je kunt er ook voor kiezen om meer opzij te zetten dan je nu doet. Dit stel je eenvoudig in via de Knab App.

Goed om te weten

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Knab staat vrij om op ieder moment de spaarrente te verhogen of verlagen.

*Bron: ECB, datum: 07-12-2020Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alternatieven voor sparen?  Check je opties

Iedereen kan beleggen bij Knab