Dit moet je weten over negatieve spaarrentes

Sparen levert al tijden nauwelijks tot niets meer op. Grote spaarders betalen sinds een tijdje zelfs rente over hun spaargeld. Daar lijkt binnenkort gelukkig wel verandering in te komen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd de rentes te gaan verhogen. Goed nieuws, niemand wil immers dat z'n spaargeld langzaam minder waard wordt. Maar hoe zit dat met die link tussen jouw spaarrente en de rente die de ECB hanteert? En hoe zit het met je spaargeld bij Knab?
Gepubliceerd
16 juni 2020
Laatst geüpdatet
16 juni 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 23 maart 2020
- Laatst geüpdate: 16 juni 2022
- Leestijd: 3 minuten

Sparen levert al tijden nauwelijks tot niets meer op. Grote spaarders betalen sinds een tijdje zelfs rente over hun spaargeld. Daar lijkt binnenkort gelukkig wel verandering in te komen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd de rentes te gaan verhogen. Goed nieuws, niemand wil immers dat z'n spaargeld langzaam minder waard wordt. Maar hoe zit dat met die link tussen jouw spaarrente en de rente die de ECB hanteert? En hoe zit het met je spaargeld bij Knab?

Vrouw met zorgen over negatieve spaarrentes

De spaarrentes liggen historisch laag

De afgelopen jaren hebben banken hun spaarrentes trapsgewijs verlaagd. Waar je begin deze eeuw nog wel een paar procent rente kreeg op een doorsnee spaarrekening, liggen de spaarrentes op dit moment rond het nulpunt. Sparen levert daardoor nauwelijks rendement op en in sommige gevallen kost het zelfs geld. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Waarom liggen de spaarrentes zo laag?

Dat heeft te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit orgaan heeft als doel om de inflatie in Europa op 2% te krijgen. Tijdens de coronacrisis besloten centrale banken - waaronder de ECB - om de rentes kunstmatig laag te houden. Dit om bedrijven en consumenten te stimuleren geld uit te geven en investeringen te doen en minder te sparen. De inflatie was destijds lager dan 2%. Hun beleid was er dus op gericht om de economie een impuls geven en de inflatie te doen stijgen.

Aanbod geld hoger dan vraag

Door het beleid van de ECB is er veel geld in omloop op de financiële markten: het aanbod van geld is groter dan de vraag. Hierdoor kunnen banken veel minder rente vragen wanneer ze leningen verstrekken. Dat merk je bijvoorbeeld aan de lage hypotheekrentes. Ook leveren de investeringen die banken doen minder geld op dan voorheen.

Banken betalen geld aan ECB voor spaargeld

Banken zijn verplicht om een deel van het spaargeld dat ze beheren, te stallen bij de ECB. Doordat de ECB hier op dit moment nog negatieve rente over rekent, moeten banken dus geld aan de ECB betalen. De ECB hanteert nu nog een rentepercentage van -0,50%. Banken hebben dus veel minder renteopbrengsten waardoor ze aan jou als spaarder ook minder rente kunnen uitkeren.

Collega Sezgin legt het in onderstaande video nog eens uit. Dit artikel gaat verder onder de video. 

 

Voornemen om negatieve rente af te schaffen

In juni 2022 kwam de ECB met goed nieuws voor alle spaarders. Om de - inmiddels torenhoge - inflatie in te dammen, zijn ze 'voornemens' om per 1 augustus 2022 de depositorente te verhogen met een kwart procentpunt. Dus van - 0,50% naar - 0,25%. Dat is de rente waar banken mee te maken hebben als ze geld voor langere tijd bij de ECB stallen. Het gaat officieel om een 'voornemen' dat nog bekrachtigd moet worden tijdens hun vergadering in juli. Later dit jaar willen ze die rente nog een keer verhogen. 

Wat doet Knab?

Ook Knab ontkwam niet aan het rekenen van negatieve rentes. We hebben onze rente zo lang mogelijk positief gehouden, maar sinds 1 augustus 2020 geldt er - voor bepaalde saldo's - negatieve rente. 

Sinds 1 juli 2021 is de rente op onze flexibele spaarrekening 0%. Over het saldo boven de € 100.000 betalen klanten nu 0,50% rente. Dat geldt voor zowel zakelijke als particuliere klanten. 

Door de aankondiging van de ECB hebben we besloten om per 1 augustus deze rente te verhogen. We verhogen de rentes voor spaarders met saldo van meer dan € 100.000 van - 0,50% naar - 0,25%. Met dus het voorbehoud dat de ECB dit voornemen in juli daadwerkelijk bekrachtigt. Als dat zover is, ontvangen onze klanten daarover een e-mail. De overige rentes veranderen we niet. 

Mensen blijven vooralsnog stevig doorsparen

Ondanks de lage spaarrentes blijft sparen toch onverminderd populair, dat blijkt uit cijfers van De Nederlandse Bank (DNB). Sterker nog, het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens is in de afgelopen tien jaar juist verder gestegen. Nederlanders blijven dus doorsparen, ondanks de dalende spaarrentes en de huidige negatieve spaarrentes.

Houd rekening met inflatie

“Het is goed om jezelf af te vragen wat de huidige lage spaarrentes betekenen voor je financiële toekomst”, zo stelt Oskar Barendse, Manager Financiële Planning bij Knab. Hoewel de spaarrentes voor de meeste spaarsaldo's nog niet negatief zijn, waarschuwt Oskar voor de inflatie. Die lag in 2019 namelijk gemiddeld op 2,63% en ligt anno 2022 natuurlijk extreem hoog. “We zien al een aantal jaar dat de inflatie hoger is dan het gemiddelde rendement op je spaargeld. Met andere woorden: je spaargeld wordt minder waard. Daarmee loop je bijvoorbeeld het gevaar dat je niet genoeg pensioen opbouwt voor later. Ondernemers doen er daarbij goed aan om hun uurtarief of verkoopprijzen te verhogen.”

Alternatief voor sparen

Een alternatief kan zijn om een deel van je spaargeld te beleggen. Daar zitten risico's aan verbonden, maar het biedt ook de kans op een hoger rendement. Benieuwd of beleggen iets voor jou is? Lees meer over beleggen.

Blijven de spaarrentes stijgen?

Dat is op dit moment lastig om te voorspellen. Banken zijn hiervoor dus erg afhankelijk van het beleid van de ECB. Of we ooit weer teruggaan naar de spaarrentes van een paar procent, weet niemand. Tot die tijd benadrukken we graag dat iedere maand een vast bedrag opzijzetten nog altijd de beste manier is om te sparen. 

Goed om te weten

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Knab staat vrij om op ieder moment de spaarrente te verhogen of verlagen.Geschreven door:

Arthur Buijs

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Alternatieven voor sparen?  Check je opties

Iedereen kan beleggen bij Knab