Zzp verzekeringen vergelijken: 4 veelgemaakte fouten
Laatst geüpdatet
18 augustus 2021
Leestijd
3 minuten
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2021
- Leestijd: 3 minuten
Als zzp’er ga je risico’s niet snel uit de weg. Die horen nou eenmaal bij het vak. Sommige risico’s zijn echter zo groot dat je misschien liever het zekere voor het onzekere neemt en een verzekering afsluit. Maar hoe vind je een geschikte zzp verzekering en waarop moet je letten bij het vergelijken? Om je op weg te helpen, bespreken wij 4 veelgemaakte fouten en bijbehorende oplossingen.
1. Zzp verzekeringen vergelijken die je niet nodig hebt
Er zijn enorm veel risico’s die je als zzp’er kunt afdekken. Veel aanbieders en tussenpersonen spelen in op de angst dat er iets gebeurt met je bedrijf en raden aan om alle verzekeringen die er zijn voor zzp’ers af te sluiten.
Je kunt je echter afvragen of het voor iedereen nodig is om alles te verzekeren. Bekijk daarom eerst kritisch welke risico’s je in jouw branche loopt en beslis vervolgens tegen welke risico’s je je wilt verzekeren. Daarna kan je de verschillende verzekeringen gaan vergelijken. Hier lees je alles over in onze gratis verzekeringsgids.
2. Alleen vergelijken op basis van de premie
Toegegeven, de premie is een belangrijke factor bij de keuze voor een zzp verzekering. Je wilt immers niet te veel betalen. Maar er zijn nog veel meer zaken die bepalen of je wel of niet duur uit bent bij een bepaalde verzekeraar.
Neem bijvoorbeeld ook de poliskosten mee in je overweging. Dit zijn de eenmalige administratiekosten die je betaalt voor het opmaken van de polis. En vergeet niet te kijken hoe hoog het eigen risico is. Beide kostenposten kunnen per verzekeraar en verzekering verschillen.
3. Verschillende dekkingen en clausules met elkaar vergelijken
Het is belangrijk dat je de dekkingen en clausules per verzekering vooraf goed inzichtelijk maakt. Het is misschien niet de leukste klus, maar alleen dan kan je op een gelijk niveau vergelijken.
Aansprakelijkheidsverzekeringen
Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat men een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijkt met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is echter een hele andere verzekering en over het algemeen goedkoper dan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, waardoor je de verzekeringen niet met elkaar kunt vergelijken.
Lees hier wat de verschillen zijn tussen de twee soorten aansprakelijkheidsverzekering.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Hetzelfde geldt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dit wordt vaak gezien als een relatief dure verzekering, maar eigenlijk hangt de premie af van de dekking die je kiest. Hierdoor kan de AOV van je buurman heel anders zijn dan die van jou. Check dus goed of je dezelfde soort verzekeringen met dezelfde dekkingen met elkaar vergelijkt.
4. Geen research doen naar de verzekeraar of vergelijker
De service die een verzekeraar of tussenpersoon biedt, is minstens zo belangrijk als de dekking of de premie van een verzekering. Want hoe goed kan je de verzekeraar bereiken bij schade? En belangrijker nog: hoe wordt het afgehandeld? Je wilt in geval van nood niet van het kastje naar de muur gestuurd worden.
Dankzij het internet is het een stuk makkelijker om hierachter te komen. Er zijn verschillende websites waarop je reviews kan lezen over bepaalde tussenpersonen en verzekeraars. Deze kunnen je een goed beeld geven van de service en klantgerichtheid.
Regel voordelig je zakelijke verzekeringen
Ben je op zoek naar beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Als klant van Knab ontvang je 5% korting op je premie.
Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.