Wat is eigen risico en wat heb je eraan? | University video

Je hebt er vast wel eens van gehoord: het eigen risico. Een term die vooral vlak na Prinsjesdag weer in de spotlight staat, door de zorgverzekering. Maar ook andere verzekeringen hebben een eigen risico. In deze Knab University video legt onze expert Judith uit wat het eigen risico is en wat je ermee kunt. 
Gepubliceerd
24 september 2018
Laatst geüpdatet
16 december 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 21 september 2018
- Laatst geüpdate: 16 december 2020
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt er vast wel eens van gehoord: het eigen risico. Een term die vooral vlak na Prinsjesdag weer in de spotlight staat, door de zorgverzekering. Maar ook andere verzekeringen hebben een eigen risico. In deze Knab University video legt onze expert Judith uit wat het eigen risico is en wat je ermee kunt. 

 
 
 
Video Thumbnail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2:14
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ben je niet in de gelegenheid om de video te kijken? Lees dan gewoon de tekst hieronder. Je kunt hier ook alle informatie nog een keer rustig nalezen.

Bereken je premie bij Deck

Wat is eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat jij zelf betaalt bij schade waar je voor verzekerd bent. Als jij een schadeclaim indient bij je verzekeraar, trekt deze het eigen risico af van het bedrag dat je ontvangt voor de schade. Dat gedeelte komt dus voor je eigen rekening. Bij sommige verzekeringen staat dit bedrag van te voren vast, bij andere verzekeringen kun je zelf het bedrag kiezen.

Zo werkt het

Stel je hebt een Allrisk autoverzekering en een eigen risico van € 150. Je rijdt schade en je wilt dit laten vergoeden door je verzekeraar. De totale kosten komen op € 450. Uiteraard doet de verzekeraar nog een paar checks, maar als die eenmaal over gaat op uitbetalen, wordt eerst je eigen risico afgetrokken van de schadevergoeding. € 450 - € 150 = € 300. Dat bedrag krijg jij uitgekeerd.

Zorgverzekering is het bekendste

Het meest bekende eigen risico van Nederland is die van de zorgverzekering. Het bedrag is zelfs vastgelegd in de wet, omdat iedere Nederlander dit bedrag moet betalen.

Het idee erachter is dat als mensen zelf een minimaal bedrag verplicht moeten betalen voor hun zorg, de kans kleiner is dat ze voor het minste of geringste zorg vragen. Het eigen risico voor 2018 staat op € 385, maar kun je zelf met nog eens € 500 verhogen. Het verhogen van je eigen risico kan de premie van je zorgverzekering met tientallen euro’s verlagen.

Eigen risico bij andere verzekeringen

De meeste verzekeringen hebben een eigen risico, dus bijvoorbeeld ook je auto-, inboedel of opstalverzekering. Meestal ligt het het bedrag rond de € 150, maar je bent zelf vrij in het verhogen of verlagen van dit bedrag. Dit heeft meestal invloed op je premie.

Korting op je premie

Je kunt dus zelf bij de verzekeraar je eigen risico verhogen. Verlagen kan soms, maar niet altijd. Het is ook niet echt de moeite waard, want je premie wordt er duurder van. Verhogen kan eigenlijk altijd. Logisch, want als jij een hoger eigen risico hebt, betaal je zelf meer bij schade en hoeft je verzekeraar minder uit te keren. Het kan de moeite waard zijn om dit te overwegen, want je kunt hierdoor flink besparen.

Verzeker alleen wat je echt niet kan betalen
Bij onze partner Deck sluit je jouw schadeverzekeringen af met een hoger eigen risico. Je kan kiezen tussen € 500, € 750 en € 1.000. Je verzekert zo alleen de schade die je echt niet kan betalen, en het voordeel daarvan is dat je flink kan besparen op de premie. Bereken je premie en ontdek of het iets is voor jou. Judith Hof
Judith werkt sinds februari 2016 bij Knab, waar ze begon op de Servicedesk. Hierdoor heeft ze veel kennis van de verschillende aspecten binnen het bankwezen. Sinds februari 2018 werkt ze als content marketeer. Ze schrijft voornamelijk over onderwerpen als verzekeren en hypotheken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Verzeker alleen de grote pech en bespaar op je premie  Bekijk onze partner Deck

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën