Wat is eigen risico en wat heb je eraan? | University video

Je hebt er vast wel eens van gehoord: het eigen risico. Een term die vooral vlak na Prinsjesdag weer in de spotlight staat, door de zorgverzekering. Maar ook andere verzekeringen hebben een eigen risico. In deze Knab University video legt onze expert Judith uit wat het eigen risico is en wat je ermee kunt. 
Gepubliceerd
21 september 2018
Laatst geupdate
9 april 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 21 september 2018
- Laatst geüpdate: 9 april 2019
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt er vast wel eens van gehoord: het eigen risico. Een term die vooral vlak na Prinsjesdag weer in de spotlight staat, door de zorgverzekering. Maar ook andere verzekeringen hebben een eigen risico. In deze Knab University video legt onze expert Judith uit wat het eigen risico is en wat je ermee kunt. 

 
 
 
Video Thumbnail
Video Thumbnail
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ben je niet in de gelegenheid om de video te kijken? Lees dan gewoon de tekst hieronder. Je kunt hier ook alle informatie nog een keer rustig nalezen.

Wat is eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat jij zelf betaalt bij schade waar je voor verzekerd bent. Als jij een schadeclaim indient bij je verzekeraar, trekt deze het eigen risico af van het bedrag dat je ontvangt voor de schade. Dat gedeelte komt dus voor je eigen rekening. Bij sommige verzekeringen staat dit bedrag van te voren vast, bij andere verzekeringen kun je zelf het bedrag kiezen.

Zo werkt het

Stel je hebt een Allrisk autoverzekering en een eigen risico van € 150. Je rijdt schade en je wilt dit laten vergoeden door je verzekeraar. De totale kosten komen op € 450. Uiteraard doet de verzekeraar nog een paar checks, maar als die eenmaal over gaat op uitbetalen, wordt eerst je eigen risico afgetrokken van de schadevergoeding. € 450 - € 150 = € 300. Dat bedrag krijg jij uitgekeerd.

Zorgverzekering is het bekendste

Het meest bekende eigen risico van Nederland is die van de zorgverzekering. Het bedrag is zelfs vastgelegd in de wet, omdat iedere Nederlander dit bedrag moet betalen.

Het idee erachter is dat als mensen zelf een minimaal bedrag verplicht moeten betalen voor hun zorg, de kans kleiner is dat ze voor het minste of geringste zorg vragen. Het eigen risico voor 2018 staat op € 385, maar kun je zelf met nog eens € 500 verhogen. Het verhogen van je eigen risico kan de premie van je zorgverzekering met tientallen euro’s verlagen.

Eigen risico bij andere verzekeringen

De meeste verzekeringen hebben een eigen risico, dus bijvoorbeeld ook je auto-, inboedel of opstalverzekering. Meestal ligt het het bedrag rond de € 150, maar je bent zelf vrij in het verhogen of verlagen van dit bedrag. Dit heeft meestal invloed op je premie.

Korting op je premie

Je kunt dus zelf bij de verzekeraar je eigen risico verhogen. Verlagen kan soms, maar niet altijd. Het is ook niet echt de moeite waard, want je premie wordt er duurder van. Verhogen kan eigenlijk altijd. Logisch, want als jij een hoger eigen risico hebt, betaal je zelf meer bij schade en hoeft je verzekeraar minder uit te keren. Het kan de moeite waard zijn om dit te overwegen, want je kunt hierdoor flink besparen.

Meer inzicht in je financiële situatie

Spelen met de hoogte van je eigen risico kan dus voordelig voor je uitpakken. Ben je benieuwd of je op nog meer manieren kan besparen op je vaste lasten? Gebruik dan het gratis Financieel Plan van Knab. Je vult dit in en ziet direct wat je te besteden hebt. Daarnaast ontvang je op basis van je gegevens allerlei financiële tips, om je te helpen met geld besparen.Judith Hof
Judith werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Precies weten hoe je er financieel voor staat?  Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën