Zzp aftrekposten 2020: dit moet je weten

Nieuw jaar, nieuwe kansen - én nieuwe aftrekposten voor jou als zzp’er. Want de overheid wil dit jaar belastingtechnisch het verschil tussen ondernemers en werknemers verkleinen. Je raadt het misschien al: dat is niet per se positief, want verschillende aftrekposten voor ondernemers worden versoberd. Wij lichten de belangrijkste posten voor je uit. Let op: Dit artikel gaat over 2020. Benieuwd naar welke aftrekposten gelden in 2024? Check dit artikel.
Gepubliceerd
14 januari 2020
Laatst geüpdatet
28 december 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 januari 2020
- Laatst geüpdate: 28 december 2023
- Leestijd: 2 minuten

Nieuw jaar, nieuwe kansen - én nieuwe aftrekposten voor jou als zzp’er. Want de overheid wil dit jaar belastingtechnisch het verschil tussen ondernemers en werknemers verkleinen. Je raadt het misschien al: dat is niet per se positief, want verschillende aftrekposten voor ondernemers worden versoberd. Wij lichten de belangrijkste posten voor je uit.

Let op: Dit artikel gaat over 2020. Benieuwd naar welke aftrekposten gelden in 2024? Check dit artikel.

Zzper die aftrekposten bekijkt-1

Zelfstandigenaftrek

Misschien wel de bekendste én belangrijkste aftrekpost voor ondernemers: de zelfstandigenaftrek. Dit is het bedrag dat je mag aftrekken van je winst. Over dit bedrag hoef je dus geen belasting te betalen.

Vorig jaar - en, let op, dus ook het jaar waar jij je aangifte nog over gaat doen - bedroeg de zelfstandigenaftrek € 7.280. Maar vanaf 2020 gaat dit bedrag stapsgewijs omlaag. Die stapjes bestaan uit € 250 per jaar, het bedrag in 2020 is dus € 7.030. In 2028 wordt de streep getrokken, dan is de zelfstandigenaftrek € 5.000.

Startersaftrek

Ben je startende ondernemer? Dan mag je na je inschrijving bij de KVK, de eerste vijf jaar drie keer een extra bedrag van je winst aftrekken. Dat heet de startersaftrek en is dus een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt € 2.123, ook in 2020.

Dit belastingvoordeel is er om mensen te stimuleren een onderneming te starten en hun kansen op succes te vergroten. Doe er je voordeel mee dus.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming, dus ook voor zzp’ers. Deze houdt in dat je in 2020 14% van de winst mag aftrekken, nadat deze is verminderd met de ondernemersaftrek. Dat is hetzelfde percentage als in 2019.

Jouw inkomstenbelasting als zzp’er berekenen

Er zijn ook nog andere aftrekposten die niet specifiek alleen voor zzp’ers zijn, maar die wel van belang zijn. Bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek als je een eigen woning hebt, of specifieke zorgkosten. Dat zijn dus de zogeheten aftrekbare kosten.

Je kunt deze kosten alleen aftrekken als jouw inkomen volledig in de eerste tariefschijf wordt belast. Valt een deel van je inkomen in de tweede tariefschijf, dan krijg je over dat deel in 2020 46% terug in plaats van 49,5%.

Lees meer over de inkomstenbelasting in 2020.Fleur Willemsen
Dit artikel is geschreven door Fleur en wordt je aangeboden door Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers