Zo werkt de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

MKB-ondernemers die sinds de uitbraak van het coronavirus fors minder omzet hebben, kunnen op extra financiële steun rekenen. Naast een tegemoetkoming in de loonkosten, maakt de overheid nu ook geld vrij voor de bekostiging van vaste lasten. Dit valt onder de nieuwe regeling: Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).
Gepubliceerd
11 juni 2020
Laatst geüpdatet
1 juli 2020
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 10 juni 2020
- Laatst geüpdate: 1 juli 2020
- Leestijd: 2 minuten

MKB-ondernemers die sinds de uitbraak van het coronavirus fors minder omzet hebben, kunnen op extra financiële steun rekenen. Naast een tegemoetkoming in de loonkosten, maakt de overheid nu ook geld vrij voor de bekostiging van vaste lasten. Dit valt onder de nieuwe regeling: Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

MKB ondernemer vraagt TVL regeling aan-1

Wat is de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)?

De TVL is een financiële regeling, die bedrijven met een forse omzetdaling helpt om een deel van hun vaste lasten te kunnen betalen. Vaste lasten zijn kosten die periodiek terugkeren, zoals huur, pacht, verzekeringen en abonnementen. Loonkosten vallen hier niet onder. Om die kosten te dekken is er nu de NOW-regeling.

Hoeveel je precies ontvangt, hangt onder andere af van de grootte van het bedrijf en de hoogte van je vaste kosten. Het maximale bedrag dat je kunt krijgen is € 50.000.

TVL voor MKB-ondernemers

De TVL-regeling is voor MKB-ondernemers met maximaal 250 werknemers, die hun omzet met minimaal 30% zagen kelderen tijdens de coronacrisis. Het gaat om bedrijven uit de zwaarst getroffen sectoren, zoals horeca, recreatie, evenementen, kermissen en theater.

Bedrijven die een beroep konden doen op de TOGS-regeling, komen nu ook in aanmerking voor de TVL. Volgens de Rijksoverheid gaat het om ruim 800.000 ondernemers.

Aan deze voorwaarden moet je voldoen

Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen om recht te hebben op de TVL. Zo moet het bedrijf:

  • uit maximaal 250 medewerkers bestaan;
  • minimaal 30% minder omzet hebben door de coronacrisis;
  • voor 15 maart 2020 zijn opgericht en ingeschreven staan in het KVK Handelsregister;
  • in Nederland gevestigd zijn;
  • minimaal één vestiging op een ander adres dan het privé-adres van de eigenaar hebben (of losstaan van de eigen woning en een eigen toegang hebben);
  • geen overheidsorganisatie zijn;
  • niet failliet zijn verklaard;
  • geen uitstel van betaling hebben aangevraagd bij de rechtbank.

    Direct checken of je recht hebt op de TVL? Vul je KVK-nummer in onderaan de webpagina van RVO.

TOGS of TVL?

Goed nieuws: je hoeft niet te kiezen. Beide regelingen zijn voor bedrijven uit dezelfde sectoren en lopen vrijwel gelijk in elkaar over: de aanvraag van de TVL start eind juni en die van de TOGS eindigt op 26 juni 2020. De TVL is een financiële steun bovenop de TOGS, waardoor je dus beide regelingen kunt aanvragen.

Zo kun jij de TVL aanvragen

Op dit moment werkt de overheid de TVL verder uit. Eind juni kun je jouw aanvraag indienen op de website van de RVO. Het gaat om een tegemoetkoming voor vier maanden: van 1 juni tot 1 oktober 2020.

Houd de website van RVO in de gaten voor de exacte aanvraagdatum. Op deze pagina zal Knab uiteraard ook de laatste informatie delen.

Informatie en steun tijdens de coronacrisis

Misschien heb je als ondernemer ook recht op andere financiële steun. Bekijk ons artikel over de regelingen voor zzp’ers en ondernemers, met onder andere uitleg over de NOW, TOGS en de Tozo.

Meer handige artikelen, tips en andere informatie omtrent het coronacrisis vind je in de Knab Bieb.



Geschreven door:

Lindy Bekking

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning



Deel via:

Hoe ga jij om met de coronacrisis?  Check onze tips

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers