8 veelgestelde vragen over de Tozo beantwoord

Door de maatregelen die de overheid neemt om de verspreiding van coronavirus tegen te gaan, zien veel zzp’ers hun inkomsten kelderen. Daarom kun je tijdelijk aanspraak maken op verschillende regelingen, waaronder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Maar hoe werkt die regeling precies? We geven je antwoord op acht veelgestelde vragen.
Gepubliceerd
8 april 2020
Laatst geüpdatet
1 juli 2020
Leestijd
6 minuten
- Gepubliceerd: 3 april 2020
- Laatst geüpdate: 1 juli 2020
- Leestijd: 6 minuten

Door de maatregelen die de overheid neemt om de verspreiding van coronavirus tegen te gaan, zien veel zzp’ers hun inkomsten kelderen. Daarom kun je tijdelijk aanspraak maken op verschillende regelingen, waaronder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Maar hoe werkt die regeling precies? We geven je antwoord op acht veelgestelde vragen.

Vrouw die de Tozo aanvraagt-1

Wat is de Tozo?

De Tozo is een tijdelijke uitbreiding van de Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De regeling biedt financiële ondersteuning voor ondernemers die hun inkomsten fors zien dalen als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus.

In deze video geeft Martijn Pennekamp - oprichter van ikwordzzper.nl - een samenvatting van de Tozo.

 

Wat houdt de Tozo in?

De Tozo-regeling bestaat uit twee onderdelen: een tijdelijke inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal.

⇒ Tijdelijke inkomensondersteuning
Vanuit de overheid wordt je inkomen voor drie maanden aangevuld tot het bijstandsniveau voor een zelfstandig ondernemer. Dat is een gift van maximaal € 1.500 netto voor gehuwden en € 1.050 voor alleenstaanden vanaf 21 jaar. Hoeveel je precies ontvangt, hangt af van welk sociaal minimum op jou van toepassing is.

Om voor de financiële steun in aanmerking te komen moet je kunnen aantonen dat je jouw inkomsten dalen als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Daarom kan de gemeente om bepaalde documenten vragen. Bij een goedgekeurde aanvraag wordt de uitkering maandelijks op je rekening gestort.

⇒ Lening bedrijfskapitaal
Ook kun je aanspraak maken op een lening voor bedrijfskapitaal. Daarmee kunnen zelfstandig ondernemers maximaal € 10.517 lenen, tegen een rente van 2%. Dit is een lening van maximaal drie jaar, waarbij tot 1 januari 2021 niets hoeft worden afgelost.

Wil je hiervoor in aanmerking komen? Dan moet je kunnen aantonen dat er sinds de coronacrisis sprake is van een liquiditeitsprobleem, waardoor je als bedrijf niet aan je betalingsverplichtingen kan voldoen.

Hoelang geldt de regeling?

Het gaat om een tijdelijke regeling die geldig is in de maanden maart, april en mei 2020. Een aanvraag indienen kan tot uiterlijk 31 mei 2020 en kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd voor de periode vanaf 1 maart 2020.

Is de Tozo alleen voor zzp’ers?

De Tozo-regeling is voor zowel zzp’ers als als zelfstandig ondernemers mét personeel. Het belangrijkste is dat je voldoet aan de voorwaarden die de overheid heeft opgesteld.

Wat zijn de voorwaarden?

Om aanspraak te kunnen maken op de Tozo moet je voldoen aan onderstaande voorwaarden:

 • je bent een gevestigde zelfstandige, tussen de achttien jaar en de pensioengerechtigde leeftijd;
 • je woont of verblijft rechtmatig in Nederland;
 • je bent Nederlander of daarmee gelijkgesteld;
 • je bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgevoerd;
 • je voldoet aan de gestelde eisen voor het uitoefenen van je eigen bedrijf, zoals een inschrijving in het Handelsregister van de KVK;
 • je bent voor 17 maart 2020, 18:45 gestart met je onderneming;
 • je voldoet aan het urencriterium, wat inhoudt dat je jaarlijks minimaal 1.225 uur werkzaam bent in je bedrijf;
 • je woont in de gemeente waar je de inkomensondersteuning aanvraagt.

Welke gegevens heeft de gemeente nodig?

De gemeente moet kunnen nagaan of je tijdelijk recht hebt op financiële steun. Daarom kan gevraagd worden om informatie als:

 • de DigiD van jou en eventueel die van je partner;
 • je KVK-nummer;
 • een kopie van je bankafschrift;
 • je omzetcijfers.

Hoe vraag ik de Tozo-regeling aan?

Op krijgiktozo.nl kun je een vragenlijst invullen om te checken of je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Is dat het geval, dan kun je - door je postcode in te vullen - zien bij welke gemeente je jouw aanvraag moet indienen.

Let wel, deze vragenlijst geeft een indicatie. Iedereen is vrij om een aanvraag in te dienen. Doe dit wel alleen als je ervan overtuigd bent dat je recht hebt op de Tozo en het geld écht nodig hebt.

Hoe de aanvraag precies gaat, kan per gemeente verschillen. Dit kun je ongeveer verwachten:

1.     Bezoek de website van jouw gemeente.
2.     Log in met je DigiD en wachtwoord.
3.     Vul je inkomen in.
4.     Vul je KVK-nummer in.
5.     Controleer al je gegevens en eventueel die van je partner.
6.     Voeg een kopie van een recent bankafschrift toe.
7.     Voeg een verklaring toe waarin je onder andere uitlegt waarom je het geld nodig hebt en waarom je tot de doelgroep behoort.
8.     Onderteken en verstuur je verklaring.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag?

Gemeenten proberen de aanvraag zoveel mogelijk digitaal te regelen, om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het streven is dat iedereen binnen vier weken een reactie ontvangt, maar door de vele aanvragen is dit niet altijd mogelijk.

Staat jouw vraag er niet tussen? Meer vragen en antwoorden over de Tozo vind je op de website van de Rijksoverheid.

Check ook de andere regelingen voor zzp’ers en ondernemers

Naast de Tozo is er nog een aantal andere regelingen voor zzp’ers en ondernemers vanuit de overheid. Op de Knab Bieb houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens de coronacrisis.Lindy Bekking
Lindy werkt als Content Marketeer bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.Deel via:

Hoe ga jij om met de coronacrisis? Check onze tips

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers