Wat betekent de NOW-regeling voor jou?

De overheid heeft een heel pakket met regelingen beschikbaar gesteld om ondernemers tijdens de coronacrisis te helpen. Een van die regelingen is de NOW-regeling. Hiermee kun je een tegemoetkoming krijgen in je loonkosten. Let op: Je kunt de NOW-regeling sinds april 2022 niet meer aanvragen. Heb je in het verleden tegemoetkoming via de NOW-regeling ontvangen? Vergeet dan niet een definitieve aanvraag ter vaststelling van de NOW indienen.
Gepubliceerd
22 april 2020
Laatst geüpdatet
19 december 2022
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 21 april 2020
- Laatst geüpdate: 19 december 2022
- Leestijd: 3 minuten

De overheid heeft een heel pakket met regelingen beschikbaar gesteld om ondernemers tijdens de coronacrisis te helpen. Een van die regelingen is de NOW-regeling. Hiermee kun je een tegemoetkoming krijgen in je loonkosten.

Let op: Je kunt de NOW-regeling sinds april 2022 niet meer aanvragen. Heb je in het verleden tegemoetkoming via de NOW-regeling ontvangen? Vergeet dan niet een definitieve aanvraag ter vaststelling van de NOW indienen.

Maak als ondernemer aanspraak op de NOW-regeling

Wat is de NOW-regeling?

De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is een regeling voor werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met een omzetverlies van tenminste 20%. Bedrijven kunnen een tegemoetkoming krijgen van maximaal 90% van de loonkosten. De regeling is bedoeld om ondernemers te helpen met het uitkeren van loon aan hun werknemers. De overheid wil hiermee voorkomen dat werkgevers hun (tijdelijke) personeel noodgedwongen moeten ontslaan.

De NOW vervangt de regeling Werktijdverkorting (WTV)

De NOW-regeling komt in de plaats voor de regeling Werktijdverkorting (WTV). De regeling Werktijdverkorting is gestopt omdat hij niet voldoende geschikt was om bedrijven te helpen tijdens de coronacrisis. Het belangrijkste verschil tussen beide regelingen is dat de NOW-regeling zich baseert op een verlies in omzet in plaats van een verlies in uren.

Bedrijven die op dit moment gebruikmaken van de regeling Werktijdverkorting kunnen dat blijven doen. Je kunt alleen geen nieuwe vergunningen meer aanvragen. In plaats daarvan kun je de NOW-regeling aanvragen.

Wanneer kom je in aanmerking voor de NOW-regeling?

Ieder bedrijf dat door de coronacrisis - gedurende drie aaneengesloten maanden - een omzetdaling van tenminste 20% verwacht, komt in aanmerking voor de NOW-regeling. Deze periode van drie maanden geldt vanaf 1 maart. Verwacht je pas op een later moment een omzetdaling? Tijdens de aanvraag kan je aangeven over welke periode je de omzetdaling verwacht. Je kan je aanvraag doen tot 31 mei.

Voor een succesvolle aanvraag moet je nog wel voldoen aan enkele aanvullende eisen. Zo mag je de tegemoetkoming alleen gebruiken voor loonkosten en je mag geen ontslagaanvragen doen zolang je tegemoetkoming ontvangt. Een overzicht van alle voorwaarden vind je op de website van Rijksoverheid

Hoe hoog is de tegemoetkoming?

Het UWV bepaalt de hoogte van je tegemoetkoming op basis van je verwachte omzetdaling en de totale loonkosten van januari 2020. Als deze nog niet bekend is, neemt het UWV de loonkosten van november 2019. Per werknemer geldt er een maximum van € 9.538 per maand. Om ook je werkgeverspremies, pensioenpremies en de opbouw van vakantiebijslag op te vangen, krijg je nog 30% bovenop je totale loonkosten van januari 2020.

Hoeveel je van je totale loonkosten van januari 2020 krijgt vergoed, hangt af van je omzetdaling. Is deze bijvoorbeeld 25%, dan berekent UWV je tegemoetkoming op basis van 25% van je totale loonkosten. Van dit uiteindelijke bedrag krijg je 90% vergoed, waarvan 80% als voorschot.

Rekensom
Stel dat je loonkosten in januari 2020 € 50.000 waren. Dit bedrag wordt verhoogd met 30%, waardoor je in totaal uitkomt op € 65.000. Je verwachte omzetdaling is 25%, dus je ontvangt 25% van € 65.000, wat uitkomt op € 16.250. Over € 16.250 krijg je 90% vergoed, wat uitkomt op € 14.625. 80% van dit bedrag krijg je als voorschot iedere maand uitgekeerd, wat uitkomt op € 11.700 per maand. Je definitieve tegemoetkoming wordt berekend aan de hand van je uiteindelijke omzetdaling.

Hoe doe je een aanvraag?

Je kunt de aanvraag voor de NOW-regeling eenvoudig doen op de website van UWV. Ze leggen daar precies uit welke gegevens je nodig hebt om je aanvraag in te dienen. 

Meer over je geldzaken tijdens de coronacrisis

Wil je meer weten over alle regelingen die de overheid heeft getroffen? Of wil je tips over hoe je je geldzaken beter op orde kunt krijgen? Je lees het in de Knab Bieb.


Arthur Buijs
Arthur werkt sinds februari 2018 bij Knab, waar hij voornamelijk schrijft over beleggen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hoe ga jij om met de coronacrisis?  Check onze tips

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers