Stoppen met je bedrijf? Dit moet je regelen
Gepubliceerd
12 mei 2020
Laatst geüpdatet
21 december 2022
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 6 mei 2020
- Laatst geüpdate: 21 december 2022
- Leestijd: 2 minuten
In Nederland is het niet moeilijk om een bedrijf te starten; dit kan met bepaalde rechtsvormen al binnen een dag. Het stoppen van een bedrijf is daarentegen nét wat ingewikkelder en duurt vaak ook langer. Goed dus om te weten wat je precies moet regelen als je gaat stoppen met je bedrijf.
Wat houdt stoppen met je bedrijf in?
Het ‘stoppen’ of ‘staken’ is niet alleen het daadwerkelijk beëindigen van je bedrijf. Je stopt volgens de Belastingdienst ook met je bedrijf als je:
- het bedrijf verkoopt;
- de rechtsvorm of het samenwerkingsverband wijzigt;
- je erfgenamen het bedrijf voortzetten (in geval van een eenmanszaak).
Als je definitief stopt met je bedrijf - of dit nu vrijwillig is of noodgedwongen moet - zijn er een aantal dingen die je zelf moet regelen.
Breng belanghebbenden ervan op de hoogte
Zorg ervoor dat iedereen die belang heeft bij je bedrijf weet dat je ermee stopt. Denk aan je personeel en mensen en bedrijven waarmee je samenwerkt. Bedenk goed welke contracten je hebt lopen met hen. Moet je je personeel bijvoorbeeld ontslaan, dan heb je daar een ontslagvergunning voor nodig.
Schrijf je uit bij de KVK
Je moet je uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Een eenmanszaak kun je eenvoudig zelf uitschrijven, bij andere rechtsvormen kan het zo zijn dat de rechtspersoon eerst moet worden ontbonden.
De KVK geeft de uitschrijving door aan de Belastingdienst, die vervolgens jouw omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer stopzet. Als dat is gelukt krijg je een beëindigingsbrief van de Belastingdienst thuisgestuurd. Ontvang je geen brief? Dan moet je zelf doorgeven dat je stopt met je bedrijf.
Check of je in aanmerking komt voor een uitkering
Ben je zelfstandig ondernemer en moet je stoppen met je bedrijf, omdat deze niet langer levensvatbaar is? Dan kun je wellicht een uitkering aanvragen bij de gemeente, op basis van Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Hiermee wordt je inkomen tijdelijk aangevuld tot het bijstandsniveau, zodat je tijdens het stopzetten van je bedrijf genoeg geld hebt om van te kunnen leven.
Bekijk of je in aanmerking komt voor stakingsaftrek
Stop je met je bedrijf - bijvoorbeeld omdat je deze verkoopt - en levert dat winst op? Dan moet je hier belasting over betalen. Dat heet ‘stakingswinst’. Gelukkig bestaat er ook zoiets als ‘stakingsaftrek’. Kom je daarvoor in aanmerking, dan mag je een bedrag van de stakingswinst aftrekken. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting over de winst.
Zorg ervoor dat je administratie up-to-date is
Zoals je weet, ben je als ondernemer wettelijk verplicht om je administratie bij te houden en te bewaren. Ook als je bedrijf stopt kunnen deze verzamelde gegevens niet zomaar de prullenbak in. De meeste administratie moet je minimaal zeven jaar bewaren. Gegevens over onroerend goed moet je zelfs tien jaar bewaren. Dat geldt ook als je gebruikmaakt van de MOSS-regeling of als je elektronische diensten, telecommunicatiediensten, radio- en televisieomroepdiensten levert.
Doe dus voor de laatste keer een check en zorg ervoor dat de administratie van je bedrijf up-to-date is. Zo voorkom je eventueel gedoe in de toekomst.
Zeg je bedrijfsverzekeringen op
Als je nog bedrijfsverzekeringen hebt lopen, moet je die opzeggen. Denk daarnaast ook aan abonnementen en andere contracten, zoals een zakelijk telefoon- en internetabonnement, zakelijk reisabonnement (trein, bus etc.) en gehuurde kantoorruimte.
Doe de laatste aangifte omzetbelasting en inkomstenbelasting
Tot slot moet je fiscaal afrekenen met de Belastingdienst. Bij zowel de aangifte omzetbelasting als de aangifte inkomstenbelasting zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.
Omzetbelasting
Tijdens de laatste aangifte omzetbelasting zorg je ervoor dat je:
- de administratie van je bedrijf afsluit;
- de jaarstukken tot en met de datum van bedrijfsbeëindiging opmaakt;
- btw-aangifte doet over goederen die van zakelijk naar privé zijn gegaan.
Inkomstenbelasting
Wanneer je producten aan het bedrijf onttrekt voor privégebruik dan betaal je daar inkomstenbelasting en btw over. Heb je daarnaast nog oudedagsreserve opgebouwd? Als je onderneming stopt wordt deze (gedeeltelijk) opgeheven. Ook dit reken je af tijdens de aangifte inkomstenbelasting.
Naast zakelijk ook privé bankieren bij Knab
Je hoeft je zakelijke rekening niet op te zeggen als je stopt met je bedrijf. Maar je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om naast zakelijk ook privé te bankieren bij Knab. Voor een vaste prijs per maand heb je tot wel vijf betaalrekeningen, een onbeperkt aantal spaarrekeningen én een gratis creditcard. Wil je overstappen van bank? Dat kan met onze gratis Overstapservice.