Op werkvakantie als zzp'er? Zo pak je het aan

Voor je begint met werken neem je een duik in het zwembad, 's middags heb je een uitgebreide brainstormsessie en 's avonds sluit je de dag af op de boulevard. De werkvakantie, of ‘workation’ op z’n Engels, wordt de laatste jaren steeds populairder. Veel zzp’ers zien het als de ideale combinatie tussen inspannen en ontspannen. Maar hoe pak je het goed aan?
Gepubliceerd
7 juni 2019
Laatst geüpdatet
18 augustus 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 juni 2019
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2021
- Leestijd: 3 minuten
Voor je begint met werken neem je een duik in het zwembad, 's middags heb je een uitgebreide brainstormsessie en 's avonds sluit je de dag af op de boulevard. De werkvakantie, of ‘workation’ op z’n Engels, wordt de laatste jaren steeds populairder. Veel zzp’ers zien het als de ideale combinatie tussen inspannen en ontspannen. Maar hoe pak je het goed aan?
Werkvakantie als zzp'er doe je zo

Wat is een werkvakantie?

Een werkvakantie is een vorm van flexwerken. Je vertrekt alleen, of in groepsverband, naar het buitenland om te werken. Aan opdrachten bijvoorbeeld, of een speciaal project. Het is de bedoeling dat je naast je werkzaamheden voldoende tijd neemt om te ontspannen. Dat zou volgens veel zzp’ers bijdragen aan productiviteit en creativiteit.

Tips voor je workation

Zie jij zo’n werkweek in het buitenland wel zitten? Wij geven je een aantal tips, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

1. Zorg voor wifi in de omgeving

Work is where the wifi is. Het is dus vanzelfsprekend dat er een goede en veilige wifi-verbinding aanwezig moet zijn in de accommodatie of de nabije omgeving. Ook fijn: rustige plekken waar je gerust een hele dag kunt werken, zonder dat je weg wordt gekeken of om het uur verplicht iets moet bestellen.

Via het internet kun je van tevoren al een goed beeld krijgen van fijne koffietentjes of coworking spaces in de buurt van je bestemming. Maak hier vooraf een lijstje van. Het is natuurlijk zonde als je hier tijdens je werkvakantie veel tijd aan kwijt bent.

2. Bepaal je doel

Dat de werkvakantie steeds populairder wordt, is best logisch. Je combineert je werk immers met strand, cultuur en andere leuke dingen. Verwar een werkvakantie echter niet met een zonvakantie waar je zo nu en dan ook iets aan werk doet, maar zie het echt als een werkweek in het buitenland. 

Bedenk daarom vooraf wat je wilt bereiken in de vakantie. Dat kan van alles zijn: meer focus aanbrengen in je bedrijf, een project van de grond krijgen of nieuwe inspiratie opdoen. 

3. Maak een duidelijke planning

‘Ah joh, het is vakantie. Die hoef je niet te plannen, toch?’ Niets is minder waar. Je hoeft natuurlijk niet alles vooraf al tot in de puntjes te regelen, maar het is wel goed om te weten wat je ongeveer moet doen om het doel te bereiken.

Tip: verwacht je dat je tijdens je vakantie veel met opdrachtgevers in contact bent? Stel ze dan op de hoogte van je reis en houd in je planning rekening met eventueel tijdsverschil. Wel zo netjes! 

4. Houd je uren bij

Of je je werkzaamheden nu in Nederland of ergens vanaf een tropisch strand uitvoert: de uren die je bezig bent voor je bedrijf tellen mee voor het urencriterium. Vergeet dus niet een urenregistratie bij te houden. Zo kun je namelijk gebruikmaken van een aantal fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek.

5. Bekijk welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn

Kosten die je maakt voor je onderneming kun je in principe van de winst aftrekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor de reis- en verblijfkosten voor een zakenreis. Maar hoe zit het met zakelijke kosten waar je (ook) persoonlijk van kunt profiteren, zoals bij een werkvakantie?

Volgens de Belastingdienst krijg je dan te maken met gemengde kosten, waarvan alleen het zakelijke deel fiscaal aftrekbaar is. Wanneer echter het persoonlijke karakter van de kosten voor meer dan 50% overheerst, zijn de kosten in zijn geheel niet aftrekbaar.

Denk je dat jouw werkvakantie meer zakelijk georiënteerd is? Dan is het slim om daar gedurende de vakantie voldoende bewijs voor te verzamelen. Dat kunnen bijvoorbeeld bonnetjes zijn, maar ook e-mails, naamkaartjes en bevestigingen van afspraken.

6. Regel je verzekeringen

Denk je ook aan een reisverzekering? Vooral als je dure apparatuur meeneemt, kan het een goed idee zijn om er een af te sluiten. Een particuliere reisverzekering dekt meestal geen schade die ontstaat tijdens werkzaamheden. Bij sommige verzekeraars kun je daarom een extra dekking afsluiten voor een zakelijke reis.

Je kunt er ook voor kiezen om een zakelijke reisverzekering af te sluiten. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je regelmatig op zakenreis gaat, er geen aanvullende dekking mogelijk is bij de verzekeraar of de kosten te hoog worden. In dit artikel beantwoorden we 5 veelgestelde vragen over de zakelijke reisverzekering.


Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Knab Crowdsurance: voordelig alternatief voor de AOV   Ontdek crowdsurance

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers