Op workation als zzp'er? Zo pak je het aan!

Voor je begint met werken neem je een duik in het zwembad, 's middags heb je een uitgebreide brainstormsessie en 's avonds sluit je de dag af op de boulevard. De 'workation', of ‘werkvakantie’ op z’n Nederlands, wordt de laatste jaren steeds populairder. In 2022 heeft één op drie zzp'ers er eentje gepland. Velen zien het als de ideale combinatie waarbij je kan ontspannen zonder werk en dus inkomsten te verliezen. Maar hoe pak je het goed aan?
Gepubliceerd
7 juni 2019
Laatst geüpdatet
12 juli 2023
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 6 juni 2019
- Laatst geüpdate: 12 juli 2023
- Leestijd: 3 minuten
Voor je begint met werken neem je een duik in het zwembad, 's middags heb je een uitgebreide brainstormsessie en 's avonds sluit je de dag af op de boulevard. De 'workation', of ‘werkvakantie’ op z’n Nederlands, wordt de laatste jaren steeds populairder. In 2022 heeft één op drie zzp'ers er eentje gepland. Velen zien het als de ideale combinatie waarbij je kan ontspannen zonder werk en dus inkomsten te verliezen. Maar hoe pak je het goed aan?
Werkvakantie als zzp'er doe je zo

Wat is een workation?

Een werkvakantie is een vorm van 'remote werken'. Je vertrekt alleen, of in groepsverband, naar het buitenland om te werken. Aan opdrachten bijvoorbeeld, of een speciaal project. Het is de bedoeling dat je naast je werkzaamheden voldoende tijd neemt om te ontspannen. Dat zou volgens veel zzp’ers bijdragen aan je productiviteit en creativiteit.

Het fenomeen workation is mede door de coronacrisis een blijvertje. Uit ons onderzoek onder 1.100 zzp'ers - waar het Algemeen Dagblad over publiceerde - blijkt dat opdrachtgevers voorheen nog regelmatig verlangden dat je minstens een paar dagen per week bij hen op kantoor kwam werken. Die behoefte is nu helemaal weg. 

Tips voor je workation

Maar werken tijdens je vakantie kan lastiger zijn dan je in eerste instantie denkt. Zie jij zo’n werkweek in het buitenland wel zitten? Dan moet je je wel goed voorbereiden. Met onderstaande tips, weet je zeker dat je zorgeloos kunt werken én vakantie vieren! 

1. Zorg voor wifi in de omgeving

Work is where the wifi is. Het is dus vanzelfsprekend dat er een goede en veilige wifi-verbinding aanwezig moet zijn in de accommodatie of de nabije omgeving. Ook fijn: rustige plekken waar je gerust een hele dag kunt werken, zonder dat je weg wordt gekeken of om het uur verplicht iets moet bestellen.

Via het internet kun je van tevoren al een goed beeld krijgen van fijne koffietentjes of coworking spaces in de buurt van je bestemming. Maak hier vooraf een lijstje van. Het is natuurlijk zonde als je hier tijdens je werkvakantie veel tijd aan kwijt bent.

Tip: Google eens op 'workation village'. Er zijn dus al complete dorpen op zonnige bestemmingen die speciaal zijn ingericht om mensen die op workation willen te faciliteren. 

2. Bepaal je doel

Dat de werkvakantie steeds populairder wordt, is best logisch. Je combineert je werk immers met strand, cultuur en andere leuke dingen. Verwar een werkvakantie echter niet met een zonvakantie waar je zo nu en dan ook iets aan werk doet, maar zie het echt als een werkweek in het buitenland. 

Bedenk daarom vooraf wat je wilt bereiken in de vakantie. Dat kan van alles zijn: meer focus aanbrengen in je bedrijf, een project van de grond krijgen, nieuwe inspiratie opdoen of gewoon je standaard-opdrachten knallen. 

3. Maak een duidelijke planning

‘Ah joh, het is vakantie. Die hoef je niet te plannen, toch?’ Niets is minder waar. Je hoeft natuurlijk niet alles vooraf al tot in de puntjes te regelen, maar het is wel goed om te weten wat je ongeveer moet doen om het doel te bereiken.

Tip: Verwacht je dat je tijdens je vakantie veel met opdrachtgevers in contact bent? Stel ze dan op de hoogte van je reis. Zoek eventueel een bestemming uit met niet al te veel tijdsverschil (Zuid Afrika?). Het voorkomt wellicht wat ongemakkelijke nachtelijke telefoontjes.  

4. Houd je uren bij

Of je je werkzaamheden nu in Nederland of ergens vanaf een tropisch strand uitvoert: de uren die je bezig bent voor je bedrijf, tellen mee voor het urencriterium. Vergeet dus niet een urenregistratie bij te houden. Zo kun je namelijk gebruikmaken van een aantal fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek.

5. Bekijk welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn

Kosten die je maakt voor je onderneming kun je in principe van de winst aftrekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor de reis- en verblijfkosten voor een zakenreis. Maar hoe zit het met zakelijke kosten waar je (ook) persoonlijk van kunt profiteren, zoals bij een werkvakantie?

Volgens de Belastingdienst krijg je dan te maken met gemengde kosten, waarvan alleen het zakelijke deel fiscaal aftrekbaar is. Wanneer echter het persoonlijke karakter van de kosten voor meer dan 50% overheerst, zijn de kosten in zijn geheel niet aftrekbaar.

Denk je dat jouw werkvakantie meer zakelijk georiënteerd is? Dan is het slim om daar gedurende de vakantie voldoende bewijs voor te verzamelen. Dat kunnen bijvoorbeeld bonnetjes zijn, maar ook e-mails, naamkaartjes en afspraakbevestigingen.

6. Regel je verzekeringen

Denk je ook aan een reisverzekering? Vooral als je dure apparatuur meeneemt, kan het een goed idee zijn om er een af te sluiten. Particuliere reisverzekeringen dekken meestal niet de schade die ontstaat als je in het buitenland aan het werk bent. 

Knab heeft - samen met insurtech Alicia - de eerste zakelijke reisverzekering ontwikkeld waarbij het uitdrukkelijk wél is toegestaan om je werk vanuit het buitenland te doen. Ga je regelmatig op zakenreis of werk je vaak vanuit het buitenland. Check dan zeker even wat de Knab Workationverzekering precies inhoudt. 

In dit artikel beantwoorden we 5 veelgestelde vragen over de zakelijke reisverzekering.

Ontdek de Knab Workationverzekering

Wist je dat je bij Knab ook een zakelijke reisverzekering kunt afsluiten? Zo ben je in binnen- en buitenland verzekerd tijdens je werk en buiten je werkuren om. Ideaal voor remote werken en tijdens je workation. Je sluit de Knab Workationverzekering in een paar simpele stappen af vanuit de Knab App.

Check de Knab Workationverzekering

Je las zojuist een artikel uit de Knab Bieb.  Dé online verzamelplek met honderden praktische artikelen over hoe je je geldzaken als zzp'er slim kunt regelen. 



Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.



Deel via:

Sluit je workationverzekering af mét korting  Bereken je premie

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers