Zo levert je vakantie als zzp’er je geld op

Wil je als zzp’er op vakantie? Geen slecht idee. Veel zzp’ers zijn echter bang dat ze door hun vakantie opdrachten mislopen. Bovendien kost het ‘dubbel geld’; geen inkomen én de kosten van de vakantie. Dat is wat simpel gedacht. Met een beetje extra voorbereiding kan een vakantie je als zzp’er juist extra geld opleveren. Wil je weten hoe? Lees verder.
Gepubliceerd
14 juni 2019
Laatst geüpdatet
14 juni 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 14 juni 2019
- Laatst geüpdate: 14 juni 2019
- Leestijd: 2 minuten

Wil je als zzp’er op vakantie? Geen slecht idee. Veel zzp’ers zijn echter bang dat ze door hun vakantie opdrachten mislopen. Bovendien kost het ‘dubbel geld’; geen inkomen én de kosten van de vakantie. Dat is wat simpel gedacht. Met een beetje extra voorbereiding kan een vakantie je als zzp’er juist extra geld opleveren. Wil je weten hoe? Lees verder.

Zzp vakantie

Bepaal vooraf in welke mate je wilt werken op vakantie.

Zzp’ers die op vakantie gaan, hebben grofweg drie opties:

1. Niet werken. Je kijkt niet op je telefoon en laat de laptop thuis.
2. Volop werken. Je verplaatst je zzp-kantoor voor een tijdje naar de zon. Als je hip bent, noem je dit een ‘workation’.
3. Soms werken. Je leest op afgesproken tijden je mail en kan in spoedgevallen een klusje oppakken.

Bedenk vooraf goed welke optie het beste bij je past en houd je er ook echt aan. Zo kun je het voor jezelf en je eventuele reisgenoten goed verantwoorden als je op het strand toch even je telefoon checkt (optie 3). Of je weet dat je vooraf al je opdrachtgevers goed moet inlichten dat je een week onbereikbaar bent (optie 1).

Informeer opdrachtgevers op tijd

Je (potentiële) opdrachtgever begrijpt echt wel dat je even op vakantie wil. Geef het wel tijdig aan en vermeld heel duidelijk in welke mate je wel of niet bereikbaar bent. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je elke avond even je berichten checkt en daar in spoedgevallen op reageert. Of je laat dus duidelijk weten dat je tot het einde van je vakantie onbereikbaar bent.

Slim trucje: Stuur ook opdrachtgevers waar je een tijdje niets van hebt gehoord een berichtje. Zo ben je bij hen weer even ‘top-of-mind’. Wie weet ligt er na de vakantie wel weer een nieuwe opdracht op je te wachten.

Let op deadlines

Als je je vakantie op tijd plant, heb je ook de tijd om vooruit te werken. Zorg in ieder geval dat er geen deadlines in, maar ook niet vlak na je vakantie vallen. Bedenk ook even dat de Belastingdienst geen rekening houdt met jouw vakantie. Die btw-aangifte kun je dus maar beter voor vertrek al de deur uit doen. Check ook dat je vooraf alle facturen hebt betaald, zodat je niet thuiskomt met een aanmaning op de deurmat.

Netwerk op je vakantie

Vakantie voor zzp’ers kan op meerdere manier lucratief zijn. Natuurlijk omdat je met een opgeladen stekker weer thuiskomt van je vakantie en omdat tropische oorden een bron van inspiratie zijn voor nieuw werk. Maar je kunt ook op een iets minder zweverige manier voordeel halen uit je vakantie, namelijk door te netwerken.

Of je nou wel of niet werkt op je vakantie, het is vaak wel het moment dat je nieuwe mensen ontmoet. Praat op je slippers gewoon eens met mensen die je ontmoet over je werk. Als het geen nieuwe vriendschappen oplevert, kun je er altijd nog een klus aan overhouden.

Vakantiegeld voor zzp’ers

In mei leggen alle vogels een ei en krijgen mensen in loondienst er 8% bij. Dat lekkere extraatje heb je als zzp’er in principe niet. Tenzij je het zelf regelt. Waarom zet je niet – net als de werkgevers – elke maand 8% van je inkomen op een aparte rekening? Met Knab Zakelijk kun je een onbeperkt aantal extra spaarrekeningen aanmaken zonder extra kosten. Geef een van die rekeningen de naam ‘Vakantie’. Zo spaar je gericht en kom je minder in de verleiding om er in de loop van het jaar wel geld af te halen.


Casper Zwart
Casper werkt sinds 2015 bij Knab. Hij begon als copywriter en is sinds 2019 Eindredacteur. In die rol is hij inhoudelijk eindverantwoordelijk voor alle geschreven content vanuit Knab.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers!  Check de Knab-rekening

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers