Zakelijke reisverzekering voor zzp'ers: 5 vragen beantwoord

Als je veel reist voor je werk, is het fijn om een reisverzekering te hebben. Dat geeft toch een veilig gevoel. De particuliere variant dekt echter vaak niet de schades die ontstaan tijdens een zakenreis, waardoor het slim kan zijn om een zakelijke reisverzekering af te sluiten. Maar wat zijn de voorwaarden en waarom is zo’n verzekering belangrijk voor jou als zzp’er? In dit artikel beantwoorden we 5 vragen.
Gepubliceerd
5 februari 2019
Laatst geüpdatet
18 augustus 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 5 februari 2019
- Laatst geüpdate: 18 augustus 2021
- Leestijd: 3 minuten

Als je veel reist voor je werk, is het fijn om een reisverzekering te hebben. Dat geeft toch een veilig gevoel. De particuliere variant dekt echter vaak niet de schades die ontstaan tijdens een zakenreis, waardoor het slim kan zijn om een zakelijke reisverzekering af te sluiten. Maar wat zijn de voorwaarden en waarom is zo’n verzekering belangrijk voor jou als zzp’er? In dit artikel beantwoorden we 5 vragen.

Deze zzp'er heeft een zakelijke reisverzekering afgesloten 

1. Waarom sluit je een zakelijke reisverzekering af?

Zoals gezegd, is je zakenreis niet gedekt door een particuliere reisverzekering. Bij een ‘normale’ vakantie verzeker je jezelf tegen risico’s zoals bijvoorbeeld diefstal of vermissing van je bagage. Maar bij een tripje voor je werk komen veel grotere risico’s kijken, die ook nog eens financiële gevolgen kunnen hebben voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen van een laptop die volstaat met belangrijke bestanden. Of een ongeval, waardoor je je werk niet meer (goed) kan uitvoeren.

2. Is een aanvullende zakelijke dekking niet genoeg?

Dat hangt af van de verzekeraar, je budget en het aantal keer dat je op zakenreis gaat.

Niet iedere verzekeraar biedt namelijk de mogelijkheid om een reisverzekering af te sluiten met een extra dekking voor zakelijke reizen. Bij de verzekeraars waar het wel mogelijk is, is de toeslag voor de extra dekking vaak hoog. Je bent dan dus duurder uit met je ‘normale’ verzekering met extra dekking, dan met een zakelijke reisverzekering inclusief een dekking voor privéreizen.

Daarnaast speelt het ook mee hoe vaak je in het buitenland bent voor je werk. Voer je regelmatig werkzaamheden uit in het buitenland, dan wil je natuurlijk goed verzekerd zijn en kies je eerder voor een zakelijke reisverzekering. Ga je slechts een enkele keer op zakenreis? Dan is mogelijk alleen de extra dekking genoeg. Laat je hiervoor goed informeren door een adviseur. 

3. Wat dekt de zakelijke reisverzekering?

Bij de meeste reisverzekeringen ben je gedekt voor gebeurtenissen die kunnen leiden tot schade aan je bedrijf. Ook krijg je hulp als er zich noodsituaties voordoen in het buitenland.

Daarnaast heeft de zakelijke reisverzekering vaak een extra uitgebreide dekking voor bijvoorbeeld je laptop, telefoon of tablet. Houd er wel rekening mee dat deze apparatuur alleen verzekerd is als je kan aantonen dat je voorzichtig met je bezittingen bent omgegaan. Is je telefoon bijvoorbeeld gestolen van het bed in je hotelkamer? Dan keert de verzekeraar meestal niet uit.

Tip: de premie voor je zakelijke reisverzekering is niet aftrekbaar, maar andere kosten die je maakt voor je reis en verblijf wel. Lees meer over deze aftrekposten. 

4. Wat zijn belangrijke voorwaarden?

Met een zakelijke verzekering ben je meestal alleen verzekerd tijdens normale werkomstandigheden, zoals bij administratief of commercieel werk. Ga je in het buitenland met grote machines aan de slag of doe je ander risicovol werk? Dan is de kans groot dat je een toeslag moet betalen.

Sommige verzekeraars hanteren daarbij een minimum aantal dagen voor de zakenreis. Je bent dan bijvoorbeeld pas na één of twee dagen verzekerd.

5. Neem ik een kortlopende of doorlopende reisverzekering?

Net wat jij handiger vindt. Een kortlopende reisverzekering sluit je voor elke reis opnieuw af. Je bent dan iets meer tijd kwijt met het regelen van de verzekering, maar je betaalt nooit te veel. Handig als je slechts sporadisch naar het buitenland moet voor je werk.

Een doorlopende reisverzekering loopt - zoals de naam al zegt - in één stuk door. Als je naar het buitenland gaat, weet je zeker dat je de verzekering hebt. Je hebt er verder geen omkijken naar. Wel is de verzekering relatief duur als je niet zo vaak op reis gaat.

Alle verzekeringen die je als zzp'er nodig hebt

Wil jij precies weten welke risico's bij jouw werk horen? Lees er alles over in onze handige verzekeringsgids. Natuurlijk kun je bij Knab ook terecht voor je zakelijke verzekeringen. Ontdek het zelf!

Naar zzp verzekeringenArlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer en werkt sinds september 2016 bij Knab. Ze schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Sluit je zakelijke verzekeringen af met korting  Ontdek Knab Verzekeren

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers