Btw-aangifte corrigeren via het formulier Suppletie omzetbelasting

Een foutje maken is menselijk. Dus kan het zijn dat je nét iets te snel op de verzendknop hebt geklikt bij het indienen van je belastingaangifte. Vervelend, maar geen ramp. Je kunt namelijk je btw-aangifte corrigeren bij de Belastingdienst, bijvoorbeeld via het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’.
Gepubliceerd
20 juli 2020
Laatst geüpdatet
10 januari 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 15 juli 2020
- Laatst geüpdate: 10 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten

Een foutje maken is menselijk. Dus kan het zijn dat je nét iets te snel op de verzendknop hebt geklikt bij het indienen van je belastingaangifte. Vervelend, maar geen ramp. Je kunt namelijk je btw-aangifte corrigeren bij de Belastingdienst, bijvoorbeeld via het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’.

Man die btw-aangifte corrigeert voor zijn bedrijf-1

Moet ik btw-aangifte doen?

Elke ondernemer in Nederland moet verplicht belastingaangifte doen. Nadat je bent ingeschreven bij de KVK, krijg je een brief van de Belastingdienst. Hierin staat of je per maand, kwartaal of jaar btw-aangifte moet doen. Een aangifte dien je online in, via het formulier 'Aangifte omzetbelasting'. Daar kom je terecht door in te loggen in de beveiligde omgeving: Mijn Belastingdienst Zakelijk of in het oude portaal voor ondernemers.

In een ander artikel vertellen we je meer over btw-aangifte doen als zzp’er.

Verplicht je btw-aangifte corrigeren

Heb je in de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan ben je sinds 2012 verplicht dit te melden. Er zijn drie situaties:

  • btw-aangifte corrigeren voor de deadline is verstreken;
  • btw-aangifte corrigeren tot € 1.000;
  • btw-aangifte corrigeren boven € 1.000.

Btw-aangifte corrigeren voor de deadline

Kom je er snel achter dat je een foutje hebt gemaakt en is de deadline nog niet verstreken? Dan kun je de btw-aangifte opnieuw indienen.

Btw-aangifte corrigeren tot € 1.000

Als je niet meer dan € 1.000 moet betalen of juist terugkrijgt van de Belastingdienst, mag je dit ook in je volgende btw-aangifte verwerken. Let er wel goed op dat je de correctie in de juiste rubriek invoert.

Btw-aangifte corrigeren boven € 1.000

Ligt het bedrag hoger dan € 1.000, dan moet je een suppletie indienen via het formulier 'Suppletie omzetbelasting'.

Formulier Suppletie omzetbelasting gebruiken

Als je een suppletie indient, zijn er volgens de Belastingdienst twee opties: de btw-aangifte corrigeren over een bepaald tijdvak of een heel kalender- of boekjaar.

Bepaald tijdvak
Geef op het suppletieformulier aan in welk tijdvak je iets wilt wijzigen en vermeld de aanpassing die je wilt doen.

Kalender- of boekjaar
Heb je aan het einde van het jaar een fout ontdekt in je btw-aangifte, bijvoorbeeld bij het opmaken van de jaarrekening? Vul dan de aangepaste gegevens in voor het hele jaar.

Ik heb te veel btw aangegeven

Nadat je het suppletieformulier hebt verstuurd, ontvang je een brief van de Belastingdienst waarin staat of je geld terugkrijgt. Is dat het geval, dan wordt het bedrag daarna direct op je rekening gestort.

Ik heb te weinig btw aangegeven

Dien je suppletie in, maar maak de btw niet direct over naar de Belastingdienst. Je ontvangt vanzelf een naheffingsaanslag, waarin staat hoeveel je precies moet betalen.

Waarom je btw-aangifte corrigeren?

Als je te weinig btw hebt aangegeven, is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft. Doe je dit niet of te laat, dan betaal je belastingrente en soms ook een boete. Dit voorkom je door je btw-aangifte binnen hetzelfde jaar of binnen drie maanden na afloop van het jaar te corrigeren.

Verzuimboete
Als je te laat doorgeeft dat je te weinig btw hebt aangegeven, riskeer je een verzuimboete. Deze boete bedraagt 5% van het bedrag dat je nog verschuldigd bent aan de Belastingdienst. Je krijgt geen boete als:

  • je de fout zelf op tijd doorgeeft;
  • het bedrag niet hoger is dan € 20.000;
  • het bedrag niet hoger is dan 10% van de btw die je al hebt betaald.
Vergrijpboete
Heb je te weinig btw aangegeven en dien je geen suppletie in? Dan kun je een vergrijpboete krijgen. Deze kan oplopen tot 50% van de btw die je nog moet betalen. En dat wil je natuurlijk niet.

Zet je btw opzij

Om fouten te voorkomen, kun je de ontvangen btw direct opzijzetten. Zo weet je zeker dat je het geld niet per ongeluk uitgeeft en het klaarstaat voor je btw-aangifte. Bij Knab kan dat heel gemakkelijk, omdat je bij een zakelijke rekening zoveel spaarrekeningen kunt openen als je zelf wilt. Bekijk onze handige tips voor het maken van spaarpotjes!Geschreven door:

Lindy Bekking

Content Marketeer

Gecheckt door:

Oskar Barendse

Manager Financiële Planning


Deel via:

Ook interessant voor jou

Zet automatisch je ontvangen btw apart!  Check Btw Sparen

Profiteer nu bij Knab van hét zakelijk bankpakket voor zzp'ers