Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid: wat is het verschil?
Gepubliceerd
11 mei 2021
Laatst geüpdatet
19 augustus 2021
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 10 mei 2021
- Laatst geüpdate: 19 augustus 2021
- Leestijd: 3 minuten
Als zzp’er kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die je tijdens je werk veroorzaakt. Een aansprakelijkheidsverzekering is dan ook onmisbaar. Maar wist je dat er twee soorten aansprakelijkheid zijn: bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid? In dit artikel lees je wat het verschil is en wanneer je welke verzekering nodig hebt.
Wat is het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?
Er zijn er twee verschillende vormen van aansprakelijkheid als ondernemer bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. Veel ondernemers vinden deze vormen van aansprakelijkheid op elkaar lijken. Dat is begrijpelijk, maar toch zijn er belangrijke verschillen. Waar bedrijfsaansprakelijkheid gaat over schade aan spullen en personen, gaat beroepsaansprakelijkheid over het dekken van beroepsfouten van specifieke beroepen. Denk bijvoorbeeld aan financiële schade dor een rekenfout.
Bedrijfsaansprakelijkheid: voor alle ondernemers
Veroorzaak jij per ongeluk schade tijdens je werk en word je hiervoor aansprakelijk gesteld? Dan kun je een beroep doen op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Bijvoorbeeld als je bij een klant thuis een lekkage veroorzaakt, of wanneer er iemand gewond raakt door nalatigheid van jou.
Maar de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt meer. Naast directe schade als gevolg van een ongeluk, een foutieve handeling of een door jou geleverd product, kan er ook sprake zijn van gevolgschade. Bijvoorbeeld als de klant inkomen verliest omdat hij door – het door jou veroorzaakte - letsel zijn werk niet kan uitvoeren of omdat zijn bedrijf stilvalt door een installatiefout. Dit soort financiële schade wordt ook gedekt door bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Beroepsaansprakelijkheid: voor specifieke beroepen
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade aan personen of spullen. Voor het merendeel van de zzp’ers zijn de meeste risico’s daarmee afgedekt. Deze verzekering dekt echter geen financiële schade door een beroepsfout. Denk aan schade doordat je een verkeerd advies hebt gegeven of een foute berekening hebt gemaakt. Om die schade te dekken, heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt dus de financiële schade die je opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. Als boekhouder kan je nou eenmaal de btw-aangifte verkeerd doen of als organisatieadviseur kan je een keer verkeerd advies geven. ‘Risico van het vak’, kan je in dat geval zeggen. Maar wel een risico dat je afdekt met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Heb ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig?
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. Toch kan het verstandig zijn om er een af te sluiten. Anders kunnen de financiële gevolgen - wanneer je aansprakelijk gesteld wordt - flink in de papieren lopen.
Heb je privé al een aansprakelijkheidsverzekering? Dat is verstandig, maar die dekt alleen schade die jij – of je gezinsleden– in de privésfeer veroorzaakt. Je bent daarmee niet verzekerd voor schade die je als tijdens de uitoefening van je werk kan veroorzaken. Voor die kosten draai jij zelf op.
Opdrachtgevers stellen deze verzekering bovendien steeds vaker verplicht als zij een zzp’er inschakelen. Zo heeft de opdrachtgever de zekerheid dat de schade ook daadwerkelijk vergoed wordt, ook als je die zelf niet kan betalen.
En wanneer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Heb je een beroep waarbij je anderen adviseert en kan een kleine fout tot grote vermogensschade leiden? Dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering raadzaam. De vermogensschade die voortvloeit uit een foutief besluit dat aan jou is toe te schrijven, wordt namelijk niet gedekt door je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Voor een aantal beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bovendien wettelijk verplicht.
Dat geldt bijvoorbeeld voor financieel adviseurs, maar ook voor architecten, accountants, advocaten en notarissen. Daarnaast zijn er verschillende beroeps- en bedrijfsorganisaties die een verzekeringsplicht kennen. Meld je jezelf aan bij zo’n organisatie? Dan zullen ze voor toelating nagaan of je een verzekering hebt en of deze voldoet aan de eisen.
Welke risico’s zijn voor jou relevant?
Aansprakelijkheid is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij het starten als ondernemer. Toch is dit een belangrijk punt voor iedere startende ondernemer. Of het verstandig is om het risico van aansprakelijkheid te verzekeren, hangt af van de branche waarin je werkt, het beroep dat je uitoefent en de risico’s die je hierbij loopt.
Profiteer van extra voordeel
Ben jij op zoek naar een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Als klant van Knab ontvang je 5% korting op de premie en open je deze meteen via de Knab App.
Martijn Pennekamp
Martijn is initiatiefnemer van startersplatform Ikwordzzper.nl