Scroll door naar...
1. Starten zonder buffer 2. Te laag uurtarief 3. Geen administratie bijhouden 4. Btw-aangifte vergeten 5. Uren niet goed bijhouden 6. Je privé en zakelijke financiën niet scheiden 7. Starten naast je huidige baan zonder toestemming 8. Als schijnzelfstandige starten 9. Dit hoef je nog niet te doen 10. Een goede voorbereiding is het halve werk- 1. Starten zonder buffer
- 2. Te laag uurtarief
- 3. Geen administratie bijhouden
- 4. Btw-aangifte vergeten
- 5. Uren niet goed bijhouden
- 6. Je privé en zakelijke financiën niet scheiden
- 7. Starten naast je huidige baan zonder toestemming
- 8. Als schijnzelfstandige starten
- 9. Dit hoef je nog niet te doen
- 10. Een goede voorbereiding is het halve werk
10 valkuilen en oplossingen voor startende zzp’ers
Je gaat aan de slag als zzp’er! Een hoop geregel in het begin. Inschrijven bij de KVK, een bedrijfsnaam, website, logo en natuurlijk opdrachten vinden. Maar let op, weet jij waar je aan begint? We zetten een aantal valkuilen voor startende zzp’ers op een rij en nog belangrijker: hoe je ze kunt voorkomen!
Starten zonder buffer
Als je fulltime aan de slag gaat als zzp’er, heb je vaak in het begin nog even geen inkomsten. Zelfs als je al een paar opdrachten hebt binnengesleept, duurt het nog even voordat de factuur de deur uit is en jij inkomsten binnen gaat krijgen. Daarom is het belangrijk dat je hier vooraf al rekening mee houdt. Zorg voor een financiële buffer, zodat jij met een gerust hart van start kunt gaan en de eerste tijd even kunt overbruggen.
Te laag uurtarief
Heb jij een bedrijf in de dienstverlenende sector? Je bent bijvoorbeeld schrijver, ontwerper of je geeft advies. Dan hanteer je meestal een uurtarief of projectprijs. Een bron van stress voor veel starters, want hoeveel moet je nou vragen? Straks vraag je een veel te hoog tarief en raak je de opdracht kwijt! De realiteit is echter dat veel startende zzp’ers juist een te laag tarief vragen. Maar wat is te laag? En hoe verhoog je daarna nog je tarief?
Gelukkig is dat probleem in één keer opgelost met onze handige tool. Hiermee bereken je eenvoudig je uurtarief als zzp'er.
Geen administratie bijhouden
De eerste klussen zijn binnen dus je kunt lekker van start! Je hebt je nog niet echt in de administratie verdiept, maar dat komt later wel. Maar, wacht daar niet te lang mee. Een gezonde start van je bedrijf begint met een goede administratie.
Zo kun jij goede keuzes maken en houd je het overzicht in je financiën. Als je jouw facturen, uren en kosten niet of te laat bijhoudt, kun je namelijk nooit een goede en kloppende belastingaangifte indienen.
Btw-aangifte vergeten
Belastingaangifte, dat doe je toch elk jaar in april? Oei, er is nog een belasting waar je rekening mee moet houden. De omzetbelasting, of btw-aangifte, moet maar liefst vier keer per jaar gedaan worden. Meteen na je KVK-inschrijving en ontvangst van je btw-nummer gaat de teller al lopen. Je moet aan het einde van het lopende kwartaal de eerste aangifte doen, ook als je nog helemaal geen inkomsten hebt, moet je dat nog steeds aangeven. Doe je dit te laat, dan riskeer je meteen een fikse boete!
Uren niet goed bijhouden
Je bent lekker aan het werk voor je opdrachtgevers, dan wil de urenadministratie er wel eens bij inschieten. Maar dat komt aan het einde van de maand wel goed toch? Een goede urenadministratie bijhouden kun je toch beter niet uitstellen. De Belastingdienst let er namelijk wel op of jouw uren realistisch zijn om in aanmerking te komen voor het urencriterium en de daarbij behorende belastingaftrek. Overal 8 uur voor een dag werk invullen zonder te specificeren wat je precies gedaan hebt, wordt niet geaccepteerd. Bovendien is het ook handig voor je opdrachtgevers zodat jij, mocht daar een probleem over ontstaan, goed je uren kunt verantwoorden.
Je privé en zakelijke financiën niet scheiden
Je eerste opdracht is betaald! Maar je hebt nog geen zakelijke rekening en het geld gewoon op je privérekening laten storten. Je privé en zakelijke financiën scheiden is belangrijk omdat deze twee geldstromen heel anders zijn, ook voor de Belastingdienst. Je moet bijvoorbeeld je btw opzij zetten en een gedeelte voor de inkomstenbelasting apart houden. Bovendien is het een stuk overzichtelijker voor je administratie en kun je makkelijker je zakelijke uitgaven aftrekken.
Starten naast je huidige baan zonder toestemming
Ga je starten als zzp’er maar werk je daarnaast ook nog in loondienst? Overleg dit dan eerst met je werkgever. Doe je bijvoorbeeld opdrachten in hetzelfde werkveld, dan kun je te maken krijgen met concurrentiebeding of relatiebeding. Ook kan er een verbod zijn op nevenwerkzaamheden. Ga dus altijd goed in overleg met je werkgever voordat je aan de slag gaat.
Als schijnzelfstandige starten
Je hebt meteen een flinke klus binnen en je gaat fulltime aan de slag bij de opdrachtgever op kantoor. Maar let op: is dit wel echt ondernemen? Als je werkzaamheden als zzp’er veel weg hebben van een dienstverband, dan kan je volgens de wet DBA als schijnzelfstandige aangemerkt worden, en dat mag niet. Let dus goed op dat je niet in deze discussie met je opdrachtgever of belastingdienst terecht komt.
Dit hoef je nog niet te doen
Dit is geen valkuil, maar een geruststelling. Deze dingen zijn belangrijk voor je onderneming, maar hoef je nog niet meteen te regelen als je gaat starten. Maar denk wel vast over deze zaken na en wacht er niet te lang mee.
En de belangrijkste tip: een goede voorbereiding is het halve werk!
Hoe je ook van start wilt gaan. Zorg altijd voor een goede voorbereiding en lees je goed in! Alles wat je wilt weten over starten als zzp’er lees je in de bibliotheek van Knab.
Check onze Bieb