Voorbeeld Samenlevingscontract

Met dit contract hebben jullie alles goed geregeld

Het klinkt deprimerend en totaal a-romantisch, maar stel dat jij en je partner uit elkaar gaan. Of erger: één van jullie komt te overlijden. Daar wil je niet over nadenken, maar als je samen een huis gaat kopen, heb je eigenlijk geen keus. Zijn jullie niet getrouwd en geen geregistreerde partners? Dan is het slim om wat dingen vast te leggen. Bekijk dit voorbeeld samenlevingscontract maar eens.

Voorbeeld-samenlevingscontract

Met een samenlevingscontract regel je de verdeling van jullie gezamenlijke bezittingen wanneer jullie uit elkaar gaan of één van jullie komt te overlijden. Een belangrijk document dus, want onder die gemeenschappelijke eigendommen valt dus ook het huis dat jullie samen kopen.

Wat staat erin?

De inhoud van dit document mag je helemaal zelf bepalen. Om je op weg te helpen, hebben we dit voorbeeld samenlevingscontract voor je opgesteld, maar je zit natuurlijk nergens aan vast. Jullie mogen zelf bepalen of jullie bijvoorbeeld vermelden wie verantwoordelijk is voor de kosten van de opvoeding van de kinderen, wie de boodschappen betaalt of hoe de woonlasten verdeeld worden. Wat wel belangrijk is, is het laten opnemen van een verblijvingsbeding. Deze zorgt er onder meer voor dat de ene partner in het huis mag blijven wonen, wanneer de ander komt te overlijden.

Moet ik naar de notaris?

Een samenlevingscontract is in principe rechtsgeldig op het moment dat jullie er beide je handtekening onder zetten. Toch is het verstandig om deze op te laten stellen door een notaris. Hij of zij weet immers precies wat er wel of niet in hoort te staan en hoe dit geformuleerd moet worden. Vooral in het geval van een verblijvingsbeding is dit belangrijk, daar kunnen namelijk nog wat haken en ogen aan zitten.

Daarnaast zijn er instanties in Nederland die niet akkoord gaan met een document dat niet notarieel is opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan pensioeninstellingen. Zij keren vaak alleen partnerpensioen uit als jullie samenlevingscontract notarieel is opgesteld. Toch even langs de notaris dus.

Het bezit van een woning heeft effect op o.a. je financiële uitgaven en je verzekeringen. Knab helpt je met inzicht daarin door je persoonlijke tips te geven.

Met dit voorbeeld samenlevingscontract weet je...

  • hoe een samenlevingscontract eruit ziet;
  • wat er allemaal in kan staan;
  • hoe jullie voorwaarden geformuleerd worden.

Download model

Downloaden


Best handig dus, zo’n samenlevingscontract. Wil je er ook één opstellen? Download dan de gratis checklist Dit staat in een samenlevingscontract. Hiermee weet je zeker dat je niks vergeet te bespreken.

Onafhankelijk hypotheekadvies via Knab

De ervaren adviseurs van onze partner Finzie vergelijken een breed aanbod hypotheekaanbieders op rente en voorwaarden.

De eerste afspraak met een van Finzie's adviseurs is gratis, vrijblijvend en kan bij jou thuis, op locatie of via de webcam gevoerd worden. Zo krijg je eersteklas hulp in je zoektocht naar jouw beste hypotheek.

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek