Samenwonen eigen woning: de haken en ogen

Wat is het toch heerlijk, liefde in je leven! Het ene stel kiest voor een jarenlange latrelatie, het andere kan niet wachten om elke dag bij elkaar te zijn. Als je ervoor kiest om te gaan samenwonen, komt daar soms nogal wat bij kijken. Over een aantal dingen moet je goed nadenken, om problemen in de toekomst te voorkomen. Zeker als een van jullie een koophuis heeft.
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
9 augustus 2019
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 augustus 2019
- Leestijd: 3 minuten

Wat is het toch heerlijk, liefde in je leven! Het ene stel kiest voor een jarenlange latrelatie, het andere kan niet wachten om elke dag bij elkaar te zijn. Als je ervoor kiest om te gaan samenwonen, komt daar soms nogal wat bij kijken. Over een aantal dingen moet je goed nadenken, om problemen in de toekomst te voorkomen. Zeker als een van jullie een koophuis heeft.

Samenwonen eigen woning

Samenwonen in het huis van de ander

Stel, jouw lief heeft een eigen woning. Jij hebt een huurflatje en bent eigenlijk nooit meer thuis. Dan is de beslissing soms snel genomen om de huur op te zeggen en bij de ander in te trekken. Die heeft ruimte zat en je bent er toch altijd al. Even wat ruimte maken in de kledingkast, wat keuzes maken qua meubilair en het is geregeld. Of toch niet?

Financiële afspraken

Nou nee, niet helemaal. Het is wel belangrijk om niet alleen over de plek van je spullen na te denken, maar ook over jouw positie qua geldzaken. Eén onderwerp komt daarbij meestal vanzelf wel ter sprake: de verdeling van de maandelijkse kosten. De vaste lasten en de boodschappen; het is logisch om die kosten te delen als je samenwoont. Dat kan op verschillende manieren. Allebei een gelijke bijdrage, of een gelijk percentage van je netto inkomen, of allebei hetzelfde overhouden om vrij te besteden. Je kiest daarin een verdeling die voor jullie allebei goed voelt. In die berekening betaal jij in feite een soort van huur aan je partner.

Hoe zit het met jouw rechten?

Zolang alles lekker gaat met jullie tweetjes, lijkt het genoeg als die verdeling is geregeld. Maar wat als de liefde bekoelt? Hoe zit het dan met jouw rechten qua wonen? Zolang de ander voor 100% eigenaar van de woning is en blijft, en jullie verder niets geregeld hebben, heb jij eigenlijk geen enkel recht. Handig dus om toch het een en ander vast te leggen

Samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kunnen jullie wel wat zaken vastleggen. Bijvoorbeeld over de betaling van aflossing voor de hypotheek. Moet jij daar wel aan meebetalen als de woning niet van jou is? Of krijg je in ruil daarvoor ook recht op een deel van de waardestijging (als die er is)? Of betaal je misschien alleen mee aan de rente?

Probleem bij overlijden

En wat als je hartstikke gelukkig blijft samen, maar de ander komt te overlijden? Naast het grote verdriet krijg je dan ook te maken met een woonprobleem. Jij hebt geen enkel recht waar het gaat om de woning. De erfgenamen van je partner kunnen je zó wegsturen. Om dit te voorkomen is een testament een oplossing: daarin legt jouw lief vast dat de woning voor jou is als hij wegvalt. Of een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract – vraag er maar naar bij de notaris! In het kader van de erfbelasting is het ook van belang om te checken of je wel als fiscaal partner gezien wordt. Anders moet je misschien wel heel veel erfbelasting betalen, wat niet nodig was geweest.

Mede-eigenaar worden

Misschien vinden jullie het samen wel eerlijker als jullie allebei eigenaar van de woning zijn. Dat is nog niet zo simpel. Het kan wel: eigenlijk verkoopt de ander dan een deel van de eigendom aan jou. Dat moet bij de notaris geregeld worden en kost dus geld. Er moet een overdrachtsakte opgesteld worden, jij moet overdrachtsbelasting betalen over de verkoopwaarde van het deel dat jij overneemt en de hypotheek moet op twee namen gezet worden. Vanaf dat moment ben je mede-eigenaar en hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Hoofdelijk aansprakelijk betekent dat de bank bij jou – net als bij je partner – kan aankloppen voor terugbetaling van de hele schuld.

Dan maar trouwen?

Er is nog een eenvoudiger oplossing: ga trouwen! Dat is wel een grote stap als je elkaar nog niet zo lang kent, en kan er ook één zijn met grote gevolgen. Voor de eigen woning is het wel de makkelijkste weg. Door een huwelijk of geregistreerd partnerschap word jij automatisch mede-eigenaar van de woning én medeaansprakelijk voor de hypotheek. Zonder gedoe met overdracht. Maar ja, trouwen, daar was je eigenlijk nog niet helemaal aan toe.

Samenwonen met een eigen woning: weet wat je doet!

Welke kant je ook opgaat, het is belangrijk dat je weet wat je doet. Laat je goed informeren, praat met een notaris. Dat kost dan wel geld, maar kan je een hoop ellende besparen. Bereid je alvast voor op je bezoek aan de notaris met dit gratis handige e-book 'Naar de notaris'Anneke Ranzato
Dit artikel is geschreven door Anneke Ranzato en wordt je aangeboden door Knab, jouw persoonlijke assistent bij al jouw financiële zaken.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Huis gekocht? Check wat je doet bij de notaris  Download het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek