Giften aftrekbaar: zo profiteer je van het belastingvoordeel

  • Gepubliceerd: 30 januari 2017
  • Laatst geüpdate: 6 november 2017
  • 2 minuten

Heb jij met het aanbreken van het nieuwe jaar traditiegetrouw weer goede voornemens gemaakt? Misschien beperk je je dit jaar niet tot degene die ieder jaar opnieuw terugkomen, zoals gezonder eten of meer sporten. Je kunt namelijk ook een donatie doen aan een goed doel. Dat is heel aantrekkelijk, omdat giften aftrekbaar zijn van je inkomen. Zo geniet je van een belastingvoordeel.

Giften-aftrekbaar-051366-edited.jpg

Giften: aftrekbaar en voordelig

Goede voornemens zijn vaak lastig vol te houden. Je sport één maand heel intensief, waarna je weer vervalt in je oude patroon van bankhangen en gezellige etentjes. Maar stel dat het jou zelf concreet iets oplevert, zoals besparen op belasting? Dan ben je ineens een stuk gemotiveerder om je voornemens door te zetten. Dat is het geval als je geld doneert aan een goed doel. Deze giften kun je aftrekken van het belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

De spelregels

Een gift is pas een gift, als je daar niets voor terugkrijgt. Een lot, kerstkaart of postzegel kopen bij KiKa of een ander goed doel telt dan ook niet als gift. De kosten hiervan kun je niet fiscaal aftrekken. Als je een storting doet aan een goed doel, is dat wel mogelijk. Daar zijn wel een aantal regels aan verbonden. Zo is er een verschil tussen gewone en periodieke giften.

Gewone giften
Een gewone gift is een eenmalige schenking. Je kunt deze giften uitsluitend aftrekken als ze samen meer dan 1% van je verzamelinkomen - je totaal inkomen uit box 1, 2 en 3 - bedragen, met een minimum van € 60. Het maximum is vastgesteld op 10% van je verzamelinkomen. Een voorwaarde is wel dat de gift geschonken is aan een Algemeen Nut Beogende Instelling of een Sociaal Belang Behartigende Instelling. Op de website van de belastingdienst zie je precies welke instellingen onder een SSBI en ANBI vallen.

Periodieke giften
Je kan ook een stapje verder gaan en maandelijks een bedrag schenken aan een goed doel. Je mag deze giften dan volledig aftrekken van de belasting, er geldt geen drempelbedrag en ook geen maximumbedrag. Daartegenover staat wel dat je minimaal één keer per jaar een storting doet aan de instelling gedurende een periode van vijf jaar. En je moet de gift officieel vastleggen bij een notaris.  

Dubbel gelukkig schenken

Schenk je een bedrag aan een ANBI die zich richt op een cultureel doel? Dan kon je van 2012 tot 2017 profiteren van een extra aftrek. Dit was 25% van het geschonken bedrag, met een maximum was € 1.250. Sinds 1 januari 2017 is dit echter niet meer het geval en is de oude regeling weer van toepassing. Helaas!

Het beste van twee werelden

Een schenking doen aan een goed doel geeft je niet alleen een goed gevoel, maar ook minder hoge maandlasten. Belastingvoordeel door middel van een schenking is daarom ideaal. Door goed te plannen kun je optimaal profiteren van de mogelijkheid om giften af te trekken van de belasting. 

Op zoek naar meer slimme tips? Dat vind je bij Knab. Wij bieden je écht inzicht in je financiën.Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Haal meer uit je geld met het Financieel Plan  Maak gratis aan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën