Loonheffingskorting toepassen: ja of nee?

Je hebt het misschien wel eens zien staan op het belastingformulier dat je van je nieuwe werkgever kreeg: ‘’Wilt u dat uw werkgever of uitkeringsinstantie rekening houdt met de loonheffingskorting?’’ Maar wat is loonheffingskorting nou precies en wanneer pas je deze wel of niet toe?
Gepubliceerd
23 april 2019
Laatst geüpdatet
7 april 2023
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 april 2019
- Laatst geüpdate: 7 april 2023
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt het misschien wel eens zien staan op het belastingformulier dat je van je nieuwe werkgever kreeg: ‘’Wilt u dat uw werkgever of uitkeringsinstantie rekening houdt met de loonheffingskorting?’’ Maar wat is loonheffingskorting nou precies en wanneer pas je deze wel of niet toe?

loonheffingskorting toepassen

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een korting die de overheid je biedt op de belasting die je moet betalen. De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting voor alle 18-plussers en de arbeidskorting voor alle werkenden. Dankzij de loonheffingskorting betaal je dus minder belasting over je inkomen en krijg je meer loon of bijvoorbeeld uitkering op je bankrekening gestort.

Deze regeling is persoonsgebonden. De hoogte van de korting is dus niet afhankelijk van het wel of niet hebben van een fiscaal partner.

Hoe werkt loonheffingskorting?

Je vraagt de loonheffingskorting aan via je werkgever of uitkeringsinstantie. Meestal krijg je van je werkgever een formulier dat je moet invullen. Daar geef je aan of je wel of niet wil dat je werkgever rekening houdt met de loonheffingskorting.

Heb je één werkgever?

Heb je één werkgever, uitkering of AOW? Dan kun je de korting laten toepassen. De korting zal over het hele (ongewijzigde) jaar goed berekend zijn. Als je dit toepast, krijg je direct elke maand meer loon of uitkering gestort. Je kunt de korting ook niet direct laten toepassen. Dan krijg je het bedrag dat je te veel aan belasting hebt betaald terug tijdens de aangifte inkomstenbelasting.

Meerdere werkgevers

Heb je meerdere werkgevers? Of heb je bijvoorbeeld naast je AOW ook een pensioen? Je kan de loonheffingskorting maar bij één werkgever laten toepassen. De hoogte van de korting is namelijk afhankelijk van de hoogte van je loon, uitkering of pensioen. Als je bij meerdere werkgevers korting zou ontvangen, is de kans groot dat je te veel korting ontvangt. Dit moet je dan achteraf met de definitieve aanslag inkomstenbelasting weer terugbetalen. Toch zonde!

Bij welke werkgever toepassen?

Het is verstandig om de heffingskorting toe te passen bij de werkgever waar je het hoogste bruto loon krijgt. Hoe hoger het loon, des te meer heffingskorting je ontvangt. Dat is in de regel dus voordeliger. 

Wijzigingen doorgeven

Verander je van baan? Dan moet je de loonheffingskorting opnieuw aanvragen. Wijzigt de hoogte van je loon en is het bijvoorbeeld nu voordeliger om bij de andere werkgever de korting te laten toepassen? Dit kun je eenvoudig laten wijzigen bij je werkgever.

Altijd overzichtelijk: het meest complete bankpakket

Ken je de voordelen van een bankrekening bij Knab al? Voor een vaste prijs per maand (€ 6) krijg je:

✔︎ Zoveel spaarrekeningen als je maar wil (onbeperkt potjes maken!)
✔︎ Maximaal vijf betaalrekeningen mét betaalpas
✔︎ Betalen via Apple Pay of Google Pay
✔︎ Een hele fijne Knab App

Ontdek de Knab-rekening



Karin Broeksma
Karin werkt sinds juli 2018 bij Knab als content marketeer. Hiervoor heeft ze jaren gewerkt als zzp’er, waardoor ze veel weet over alles wat met ondernemen te maken heeft. Bij Knab schrijft ze dan ook veel over ondernemen, maar ook over zaken als inkomsten, uitgaven en sparen.



Deel via:
Compleet bankpakket voor een vaste prijs per maand  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën