Loonheffingskorting toepassen: ja of nee?

Je hebt het misschien wel eens zien staan op het belastingformulier dat je van je nieuwe werkgever kreeg: ‘’Wilt u dat uw werkgever of uitkeringsinstantie rekening houdt met de loonheffingskorting?’’ Maar wat is loonheffingskorting nou precies en wanneer pas je deze wel of niet toe?
Gepubliceerd
23 april 2019
Laatst geupdate
27 november 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 23 april 2019
- Laatst geüpdate: 27 november 2019
- Leestijd: 2 minuten

Je hebt het misschien wel eens zien staan op het belastingformulier dat je van je nieuwe werkgever kreeg: ‘’Wilt u dat uw werkgever of uitkeringsinstantie rekening houdt met de loonheffingskorting?’’ Maar wat is loonheffingskorting nou precies en wanneer pas je deze wel of niet toe?

loonheffingskorting toepassen

Wat is loonheffingskorting?

Als je in loondienst werkt of een uitkering of een pensioen hebt, hoef je minder belasting te betalen. Je werkgever houdt bij de uitbetaling van je loon rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Samen heten deze regelingen de loonheffingskorting: je betaalt minder belasting en krijgt meer loon op je bankrekening gestort.  Deze regeling is persoonsgebonden. De hoogte van de korting is dus niet afhankelijk van het wel of niet hebben van een fiscaal partner.

Hoe werkt loonheffingskorting?

Je vraagt de loonheffingskorting aan bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Meestal krijg je van je werkgever een formulier dat je moet invullen. Daar geef je aan of je wel of niet wilt dat je werkgever rekening houdt met de loonheffingskorting.

Maar één werkgever?

Heb je maar één werkgever, uitkering of AOW? Dan kun je de korting gewoon laten toepassen. De korting zal over het hele (ongewijzigde) jaar goed berekend zijn.

Meerdere werkgevers

Heb je meerdere werkgevers? Of heb je bijvoorbeeld naast je AOW ook een pensioen? Je kan de loonheffingskorting maar bij één werkgever laten toepassen. De hoogte van de korting is namelijk afhankelijk van de hoogte van je loon, uitkering of pensioen. Als je bij meerdere werkgevers korting zou ontvangen, is de kans groot dat je waarschijnlijk te veel korting hebt ontvangen. Dit moet je dan achteraf weer terugbetalen, toch zonde!

Bij welke werkgever toepassen?

Het is verstandig om de heffingskorting te laten toepassen bij de werkgever waar je het hoogste bruto loon krijgt. Hoe hoger het loon, hoe meer heffingskorting je ontvangt, dus dit is in de regel meestal voordeliger. De overige inkomsten worden dan bij de belastingaangifte alsnog verrekend met de korting.

Wijzigingen doorgeven

Verander je van baan? Dan moet je de loonheffingskorting opnieuw aanvragen. Wijzigt de hoogte van je loon en is het bijvoorbeeld nu voordeliger om bij de andere werkgever de korting te laten toepassen? Dit kun je eenvoudig laten wijzigen bij je werkgever.

Altijd overzichtelijk: het meest complete bankpakket

Een goede rente, tot wel 5 betaalrekeningen met betaalpas, zoveel spaarrekeningen als je wilt en een gratis creditcard. Met het complete bankpakket van Knab zijn al jouw financiën overzichtelijk en voordelig geregeld.

Meer over Knab Plus Karin Broeksma
Karin werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Een alles-in-1 pakket tegen een duidelijke prijs  Check de Knab-rekening

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën