Zelfbouw: iets voor jou of niet?

Je hoorde laatst interessant nieuws: in de gemeente komen zelfbouwkavels te koop. Deze kans kun je niet laten schieten! Toch aarzel je of zo’n zelfbouw project wel iets voor jou is. Wat voor werk en problemen halen je je dan op de hals? En hoe weet je zeker dat je straks écht blij bent met het resultaat? Als je twijfelt of jij je eigen huis wilt bouwen, houd hier dan rekening mee.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
9 mei 2019
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 9 mei 2019
- Leestijd: 5 minuten

Je hoorde laatst interessant nieuws: in de gemeente komen zelfbouwkavels te koop. Deze kans kun je niet laten schieten! Toch aarzel je of zo’n zelfbouw project wel iets voor jou is. Wat voor werk en problemen halen je je dan op de hals? En hoe weet je zeker dat je straks écht blij bent met het resultaat? Als je twijfelt of jij je eigen huis wilt bouwen, houd hier dan rekening mee.

Zelfbouw-450251-edited.jpg

Zelfbouw: de voordelen en valkuilen

Nee, je hoeft geen multimiljonair te zijn om je eigen huis te bouwen. De rekeningen moeten natuurlijk wel ergens van worden betaald, dus is het handig te beginnen met je te oriënteren op een hypotheek en het bouwdepot nieuwbouw. Lees je daar eerst over in.

Voordelen van zelfbouw

Als je weet dat het financieel goed gaat komen, kun je aan de bak. Je eigen huis laten bouwen als particuliere opdrachtgever kan veel voordelen hebben. Ook als je nog nooit met bouw te maken hebt gehad. Maar om alles eruit te halen wat erin zit, moet je het wel goed aanpakken. Check ook het artikel over in 5 stappen zelf je huis bouwen.

Vrijheid
Een belangrijke reden waarom mensen zelf hun eigen huis bouwen, is vrijheid. Je kunt al je woonwensen verwezenlijken en je huis wordt helemaal naar jouw smaak. Tenminste, als het binnen budget valt natuurlijk. Koop je een zelfbouwkavel? Dan gelden vaak bepaalde voorwaarden waaraan de woning moet voldoen. Check of er een beeldkwaliteitsplan is en of dat past bij jouw woonwensen.

Prijs-kwaliteitsverhouding
Je eigen huis zelf bouwen is niet per se goedkoop. Wel is de prijs-kwaliteitverhouding van zelfbouw vaak veel beter dan van seriematige bouwprojecten. Dat is gebleken uit onderzoek waar Vereniging Eigen Huis aan heeft meegewerkt. Als je dit kwaliteitsniveau in een seriebouw zou willen vinden, zou je veel duurder uit zijn. 

Ook krijg je in een zelfbouwwoning vaak veel meer ruimte dan in een seriematig gebouwde woning. Voor hetzelfde aantal vierkante meters, zou je in seriebouw veel meer geld kwijt zijn dan wanneer je je eigen huis bouwt.

Valkuilen van zelfbouw

Maar voor niets gaat de zon op. Ook al ben je van plan zelf geen spijker te slaan en zie jij jezelf geen muurtjes metselen, als particulier opdrachtgever moet je toch echt zelf aan de bak. Waarmee dan? Daar gaan we hieronder verder op in.

Projectmanagement
Kies je voor zelf je huis bouwen, dan kies je ervoor zelf de baas te zijn van het bouwproject. Hoe zit het met je projectmanagementskills? Niet alleen moet je de architect en aannemer goed duidelijk kunnen maken wat jullie woonwensen zijn en wat het budget is. Tijdens de realisatiefase is het handig om te zorgen dat de communicatie soepel verloopt en vooral dat jij goed de voortgang van de bouw in de gaten houdt. Hiervoor is het wel handig als je een beetje kunt organiseren.

Tijd
Zelf een huis bouwen is een heel leuk traject, maar het is niet 1-2-3 gepiept. Vanaf het moment dat jij besluit je eigen huis te gaan bouwen, duurt het even voordat je ook daadwerkelijk in je huis kunt gaan wonen. Je moet bereid zijn veel vrije tijd te steken in het zoeken van informatie, oriëntatie en nemen van beslissingen. Daarnaast gaat er veel tijd zitten in de communicatie met de architect en de aannemer. Tot slot wil je natuurlijk tijdens de bouw overal met je neus bovenop zitten, zodat je zeker weet dat jij straks bij de oplevering helemaal happy bent met het resultaat.

Keuzes, keuzes, keuzes
Onderschat niet hoeveel beslissingen jij als particulier opdrachtgever moet nemen. Over heel veel dingen moet je zelf nadenken en beslissen, van de kleur van het voegwerk, tot het lichtplan, tot de plaats waar de stopcontacten komen. Heb je hier zelf weinig kaas van gegeten? Misschien kan de architect van het huis hier een rol in spelen. Of kun je iemand inschakelen om te helpen, een bekende of bijvoorbeeld een bouwkundig ingenieur. Leg je afspraken met hem van tevoren wel goed vast!

Vrijheid
Tsja, elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Alle vrijheid hebben brengt ook met zich mee dat je zoveel kanten op kunt, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Oriënteer je goed voordat je de architect gaat briefen en bezoek andere nieuwbouwprojecten of zelfbouwwoningen, zodat je een beeld krijgt van hoe dingen in het echt uitpakken. Een bouwtekening en 3D maquette zijn soms lastig te visualiseren. Een goede architect helpt je natuurlijk bij de interpretatie hiervan. 

Daarnaast betekent het dat als jij vrijheid hebt, je toekomstige buurman dat zeer waarschijnlijk ook heeft. Wie weet ga je straks wel naast een huis wonen dat totaal niet jouw smaak is.

Iets minder vrijheid hebben op een zelfbouwkavel met richtlijnen hoeft dus helemaal geen slechte optie te zijn.

Papierwerk
Je ontkomt er niet aan als je een huis gaat kopen: papierwerk. Zelf je eigen huis bouwen heeft nog veel meer voeten in de aarde dan een bestaand huis kopen, of een nieuwbouwwoning kopen van een plan.

Voor het afsluiten van je hypotheek heb je nodig:

  • Een getekend koopcontract of optie op de bouwgrond/ kavel
  • Een getekende koop-/ aanneemovereenkomst met de aannemer voor het ontwerp dat jij wilt laten bouwen

Lees in dit artikel hoe je de hypotheek regelt om zelf je huis te bouwen

 Houd bij de aankoop van de grond rekening met het volgende:

  • Het bestemmingsplan: dit moet woongebied zijn
  • De bouwvergunning: deze moet er zijn voordat de bouw van start kan
  • Bodem onderzoek: neem dit ook mee in de ontbindende voorwaarden van alle koop-/aanneemovereenkomsten die je tekent.
  • Erfpacht: is hier sprake van, tot wanneer koop je de erfpachtcanon af?

Houd bij het tekenen van de aanneemovereenkomst en de overeenkomst met de architect rekening met deze dingen:

  • Liggen alle afspraken goed vast?
  • Is er een afgebakend budget per onderdeel?
  • Is er een afgebakende bouwtermijn en duidelijk wat er gebeurt als die wordt overschreden?
  • Maak het concreet: voorkom vaagheden zoals stelposten zo veel mogelijk.

Klaar voor zelf je huis bouwen?

Goed, er gaat dus best even wat werk en tijd inzitten. Maar je eigen huis bouwen, daar hoef je geen multimiljonair of bouwkundige voor hoeft te zijn. Wel is het handig als je een beetje kunt organiseren en vooral veel geduld hebt.

Zie jij het wel zitten om je eigen huis te bouwen? Bekijk dan eens deze gratis checklist. Met handige tips voor het kiezen van een architect en regels waar je op moet letten. Zo bouw je stap voor stap jouw droomwoning.



Marit Rooijakkers
Marit werkte tot 2016 bij Knab. Ze schreef voornamelijk over hypotheekzaken.



Deel via:
Alles wat je moet weten als je zelf een huis bouwt  Bekijk de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek