Syntrus Achmea hypotheek: hoe zit dat eigenlijk?

Zoeken, bezichtigen, bieden, koopcontract tekenen en klaar! Dat huis is van jou! Of toch niet? Want wacht even, je hebt een hypotheek nodig om dat huis te kunnen kopen. En dus ga je op zoek naar de juiste hypotheekverstrekker voor jouw situatie. Misschien is de Syntrus Achmea hypotheek wel wat voor jou, maar er zijn zoveel aanbieders en zoveel voorwaarden dat je het allemaal even niet meer weet. Daarom hebben wij voor jou de belangrijkste voorwaarden van Syntrus op een rijtje gezet.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
5 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 5 minuten

Zoeken, bezichtigen, bieden, koopcontract tekenen en klaar! Dat huis is van jou! Of toch niet? Want wacht even, je hebt een hypotheek nodig om dat huis te kunnen kopen. En dus ga je op zoek naar de juiste hypotheekverstrekker voor jouw situatie. Misschien is de Syntrus Achmea hypotheek wel wat voor jou, maar er zijn zoveel aanbieders en zoveel voorwaarden dat je het allemaal even niet meer weet. Daarom hebben wij voor jou de belangrijkste voorwaarden van Syntrus op een rijtje gezet.

Syntrus Achmea hypotheek

Syntrus Achmea hypotheek

Zoals de naam al zegt, is Syntrus Achmea onderdeel van Achmea, net als hypotheekverstrekkers Woonfonds en Centraal Beheer. Kies je voor Syntrus, dan heb je keuze uit twee verschillende hypotheken: de Basishypotheek of de Comforthypotheek.

De Comforthypotheek en de Basishypotheek

Het verschil tussen de twee hypotheken zit 'm allereerst in de voorwaarden. Bij de Comforthypotheek krijg je bijvoorbeeld dagrente. Dat betekent dat je het actuele rentepercentage krijgt, behalve als het percentage hoger is dan die in de offerte. Je kunt er dus niet op achteruit gaan.

Bij de Basishypotheek is het zo dat je ‘vastzit’ aan de rente die geldt op het moment dat je de offerte krijgt. Als de rente is gedaald wanneer jij 4 maanden later daadwerkelijk de sleutels krijgt, profiteer je daar dus niet van. Daarnaast is het renteaanbod van de Comforthypotheek 9 maanden geldig, dat is bij de Basishypotheek 4 maanden geldig.

Hypotheekrente van Syntrus Achmea

De Comforthypotheek is iets uitgebreider dan de Basishypotheek, maar je betaalt daar wel 0,2% extra hypotheekrente voor. Vergelijk hypotheekrentes van geldverstrekkers eens met elkaar om te zien hoe de rente van Syntrus Achmea zich verhoudt tot de markt.

Renteopslag wordt automatisch verlaagd

Sluit jij een hypotheek af zonder Nationale Hypotheek Garantie en leen je meer dan 60% van de waarde van jouw nieuwe huis? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met een hogere rente. Het exacte tarief is afhankelijk van hoe hoog het risico is dat de hypotheek bij verkoop niet helemaal kan worden afbetaald. In het begin van de looptijd van jouw hypotheek is dit risico het hoogst, dit wordt minder naarmate je meer aflost. Syntrus Achmea verlaagt automatisch de renteopslag, dus jij hoeft hier zelf niet op te letten. Wel zo prettig.

> Weten of jij te veel renteopslag betaalt bij Syntrus of een andere aanbieder? Bereken gratis met onze handige rekentool of je jouw risicoklasse kan laten aanpassen

Tussentijdse wijzigingen en extra aflossen

Een hypotheek sluit je af voor 30 jaar, dus grote kans dat er in die periode iets verandert aan jouw situatie. Misschien krijg je wel een flinke bonus, schenking of heb je een andere financiële meevaller die je wilt gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Bij Syntrus mag je tot 10% boetevrij aflossen per jaar, met een minimum van € 250.

Extra aflossen is trouwens niet altijd voordelig. Check dus wel even bij je hypotheekadviseur of het verstandig is om die euro’s te laten rollen. 

Huis verkopen?

Toe aan een nieuw stulpje? Voor zowel de Comfort- als de Basishypotheek van Syntrus geldt dat je jouw hypotheek mag aflossen zodra jij je woning verkoopt, zonder dat je daar een boeterente voor betaalt. Daarnaast mag je bij verhuizing jouw huidige Syntrus Achmea hypotheek meenemen naar je nieuwe woning, ook als de actuele hypotheekrente inmiddels behoorlijk gestegen is. Dit geldt wel alleen voor het bestaande hypotheekbedrag. Heb je voor de nieuwe woning een hogere hypotheek nodig? Dan betaal je de actuele rente over het bedrag dat je extra leent.

Overbruggingskrediet bij Syntrus Achmea

Ben je inderdaad toe aan dat nieuwe huis, maar is je oude woning nog niet verkocht? Dan kan een overbruggingskrediet goed van pas komen. Syntrus verstrekt een overbruggingskrediet van de volledige verkoopwaarde min de restschuld als jouw huis al verkocht is, maar de overdracht nog niet achter de rug is. Dan kun je dus nog geen gebruik kunt maken van de overwaarde. Is het huis überhaupt nog niet verkocht? Dan mag je 90% van de marktwaarde min de restschuld lenen voor een overbruggingskrediet. Dit krediet kun je overigens op ieder moment boetevrij aflossen. 

Verbouwen met een bouwdepot

Valt de douchecabine bijna uit elkaar? Dan wil je misschien wel gaan verbouwen. Maar waar haal je dat geld vandaan? Een bouwdepot! Dit betekent dat je de kosten voor die verbouwing (gedeeltelijk) meefinanciert in je hypotheek. Dat kan bij Syntrus, maar alleen als deze verbouwing een toegevoegde waarde voor je huis oplevert. 

Rente verlengen bij Syntrus 

Een jaar voordat de rentevaste periode van jouw Syntrus Achmea hypotheek afloopt, krijg je een zogenaamde rentebedenktijd. Dit betekent dat je op ieder moment in dat jaar de rente opnieuw kunt laten vastzetten voor een bepaalde periode. Helemaal kosteloos. Dat is vooral handig wanneer de rente op dat moment laag is en hij weer dreigt te stijgen voordat jouw rentevaste periode daadwerkelijk afloopt. 

Taxeren? Nee, dank je!

Een opvallende voorwaarde die Syntrus hanteert is de taxatievrijstelling. Dit houdt in dat je jouw nieuwe woning niet hoeft te laten taxeren, alleen een kopie van de WOZ-waarde is voldoende. Let op: dit geldt alleen wanneer je 80% of minder van de woningwaarde leent of een nieuwbouwwoning koopt die wordt gebouwd door een aannemer. Ook als je gebruik maakt van een overbruggingskrediet is een taxatie gewoon verplicht. 

Jouw situatie

Dat zijn nogal wat voorwaarden waar je rekening mee moet houden, of niet? Belangrijk is vooral dat je niet alleen nadenkt over wat jouw situatie nu is, maar dat je ook kijkt naar de toekomst. Om dit allemaal goed op een rijtje te krijgen is het verstandig om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Binnen een uur weet je waar je aan toe bent.



Xandra Boersma
Xandra werkte tot 2018 als Content Marketeer voor Knab.



Deel via:

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek