Syntrus Achmea hypotheek: hoe zit dat eigenlijk?

  • 5 minuten
  • 4 oktober 2017

Zoeken, bezichtigen, bieden, koopcontract tekenen en klaar! Dat huis is van jou! Of toch niet? Want wacht even, je hebt een hypotheek nodig om dat huis te kunnen kopen. En dus ga je op zoek naar de juiste hypotheekverstrekker voor jouw situatie. Misschien is de Syntrus Achmea hypotheek wel wat voor jou, maar er zijn zoveel aanbieders en zoveel voorwaarden dat je het allemaal even niet meer weet. Daarom hebben wij voor jou de belangrijkste voorwaarden van Syntrus op een rijtje gezet.

Syntrus Achmea hypotheek

Syntrus Achmea hypotheek

Zoals de naam al zegt, is Syntrus Achmea onderdeel van Achmea, net als hypotheekverstrekkers Woonfonds en Centraal Beheer bijvoorbeeld. Kies je voor Syntrus, dan heb je keuze uit twee verschillende hypotheken: de Basishypotheek of de Comforthypotheek. Die laatste is iets uitgebreider dan de eerste, maar je betaalt daar wel 0,2% extra hypotheekrente voor. Vergelijk hypotheekrentes van geldverstrekkers eens met elkaar en het kan zijn dat die van Syntrus niet heel goed uit de hoek komen. Houd hier dus wel rekening mee. 

De Comforthypotheek en de Basishypotheek

Waar je die 0,2% precies voor betaalt? Voor de dagrente bijvoorbeeld, die krijg je bij de Comforthypotheek. Dat is op dit moment voordelig, omdat de hypotheekrente blijft dalen. Bij een dagrente krijg je het actuele rentepercentage, behalve als het percentage hoger is dan die in de offerte. Je kunt er dus niet op achteruit gaan. Bij de Basishypotheek is het zo dat je ‘vastzit’ aan de rente die geldt op het moment dat je de offerte krijgt. Als de rente is gedaald wanneer jij 4 maanden later daadwerkelijk de sleutels krijgt, profiteer je daar dus niet van. De hypotheekoffertes van beide hypotheeksoorten zijn 4 maanden geldig.

Aflossingsvrije hypotheek

Wil jij tijdens de looptijd liever niet aflossen op je hypotheek en alleen de rente betalen? Dan is een aflossingsvrije hypotheek misschien wat voor jou. En ja, deze kun je bij Syntrus afsluiten in de Comfort- én Basisvariant, maar dan wel slechts tot 50% van de marktwaarde van jouw nieuwe huis. Daarnaast heb je dan geen recht op hypotheekrenteaftrek, tenzij je onder het overgangsrecht valt. Denk dus heel goed na of dit voor jou wel verstandig is en bespreek die keuze met jouw hypotheekadviseur.

Renteopslag

Nog even terug naar die hypotheekrente. Die is dus niet heel gunstig, zeker niet als je de renteopslag meerekent. Sluit jij een hypotheek af zonder Nationale Hypotheek Garantie en leen je meer dan 60% van de waarde van jouw nieuwe huis? Dan krijg je waarschijnlijk te maken met een hogere rente. Het exacte tarief is afhankelijk van hoe hoog het risico is dat de hypotheek bij verkoop niet helemaal kan worden afbetaald. In het begin van de looptijd van jouw hypotheek is dit risico het hoogst, dit wordt minder naarmate je meer aflost. Toch blijft jouw renteopslag bij Syntrus gelijk, tenzij jij zelf aangeeft dat dit aangepast moet worden. Je moet dan opnieuw een taxatie laten doen, bedenk dus goed of je de kosten er wel uithaalt. 

Tussentijdse wijzigingen en extra aflossen

Zo’n hypotheek sluit je af voor 30 jaar dus het kan maar zo zijn dat er in die periode iets verandert aan jouw situatie. Misschien krijg je wel een flinke bonus, schenking of heb je een andere financiële meevaller die je wilt gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Bij Syntrus mag je tot 10% boetevrij aflossen per jaar, met een minimum van € 250. Extra aflossen is trouwens niet altijd voordelig. Check dus wel even bij je hypotheekadviseur of het verstandig is om die euro’s te laten rollen. 

Huis verkopen?

Toe aan een nieuw stulpje? Voor zowel de Comfort- als de Basishypotheek van Syntrus geldt dat je jouw hypotheek mag aflossen zodra jij je woning verkoopt, zonder dat je daar een boeterente voor betaalt. Daarnaast mag je bij verhuizing jouw huidige Syntrus Achmea hypotheek meenemen naar je nieuwe woning, ook als de actuele hypotheekrente inmiddels behoorlijk gestegen is. Dit geldt wel alleen voor het bestaande hypotheekbedrag. Heb je voor de nieuwe woning een hogere hypotheek nodig? Dan betaal je de actuele rente over het bedrag dat je extra leent.

Overbruggingskrediet

Ben je inderdaad toe aan dat nieuwe huis, maar is je oude woning nog niet verkocht? Dan kan een overbruggingskrediet goed van pas komen. Syntrus verstrekt een overbruggingskrediet van de volledige verkoopwaarde min de restschuld als jouw huis al verkocht is, maar de overdracht nog niet achter de rug is. Dan kun je dus nog geen gebruik kunt maken van de overwaarde. Is het huis überhaupt nog niet verkocht? Dan mag je 80% van de marktwaarde min de restschuld lenen voor een overbruggingskrediet. Dit krediet kun je overigens op ieder moment boetevrij aflossen. 

Let op! Bij Syntrus krijg je geen overbruggingskrediet als je hiermee meer leent dan 102% van de woningwaarde. Wat wel een voordelige Syntrus-regel is? Een overbruggingskrediet betekent normaal gesproken een tweede hypotheekinschrijving op je oude woning. Dit betekent dat je opnieuw naar de notaris moet en dat kost je zo’n € 500. Het voordeel aan de Syntrus Achmea hypotheek, is dat dit bij hen niet hoeft. Scheelt je toch weer in de kosten.

Verbouwen met een bouwdepot

Staat dat belachelijke printje op de badkamertegels je echt niet aan en valt de douchecabine bijna uit elkaar? Dan wil je misschien wel gaan verbouwen. Maar waar haal je dat geld vandaan? Een bouwdepot! Dit betekent dat je de kosten voor die verbouwing (gedeeltelijk) meefinanciert in je hypotheek. Dat kan bij Syntrus, maar alleen als zij beoordelen dat dit noodzakelijk is. Een argument als dat belachelijke printje telt dus niet, maar die uit elkaar vallende douche kun je wel inbrengen. 

Rente verlengen

Een jaar voordat de rentevaste periode van jouw Syntrus Achmea hypotheek afloopt, krijg je een zogenaamde rentebedenktijd. Dit betekent dat je op ieder moment in dat jaar de rente opnieuw kunt laten vastzetten voor een bepaalde periode. Helemaal kosteloos. Dat is vooral handig wanneer de rente op dat moment laag is en hij weer dreigt te stijgen voordat jouw rentevaste periode daadwerkelijk afloopt. 

Taxeren? Nee, dankje!

Een opvallende voorwaarde die Syntrus hanteert is de taxatievrijstelling. Dit houdt in dat je jouw nieuwe woning niet hoeft te laten taxeren, alleen een kopie van de WOZ-waarde is voldoende. Let op: dit geldt alleen wanneer je 80% of minder van de woningwaarde leent. Ook als je gebruik maakt van een overbruggingskrediet is een taxatie gewoon verplicht. 

Jouw situatie

Dat zijn nogal wat voorwaarden waar je rekening mee moet houden, of niet? Belangrijk is vooral dat je niet alleen nadenkt over wat jouw situatie nu is, maar dat je ook kijkt naar de toekomst. Om dit allemaal goed op een rijtje te krijgen is het verstandig een gratis kennismakingsgesprek te hebben met een hypotheekadviseur. Binnen een uur weet je waar je aan toe bent en het kost je helemaal niets. 

Houd de rente in de gaten

Wil jij de actuele rentestand in de gaten houden? Dat kan gemakkelijk online met de hypotheekvergelijker.Xandra Boersma
Xandra schreef dit artikel voor Knab, de online bank waar je al je geldzaken regelt. Van de hypotheek voor je nieuwe woning tot aan je financiële planning.


Snel zekerheid over jouw hypotheek?  Gratis oriëntatiegesprekVergelijk hypotheken op rentes en voorwaarden  Vergelijk direct

Ontdek binnen 10 minuten jouw voordeligste hypotheek