Rentevaste periode loopt af: vijf tips

Vlak voordat je rentevaste periode afloopt, krijg je bericht van je bank met een nieuw aanbod. Maar dat aanbod hoeft niet per se het meest gunstige aanbod te zijn. Helaas heb je vaak niet meer genoeg tijd om uit te zoeken of je ergens anders een betere rente kunt krijgen. Waar moet je op letten als het einde van de rentevaste periode van jouw hypotheek in zicht komt?
Gepubliceerd
8 september 2017
Laatst geupdate
11 juli 2019
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 11 juli 2019
- Leestijd: 2 minuten

Vlak voordat je rentevaste periode afloopt, krijg je bericht van je bank met een nieuw aanbod. Maar dat aanbod hoeft niet per se het meest gunstige aanbod te zijn. Helaas heb je vaak niet meer genoeg tijd om uit te zoeken of je ergens anders een betere rente kunt krijgen. Waar moet je op letten als het einde van de rentevaste periode van jouw hypotheek in zicht komt?

Rentevaste periode

1. Wacht niet te lang bij aflopen rentevaste periode

Begin ruim op tijd met het zoeken naar de mogelijkheden. Je hoeft niet perse te wachten op het voorstel van de bank. De kans is groot dat je in het laatste jaar van de rentevaste periode al zonder of tegen een lage boeterente je hypotheek kan oversluiten. Vooral als de rente in een bepaalde periode wat lager is, kan het voordeliger zijn eerder van hypotheek te veranderen. Bovendien geeft een goede voorbereiding je meer tijd te onderhandelen.

2. Let niet alleen op de hoogte van de rente

Een lage rente is interessant, maar niet het enige waar je op moet letten. Let ook op de voorwaarden die de bank hanteert. Vooral de voorwaarden bij verhuizing en tussentijdse aflossing kunnen nogal verschillen. 

3. Onderhandel over het aanbod van jouw bank

Helaas is het zo dat veel banken onderscheid maken tussen het voorstel voor nieuwe en bestaande klanten. Om nieuwe klanten binnen te halen wordt vaak een korting op de rente geboden, terwijl jij deze als bestaande klant niet krijgt! Als bestaande klant zou je juist beloond moeten worden voor je loyaliteit. Weg met die rentediscriminatie! Het kan dus geen kwaad je van te voren goed te oriënteren. Op wat anderen aanbieden, maar ook op wat je eigen bank aan anderen aanbiedt. Op die manier kan je goed onderhandelen over het voorstel dat voor je ligt.

4. Let bij de overweging voor een andere hypotheek ook op de oversluitkosten

Bij het einde van een rentevaste periode kan het interessant zijn om over te stappen naar een andere aanbieder. Dit betekent echter wel dat je opnieuw naar de notaris moet. Je moet dus rekening houden met extra kosten. De vraag is of het rentevoordeel opweegt tegen de extra kosten bij het oversluiten. Bij het oversluiten eindig je meestal met een hogere schuld voor hetzelfde huis dan voorheen.

5. Kies voor een hypotheekvorm die bij je past

Als je 5 of 10 jaar geleden een hypotheek hebt afgesloten is het goed om te beoordelen of de destijds gekozen hypotheekvorm nog wel bij je past. Er zijn inmiddels nieuwe hypotheekproducten bijgekomen. De marktomstandigheden zijn anders. Jouw gezinssituatie kan anders zijn. Kortom, er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waarom jouw hypotheek niet meer geschikt voor je is. 

Dit zijn mijn 5 tips. Voortgekomen uit eigen ervaring als consument, maar ook als iemand die werkzaam is binnen de hypotheekmarkt. Veel succes met het opdoen van je eigen ervaringen. Direct meer weten over of oversluiten slim is en hoe je dit aanpakt? Download dan onze gratis checklist 'Rentevaste periode loopt af'.Barbara Kwant
Dit artikel is geschreven door Barbara en wordt je aangeboden door Knab, de plek waar jij jouw geldzaken slim regelt.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Je rentevaste periode loopt af, en nu?  Download de checklist

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek