Risico-opslag: betaal jij te veel aan de bank?

Heb jij recent afgelost op je hypotheek? Of ben je flink aan het klussen geslagen? Nu jouw huis meer waard is, betaal je ook meer onroerendezaakbelasting. Balen! Maar niet getreurd: zo’n waardestijging brengt namelijk ook voordelen met zich mee. Het kan namelijk zo zijn dat jouw hypotheekverstrekker bereid is om de risico-opslag te laten vervallen. Chill, maar wat is dat precies? En belangrijker: hoe zorg je dat de bank deze opslag laat vervallen?
Gepubliceerd
16 augustus 2017
Laatst geupdate
27 juni 2018
Leestijd
2 minuten
- Gepubliceerd: 16 augustus 2017
- Laatst geüpdate: 27 juni 2018
- Leestijd: 2 minuten

Heb jij recent afgelost op je hypotheek? Of ben je flink aan het klussen geslagen? Nu jouw huis meer waard is, betaal je ook meer onroerendezaakbelasting. Balen! Maar niet getreurd: zo’n waardestijging brengt namelijk ook voordelen met zich mee. Het kan namelijk zo zijn dat jouw hypotheekverstrekker bereid is om de risico-opslag te laten vervallen. Chill, maar wat is dat precies? En belangrijker: hoe zorg je dat de bank deze opslag laat vervallen?

Risico-opslag

RISICO-opslag: wat is het?

Hoe meer jij leent ten opzichte van de marktwaarde van je woning, hoe hoger het risico voor je hypotheekverstrekker. Er is namelijk een grotere kans dat ze de lening nooit meer volledig terugkrijgt. Het risico dat ze lopen, vertaalt zich in een opslag op de basisrente. Je raadt het vast al: dat is nou de renteopslag.

Geen opslag met NHG

De opslag wordt niet berekend bij hypotheken die afgesloten worden met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG garandeert namelijk dat een eventuele restschuld bij verkoop van een huis wordt kwijtgescholden. De bank loopt zo helemaal geen risico, waardoor jij geen renteopslag hoeft te betalen. En dat scheelt je zo’n 0,5% tot wel 0,9% opslag op het basistarief!

Besparen op je hypotheek

Heb jij je nieuwe huis opgeknapt en is de waarde gestegen? Of heb je tussentijds een deel van je hypotheek afgelost? Dan is de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van je woning een stuk kleiner dan toen je hem afsloot. Jouw hypotheekverstrekker heeft ook in dit geval meer zekerheid dat ze niet achterblijft met een restschuld. Het is vanzelfsprekend dat je ook minder opslag gaat betalen, want het risico wordt stukje bij beetje minder. Fijn, nu ga je flink besparen!

Minder risico, evenveel opslag?

Maar hoe komt het dan dat jouw hypotheeklasten toch iedere maand hetzelfde blijven? Daar kan een reden voor zijn. Veel banken blijven de extra rente innen als het risico is weggevallen. Zij passen de rente pas aan als de rentevaste periode is afgelopen, op de zogenoemde renteherzieningsdatum. Als jij dus zelf niet het initiatief neemt, is de kans groot dat jij tot die tijd te veel blijft betalen. En dan hebben we het niet over een paar euro. Hoeveel het precies is? Check het rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld
We gaan er even vanuit dat jij je hypotheek 8 jaar geleden hebt afgesloten met een rentevaste periode van 15 jaar. Daarbij heb je een hypotheekrente van 5,4% inclusief een renteopslag van 0,4%. Je hebt de woning destijds gekocht voor € 500.000. Samen met de kosten koper van € 40.000 heb je een hypotheek afgesloten voor € 540.000. 

De afgelopen maanden heb jij lekker gesleuteld aan de woning. Nu de verbouwing achter de rug is, is de waarde van jouw paleisje gestegen tot wel € 650.000. Het verschil tussen de lening die jij hebt afgesloten en de marktwaarde van de woning is fors verminderd. De opslag kan dus in principe komen te vervallen. Maar stel dat de bank de opslag de aankomende 7 jaar toch gewoon in rekening brengt. Dan betaal je in totaal € 15.120 teveel aan rente ( € 540.000 x 0,4 % x 7 jaar). Dat is niet niks!

Onderneem zelf actie

Het goede nieuws is dat jij waarschijnlijk kunt besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Dat is toch een fijn idee? Bij veel hypotheekverstrekkers moet je daar alleen wel zelf iets voor doen. Neem contact op met je bank om na te gaan of je een lagere hypotheekrente kan krijgen en zo ja, onder welke voorwaarden. Zo weet je direct waar je aan toe bent. 

Heb jij ervaring met het dalen (of juist niet) van de risico-opslag? Laat ons en de andere communityleden weten hoe dat ging en wat je ervoor moest doen in ons topic over risico-opslag.

WOZ-waarde als taxatie

Als jij de waarde van je woning moet onderbouwen, kun je jouw hypotheekverstrekker vragen om de verklaring van de WOZ-waarde als taxatie te accepteren. Simpel gezegd is dit een schatting van de marktwaarde van jouw woning door de gemeente, gebaseerd op ligging en oppervlakte. Het opvragen van de WOZ-waarde is sinds 1 oktober 2016 een stuk makkelijker. Als jij deze verklaring kan gebruiken als taxatie, scheelt dat je dus veel tijd en de kosten van een nieuw taxatierapport. 

Oversluiten?

Is het bij jouw bank niet mogelijk om tussentijds de risico-opslag te laten vervallen? Dan kan het voordeliger zijn om je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Je kunt dan profiteren van de lage rentes die op dit moment gelden. Maar let op: je betaalt wel een boete. Met onze snelle oversluitcheck bereken je of en hoeveel jij kunt besparen. 

Tip: besparen op je maandlasten

Wil jij je hypotheek niet oversluiten? Dan is er nog een andere manier om je opslag te laten vervallen. Zoals we al kort beschreven, kan je je hypotheek aflossen met spaargeld. In dat geval wordt de verhouding tussen de marktwaarde van je woning en je lening ook beter. Op onze website bereken je eenvoudig het voordeel van je hypotheek aflossen in vergelijking met sparen.  

Nog meer slimme tips 

Ben jij benieuwd hoe je nog meer geld kunt besparen? Start dan met ons Financieel Plan. Op basis van je gegevens ontvang je slimme tips, die gaan over jouw financiële situatie. Nu gratis te proberen voor iedereen!Arlette Cernëus
Arlette werkt bij Knab. Wij helpen jou om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.


Deel via:

Ook interessant voor jou

Precies weten hoe je er financieel voor staat?  Gratis Financieel Plan

Bij Knab behoud jij gemakkelijk het inzicht in je financiën