Is een overbruggingshypotheek de moeite waard?

Heb je een nieuw huis gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Een overbruggingshypotheek biedt dan uitkomst, omdat je daarmee eventuele overwaarde van je oude woning al kan gebruiken voor de financiering van het nieuwe huis. Met de combinatie van de overbruggingshypotheek en een gewone hypotheek kun je het nieuwe huis kopen. Je sluit de overbruggingshypotheek af bij je nieuwe hypotheekverstrekker.
Gepubliceerd
1 oktober 2017
Laatst geüpdatet
10 juni 2020
Leestijd
3 minuten
- Gepubliceerd: 8 september 2017
- Laatst geüpdate: 10 juni 2020
- Leestijd: 3 minuten

Heb je een nieuw huis gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Een overbruggingshypotheek biedt dan uitkomst, omdat je daarmee eventuele overwaarde van je oude woning al kan gebruiken voor de financiering van het nieuwe huis. Met de combinatie van de overbruggingshypotheek en een gewone hypotheek kun je het nieuwe huis kopen. Je sluit de overbruggingshypotheek af bij je nieuwe hypotheekverstrekker. 

Man bekijkt opties overbruggingshypotheek

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening die je afsluit naast een gewone hypotheek, als je een woning koopt. Over het algemeen is de overbruggingshypotheek minder dan de overwaarde van je oude woning. Hypotheekverstrekkers baseren de hypotheek namelijk meestal op de executiewaarde, de waarde van de woning bij een gedwongen verkoop. Deze waarde is zo’n 85 tot 90% van de verkoopwaarde.

Als hypotheekvorm is de overbruggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek. Je betaalt dus alleen hypotheekrente. Deze rente is wel hoger dan die van een gewone hypotheek. De hypotheekverstrekker loopt namelijk extra risico, omdat het (te) lang kan duren voor je je oude huis verkoopt of omdat het huis minder opbrengt dan verwacht. De rente van de overbruggingshypotheek is aftrekbaar voor de belastingen. Na verkoop van je huidige woning los je de overbrugging af met de overwaarde, de verkoopwinst.

Je sluit drie hypotheken af

Zo lang de overbruggingshypotheek loopt, heb je drie hypotheken: namelijk je oude en nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek. Bij verkoop van je oude woning, los je de overbruggingshypotheek direct af. Na die verkoop blijft alleen de ‘gewone’ nieuwe hypotheek over.

Wat zijn de voordelen van een overbruggingshypotheek?

  • De overwaarde van je oude woning kun je al gebruiken voor een nieuwe woning als je de oude woning nog niet hebt verkocht.
  • Je kunt de rente van de overbruggingshypotheek aftrekken voor de belastingen.
  • Ook als je nieuwe hypotheek al de maximale hypotheek is die je kunt krijgen, kun je daarnaast een overbruggingshypotheek krijgen.

De nadelen van een overbruggingshypotheek:

  • De rente van een overbruggingshypotheek is hoger dan van een gewone hypotheek.
  • Je kunt de overbruggingshypotheek alleen afsluiten bij de verstrekker van de hypotheek van je nieuwe huis.
  • De looptijd van de overbruggingshypotheek is beperkt. Dat is zeker een nadeel, als je verwacht je huis niet snel te verkopen. Als de hypotheek namelijk afloopt zonder dat je de oude woning hebt verkocht, loop je het risico dat de hypotheekverstrekker de overbruggingshypotheek alleen verlengt onder slechtere voorwaarden of zelfs je oude huis via een veiling verkoopt.
  • Je hebt de hoge maandlasten van drie hypotheken. Bij de meeste geldverstrekkers moet je aantonen dat je voldoende spaargeld hebt om een bepaalde periode dubbele lasten te betalen.
  • Er zijn extra kosten in de vorm van notariskosten, afsluitkosten en de kosten van het bepalen van de executiewaarde (taxatierapport of waardebepaling).
  • Bij een tegenvallende verkoopprijs voor je oude huis kan je de overbruggingshypotheek mogelijk niet geheel aflossen.

Is een overbruggingshypotheek de moeite waard?

De overbruggingshypotheek heeft duidelijk meer nadelen dan voordelen. Daarnaast zijn hypotheekverstrekkers steeds voorzichtiger geworden in het verlenen van deze hypotheek. Hierdoor is het vaak niet zeker of je er een beroep op kunt doen. Zeker in de huidige woningmarkt is het verstandiger om eerst je oude huis te verkopen voordat je je handtekening zet onder het koopcontract voor het nieuwe huis.

Overweeg je toch een overbruggingshypotheek te nemen, dan is het slim om een hypotheekverstrekker te kiezen die de gunstigste voorwaarden voor een dergelijke hypotheek hanteert. Kijk hiernaar bij de keuze van de gewone hypotheek en daarmee de hypotheekverstrekker voor het nieuwe huis. 

Regel je hypotheek voor je volgende woning

Wil jij weten wat er nog meer komt kijken bij het kopen van je volgende woning? Download dan dit gratis e-book 'Je volgende woning' en:

  • lees tips voor het vinden van een nieuwe woning;
  • check wat de opties zijn voor je hypotheek;
  • weet wat je moet doen bij overwaarde of restschuld.


Knab
Met behulp van slimme technologie helpt Knab jou meer uit je geld te halen. Door je handige bespaartips en alerts te geven bijvoorbeeld.



Deel via:
Wat komt erbij kijken als je je volgend huis koopt?  Lees het e-book

Ontdek binnen 2 minuten jouw maximale hypotheek